Wetenschap

OMT-lid kluste bij voor drie vaccinmakers

Avatar foto

op

OMT-lid kluste bij voor drie vaccinmakers
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Hoogleraar Marc Bonten, arts-microbioloog van het UMC Utrecht, was in de media een van de bekendste pleitbezorgers van het vaccinatiebewijs. Uit het nieuwe transparantieregister voor de zorg blijkt dat hij de afgelopen twee jaar betaalde klussen deed voor drie van de vier vaccinmakers.

Deze honoraria komen nog bovenop de financiering door farmaceuten (waaronder vaccinmakers) voor zijn aan de universiteit uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek. In medische vakliteratuur zijn deze verbintenissen ook vermeld, alleen lieten kranten en tv-programma’s waar hij steevast mocht aanschuiven, deze belangrijke ‘bijsluiter’ bij de geïnterviewde steeds achterwege.


Ook staan niet alle, in het register voorkomende farmaceuten vermeld in de belangenverklaring op de website van het Outbreak Management Team. Dat is vaker gebeurd: gedurende de pandemie vulde Bonten deze vijf keer aan, voor het laatst januari dit jaar. Toch gebeurde dit de eerste keer pas nadat uit journalistiek onderzoek bleek dat hij zijn belangen niet had gemeld.

Dat Bonten met zoveel farmaceuten contacten en contracten heeft, is niet gek: hij is directeur van het Julius Centrum van het UMC Utrecht, dat speciaal is opgericht om grootschalig en snel nieuwe medicijnen en vaccins te testen op een wetenschappelijk verantwoorde manier. Bonten werkte mee aan verschillende van dit soort studies rond COVID-19, zowel naar vaccins als medicijnen tegen de ziekte.

Het geld dat Bonten hiernaast krijgt voor bijvoorbeeld lezingen of bijscholing van artsen, gaat naar de univerisiteitskas, vermeldt hij overal. Maar of hij in het OMT gepleit heeft voor een coronatoegangsbewijs en of hij zich conform afspraak niet bemoeide met gesprekken over vaccinatierondes (een afspraak vanwege zijn samenwerking met de farmaceuten), dat is niet te achterhalen.

Het pleiten voor vaccinbewijzen deed hij ieder geval wel op nationale radio en televisie, daarnaast opperde hij zelfs het invoeren van een verplichte vaccinatie, ook al staat zo’n plicht haaks op niet alleen de Nederlandse wetten, maar ook op de tot 2021 eeuwenlang heersende normen en waarden.

Voor COVID-19 uitbrak, was Marc Bonten sporadisch te zien op tv, ook al was hij in zijn vakgebied al jaren toonaangevend. In 2020 werd alles anders; een kleine vierhonderd mediaoptredens maakte hij sindsdien, alleen al in programma’s van de NPO. Dat lag niet aan zijn academisch onderzoek; met name antibioticaresistentie was in die jaren regelmatig in het nieuws.

Toenmalig minister van Volksgezondheid (Welzijn en Sport), Edith Schippers ging bijvoorbeeld internationaal de boer op om aandacht voor dit onderwerp te vragen. Ze sprak hierover onder meer op de World Economic Forum bijeenkomst in Davos in 2016. Daar sprak ze “met een aantal CEO’s van farmaceutische bedrijven, Sir Andrew Witty (GSK), Joseph Jimenez (Novartis en voorzitter EFPIA), Kim Stratton (Shire plc), Søren Christiansen (MSD), Christophe Weber (Takeda).“

Ook toen was kritiek niet van de lucht, aldus OverNu:

“Arts-microbioloog Marc Bonten is een grote naam in Europa. Hij is vanuit het UMC Utrecht en vanuit Julius Clinical wetenschappelijk coördinator van Combacte, een omvangrijk samenwerkingsverband van meer dan 1000 ziekenhuizen en 750 laboratoria in Europa.

Bonten wordt gewaardeerd als wetenschapper en oogst bewondering met ‘het grootste public-private partnership in life science’. Maar er is ook kritiek. Farmaceutische bedrijven zouden veel directe invloed hebben in het Combacte-programma, dat opereert onder de vlag van de Europese Unie en het Innovative Medicines Initiative (IMI).

