Economie

Staat ons een gitzwart scenario te wachten voor 2024?

Avatar foto

op

Staat ons een gitzwart scenario te wachten voor 2024?
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Zo tegen het einde van een jaar worden voorspellingen voor het volgende jaar opgemaakt. 2024 Heeft daarbij alles in zich om voor vele verrassingen te zorgen, alhoewel die niet allemaal even prettig zullen zijn. Op 2 november nam ik deel aan een digitaal seminar dat jaarlijks door The Economist Intelligence Unit (EIU) wordt georganiseerd. Daarin kwam een aantal voor de hand liggende drama’s voor het jaar 2024 voorbij, maar ook een aantal die ik niet had kunnen bedenken. Dit artikel gaat over beide groepen; de voor de hand liggende scenario’s en de scenario’s die afhankelijk zijn van keuzes die nog gemaakt moeten worden. Een ding is zeker; 2024 wordt een uiterst ingrijpend jaar. Meer nog dan 2020 of 2023, alhoewel de zaadjes voor 2024 met name in deze jaren gepland zijn.

Voor de hand liggende ontwikkeling nr. 1: veel meer faillissementen in 2024


De rente is aanzienlijk verhoogd om de inflatie af te remmen. Dat heeft zich vooral vertaald in hogere kapitaalslasten voor bedrijven (hogere rentes op bedrijfskredieten) en voor consumenten hogere hypotheeklasten.

In de jaren 2010 – 2022 hebben veel zwak presterende bedrijven geld kunnen lenen tegen extreem lage rentekosten. Als die ‘zombiebedrijven’ hun bedrijfskredieten moeten verlengen, lopen ze tegen rentekosten aan die 3 tot 4 keer hoger liggen dan ze gewend waren in de afgelopen 10+ jaren. Bij gelijkblijvende, of dalende winstgevendheid, zijn die hogere rentelasten niet op te brengen en gaan deze bedrijven failliet.

In de VS hebben ze al uitgerekend  om hoeveel bedrijven het ongeveer gaat; 10 procent van alle bedrijven aldaar. De meeste daarvan zullen failliet gaan in 2024 bij een renteverhoging als gevolg van een nieuwe kredietovereenkomst. Voor de EU, noch voor Nederland zijn dergelijke cijfers beschikbaar, iets waar de ECB wel eens aandacht aan mag besteden.

Voor de hand liggende ontwikkeling nr. 2: meer werkloosheid in 2024

Een logisch gevolg van meer faillissementen is meer werkloosheid in het volgende jaar. De enige partij die tot op heden daar iets over durfde te zeggen is de researchafdeling van ABN-AMRO. Deze stelt dat de werkloosheid in 2024 langzaam oploopt naar 4 procent vanaf de huidige 3,6 procent. Dat gebeurt volgens het Centraal Planbureau vooral in de marktsector. Overheidsbanen blijven qua aantal dus stabiel in 2024, maar banen in het bedrijfsleven nemen af, vooral in de maakindustrie; daar vallen volgend jaar de hardste klappen, aldus het CBS.

Voor de hand liggende ontwikkeling nr. 3: effecten op de woningmarkt

Mondiaal gezien zullen de prijzen van huizen in 2024 dalen als gevolg van de hogere hypotheekrentes. In de VS zijn de huizenprijzen in de loop van 2023 gemiddeld met 8 procent gedaald. Voor ons land geldt volgens het CBS een daling van 3,5 procent. Maar wat gaat er in 2024 gebeuren? Daar verschillen de meningen over. In de VS, Australië en Canada, wordt met een verdere daling gerekend als gevolg van gestegen hypotheekrente. In ons land verwachten de Rabobank en ABN-AMRO dat de huizenprijzen in 2024 weer gaan stijgen met 2,4 procent, ondanks de fors hogere hypotheekrente. Dat zou komen omdat de vraag in Nederland nog steeds extreem het aanbod overtreft. Die vraag overtreft het aanbod omdat er (als gevolg van EU-stikstofwetgeving) minder nieuwe huizen in Nederland bijgebouwd mogen worden. Daarnaast omdat de vraag naar woningen vanuit asielzoekers is geëxplodeerd in 2023, zo is te lezen in het Parool van juli dit jaar. Immigratie is volgens Hugo de Jonge de grootste oorzaak van het woningtekort.

Voor de hand liggende ontwikkeling nr. 4: nog veel meer immigratie

Het aantal asielzoekers dat in 2024 naar westerse landen vertrekt, zal nog aanzienlijk toenemen ten opzichte van 2023, zo verwacht de Economist. De redenen daarvoor zijn de steeds verder uit de hand lopende conflicten in de wereld in combinatie met droogte en overstromingen, dan een paar jaar geleden werden verwacht.

Zowel de langdurige strijd tussen Oekraïne en Rusland, als die