In 2016 kreeg het samenwerkingsverband vier miljard euro aan subsidie. Daarvan kwam twee miljard van de industrie, direct of indirect. Onder meer Pfizer, Roche, Novartis, AstraZeneca, GlaxoSmithKline (GSK) en Janssen zijn financier.”

Verder Lezen

1 Reactie

 1. Lenie

  7 augustus 2023 in 19:21

  Zo zie je maar weer, geld regeert alles. Marc bonte is gekocht.

 2. Max Q

  8 augustus 2023 in 05:45

  Ook voor deze hufter is er een boom gereserveerd met een tros aan een van de takken waar ie aan mag bungelen.

  • Anita F

   8 augustus 2023 in 14:16

   Dit alles staat in direct verband met de plandemie, Bonte is betrokken bij de EU Horizon programma’s begon in 2015 al met clinical research welke ook weer in direct verband staat bij Covid.

 3. JM

  8 augustus 2023 in 10:22

  Onbegrijpelijk dat wij dit als 18 miljoen Nederlanders nog laten gebeuren ! De ondergang van je medemens laten plaatsvinden zonder echt op te treden !

 4. Gerrit

  12 augustus 2023 in 15:23

  Hier staat hij samen met Bill Gates op de foto op de website exosomes.nl die met covid offline is gehaald.

  http://web.archive.org/web/20210412053707/http://www.exosomes.nl/bill–melinda-gates-foundation.html

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wetenschap

Anderhalve meter was ook in de US geen wetenschappelijke onderbouwing voor

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Anderhalve meter was ook in de US geen wetenschappelijke onderbouwing voor
Foto: ANP Dr. Anthony Fauci verlaat het Amerikaanse Capitool na hoorzitting

Anthony Fauci, de Van Dissel van de Verenigde Staten, wordt op dit moment grondig aan de tand gevoeld. Dat het niet helemaal lekker loopt moge duidelijk zijn. Fauci lijdt aan een vreemde vorm van Alzheimer: tijdens een historische hoorzitting van het Congres ontweek Fauci meer dan honderd vragen over COVID-19, de laboratoriumlektheorie, en zijn banden met Wuhan, zoals het door Fauci medegefinancierde gain-of-function onderzoek in Wuhan. Dat doet hij door te zeggen ‘er geen actieve herinnering’ aan te hebben. Waar hoorden wij dat ook alweer eerder iemand onder ede verklaren?

Toch kende zijn geheugen ook heldere momenten. Zoals toen het ging om de ‘anderhalve meter’; u weet wel, de afstand die u moest bewaren om virusoverdracht te voorkomen. In Nederland weten we dankzij onder andere Maurice de Hond al een tijdje dat de anderhalve meter onzin is bij een virus dat zich door de lucht verspreidt, maar voor de Amerikanen is dat nog nieuws. En dus komen ze er nu achter dat er (volgens Fauci) geen enkele wetenschappelijke onderbouwing is (geweest) voor die anderhalve meter.


 

In Nederland leidde de vraag naar onderbouwing voor de anderhalve meter al in september 2020 tot grote ergernis bij het RIVM, want die was er simpelweg niet, net als voor de werking van mondkapjes trouwens.

Nu worden critici op het coronabeleid nogal eens weggezet als ondermijners van ‘de wetenschap’ of ‘de rechtstaat’, maar wat nu als na vier jaar blijkt dat diezelfde ‘wetenschap’ erkent vier jaar lang onzin te hebben verkondigd? En wat moeten al die boa’s niet denken die ‘in naam van de wetenschap’ mensen hebben bekeurd omdat ze de anderhalve meter niet aanhielden? En wat moeten die rechters niet denken die ‘in naam der wet’ en ‘wetenschappelijk onderbouwd’ mensen veroordeeld hebben voor het niet aanhouden van die anderhalve meter? En wat moet oud-minister Kuipers niet denken nu deze anderhalve meter in de Wet publieke gezondheid is verankerd, omdat evaluatie van de coronaperiode onzin was?

Oh wacht, die laatste ‘wetenschapper’ heeft net de kuierlatten genomen naar een onbekende bestemming. Vreemd hè, dat wantrouwen in de politiek en ‘de wetenschap’?

Vind jij het ook belangrijk dat Indepen blijft voortbestaan, doneren kan hier!

Verder Lezen

Binnenland

Verstikkende stikstofnormen: na 3 jaar nog altijd geen helder beleid en doel

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Verstikkende stikstofnormen: na 3 jaar nog altijd geen helder beleid en doel
Foto: ANP

Wie snapt er nog iets van de stikstofnorm? Wij zijn de draad kwijt inmiddels. Want wat blijkt, de stikstofnormen worden nog verstikkender dan we al dachten. En dat allemaal door ‘Europa’ toch? Maar 1 kilometer over de grens gelden opeens héél andere normen, ook van datzelfde ‘Europa’. In Duitsland ligt de norm 400 keer lager, in Denemarken zelfs 1.000 keer lager. Dat is toch ook Europa? En iedere keer weer worden de doelpaaltjes verzet. De ene keer blijkt er een wetenschappelijk kaartje niet te kloppen, dan blijkt een tabelletje van het RIVM niet te kloppen, dan is er een eiland ‘verkeerd’ ingeschaald omdat er wel of geen ammoniak uit zee zou komen, dan staat Gelderland opeens op ‘groen’ terwijl in het vorige kaartje dat nog anders was, en opeens blijken de provincies nog veel meer geld nodig te hebben om ‘de doelen’ te bereiken, en dat past weer niet in de begroting van de overheid. Door al het spektakel loopt dan ook nog een ‘expert’ die van twee walletjes eet. Ofwel procedeert hij met sponsering van de overheid een bedrijf kapot, ofwel chanteert hij een bedrijf om zijn advieskosten te betalen zodat hij ze niet ook nog kapot procedeert op staatskosten.

Het is de ver-van-mijn-bed-show voor de meesten. Verstikkend is het vooral voor de boeren zelf. De ene dag kan de vlag uit, de andere dag kan het levenswerk van generaties aan de wilgen worden gehangen. En waarvoor? Om de natuur te ‘herstellen’ in opdracht van ‘Europa’: de natuurherstelwet. En hoe gaan ‘we’ dat meten? Als er een dood gewaand veengebied over 30 jaar weer herrijst? Als er een onbekend vogeltje (de Tapuit) terugkeert? Of als een bos omgehakt is door datzelfde Europa om in een biomassacentrale te verdwijnen? De doelstelling is net zo flexibel als het middel op zichzelf, want beiden zijn ze gevat in een computermodel, de holy grail waar iedereen zich achter verschuilt. En van computermodellen weten we één ding zeker: garbage in is garbage out. En dat er garbage in gaat weten we onderhand wel met al die wisselende kaartjes, tabelletjes en kostenramingen, dus de uitkomst laat zich ook wel raden: garbage. Wij rijden zolang de snelwegen niet geblokkeerd worden al 3 jaar wel 100 km/h voor de boeren, eh de bouw, eh de verkeersveiligheid, eh het klimaat, eh de klimaatverandering, eh het milieu… is dat trouwens al eens geëvalueerd, liggen we op schema, of moet daar nog een computermodel voor worden gemaakt?


Verder Lezen

Binnenland

TNO had maand voor pandemie al nepnieuws-bot gereed

Avatar foto

Gepubliceerd

op

TNO had maand voor pandemie al nepnieuws-bot gereed
Foto: ANP

TNO heeft in de maanden voorafgaand aan de uitbraak van COVID-19, in het diepste geheim een eigen surveillancetool voor social media toezicht voltooid, die gebruikt kon worden door ministeries. Deze ‘big brother software’ is gebouwd naast een operatie van de landmacht (LIMC), die ook tot doel had kritische burgers en media in de gaten te houden. Dat blijkt uit nieuw vrijgegeven documenten die Indepen heeft bestudeerd.

Nederland heeft lang ontkend dat het coronavirus een probleem zou worden in de zorg of de samenleving. Maar achter de schermen werd in de maanden voor het eerste coronageval al wél hard gewerkt aan massasurveillance van bevolking en media.


Een geavanceerd surveillancenetwerk om social media op ‘desinformatie’ over de pandemie dwars te zitten, was al maanden in ontwikkeling voordat op 27 februari 2020 live uitgezonden op televisie dat spontane ‘briefje voor Bruno’ werd overhandigd. Het RIVM wist daarvan, maar verspreidde op dat moment zelf desinformatie, zoals dat ‘Carnaval doorgaans wordt gevierd in kleine kring’. Dit blijkt uit nieuw vrijgegeven Woo-documenten.

Begin februari is er al overleg tussen verschillende departementen, om de desinformatie te bundelen en analyseren. ‘Wat doen we bijvoorbeeld met het verhaal dat het virus uit een lab is ontsnapt in Wuhan’, mailt een oplettende ambtenaar van VWS.

Ministeries kregen vanuit TNO in maart een panklaar aanbod (geld is geen probleem, om te beginnen) voor een systeem voor ‘near real-time monitoring’ van ‘ondermijnende berichten op social media over corona, waarbij AI de bronnen en links in de berichten gaat scoren op betrouwbaarheid’, zo staat in een aanbod vanuit het onderzoeksinstituut.

Voor dergelijke projecten was binnen TNO een miljoen euro beschikbaar, maar de bedenker had alleen nog een casus nodig, om het systeem eromheen te kunnen bouwen.

Deze berichten zijn pas enkele dagen geleden openbaar geworden, maar dateren van ver vóór de pandemie, twee maanden voor de eerste besmetting bevestigd werd.

“TNO heeft in 2019/2020 een algoritme ontwikkeld voor de detectie van politiek getinte fake news artikelen op Twitter. Een dataset met Twitter berichten waarin wordt gerefereerd aan politieke nieuws berichten, en Twitter berichten die deze berichten retweeten, is gebruikt om automatisch, d.m.v. een Al algoritme, onderscheid te maken tussen nieuwsberichten die betrouwbare informatie bevatten en nieuwsberichten die valse, inaccurate of misleidende informatie bevatten. Het algoritme gebruikt zowel Natura] Language Processing (NLP) features, o.b.v. Twitter berichten , als sociale netwerk features, o.b.v. verspreidingsgedrag en gebruikerskenmerken om fake news te herkennen. Voor de ontwikkeling van het algoritme is een dataset gegenereerd waarbij de foutieve informatie is gelabeld o.b.v. het Hoaxy platform voor het tracken van foutieve informatie.”

Facebook kwam tezelfdertijd, op 3 februari 2020 met de aankondiging van een tool om desinformatie snel te kunnen muten of verwijderen. Maar in Nederland is dat in het begin van de pandemie niet nodig: tijdens de eerste lockdown is de informatie van het RIVM en het kabinet leidend in de berichtgeving en het maatschappelijk debat. Maar die publieksvoorlichting was eind februari 2020 nog steeds zeer misleidend, weten we achteraf.

De overheid was op het moment dat de veiligheidsdiensten de social media monitoring opzette, aan het grote publiek aan het verkondigen dat er niets aan de hand was. Voor de geschiedschrijving zijn de tweets van het RIVM uit die periode gebundeld door Elsevier.

TNO was toen met heel andere zaken bezig: “Wij denken dat we door het bovengenoemde ontwikkelde algoritme toe te passen op de COVID-19 context, we ondermijnende foutieve berichtgeving near real-time kunnen onderscheiden van de betrouwbare berichtgeving over het coronavirus. Dit biedt handelingsperspectief voor crisisbeheersing.” Een gedetailleerd voorstel voor het systeem, inclusief de COVID-19 monitoring, heeft de datum 3 februari 2020.

Opvallend is dat in de propositie van TNO een fase is weggelakt, fase 5:

“Propositie
Voor dit onderwerp zijn we op zoek naar een stakeholder met een geschikte use-case voor het uitwerken van de volgende onderzoeksvraag:
In hoeverre is het re
éds ontwikkelde detectie algoritme toepasbaar en bruikbaar voor een specifieke use- case uit de praktijk?
Het onderzoek zal bestaan uit vijf activiteiten:

 1. Use-case uitwerken + conceptueel plan voor praktijkvalidatie opstellen

 2. Dataset constructie (inclusief een ground-truth labelling)

 3. Doorontwikkeling algoritme (algoritme toepasbaar maken voor specifieke use-case)

 4. Interpretatie van resultaten + praktijkvalidatie algoritme”

De nepnieuwsrobot van TNO werd omarmd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Toch kreeg die pas in oktober formeel een belangrijke rol in de pandemiebestrijding. Aanvankelijk was de gezondheidszorg leidend.

Maar Pieter Jaap Aalbersberg had hiermee in het begin niet de burgers in de gaten hoeven houden, die hielden het toen met elkaar zeker nog prima uit. Het gerommel ontstond pas later, door handelen, niet handelen en vooral niet verklaren van beleid. En het financieel wanbeheer tijdens miljardenoperaties, zoals op het ministerie van VWS. Hoeveel bonnetjes zou een op maat gemaakt algoritme van TNO daar boven water kunnen halen?

 

Verder Lezen

Recent

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd! Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!
Column5 uur geleden

Benzineprijs bijna 50 cent per liter omhoog in één jaar tijd!

Op 15 april publiceerde Autoweek een dramatische analyse over de ontwikkelingen van de brandstofprijzen aan de pomp in ons land....

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds
Column11 uur geleden

Astronomische fraude met het Europees coronaherstelfonds

De Europese Commissie gebruikte de coronacrisis om een nieuw miljarden subsidieplan te ontwikkelen dat gericht is op het sneller financieren...

Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie
Klimaat1 dag geleden

Bizarre experimenten ter discussie voor klimaatmanipulatie

Baalde u al dat de zon tijdens een dag met druk vliegverkeer verscholen raakt achter een waas van vliegtuigsporen? Luchtvaartexperts...

Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond
Column4 dagen geleden

Een snelle formatie redt Nederlandse woningmarkt misschien nog van de afgrond

Verschillende mediakanalen kwamen deze week met ronkende koppen. Nu.nl meldt dat “Nederland tot de duurste Europese landen behoort als het...

Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2) Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2)
Klimaat4 dagen geleden

Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2)

Binnen de alternatieve onderzoekswereld is Nordangård internationaal bekend om zijn graafwerk naar de Rockefeller-dynastie. Die miljardairsfamilie werd groot dankzij haar...

Een Hollènder wordt nooit een Limbo, een Ethiopiër nooit een Fries Een Hollènder wordt nooit een Limbo, een Ethiopiër nooit een Fries
Opinie5 dagen geleden

Een Hollènder wordt nooit een Limbo, een Ethiopiër nooit een Fries

Hollènder zijn arrogante verheven schreeuwers die met hun grote bek in Limburg altijd de mooie baantjes wisten weg te pikken...

Minister Pia Dijkstra draagt soevereiniteit over aan de WHO Minister Pia Dijkstra draagt soevereiniteit over aan de WHO
Gezondheid5 dagen geleden

Minister Pia Dijkstra draagt soevereiniteit over aan de WHO

Beschamend, dat is het enige woord dat nog overblijft na het aanschouwen van deze beelden. Minister Pia Dijkstra, bekend van...

De totalitaire luchtfiets van Denktank Nederland 2040 De totalitaire luchtfiets van Denktank Nederland 2040
Opinie5 dagen geleden

De totalitaire luchtfiets van Denktank Nederland 2040

De 342 gemeenten van Nederland zijn niet in staat om zelf te ontdekken welke problemen ze hebben, dat vindt de...

Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2) Klimaatlobby met oliegeld gesmeerd (2)
Klimaat6 dagen geleden

Oekraïne-oorlog helpt ideaal wereldregering (1)

De Zweedse politiek wetenschapper én hardrockzanger doctor Jacob Nordangård komt aanstaande 13 april naar Nederland. In Stavoren presenteert hij zijn...

Groot Duits leger naar Litouwen Groot Duits leger naar Litouwen
Buitenland1 week geleden

Groot Duits leger naar Litouwen

Op 8 april 2024 stationeerde Litouwen een aanzienlijk aantal Duitse soldaten en militair materieel op zijn grondgebied ter bescherming tegen...

TrendingThis will close in 0 seconds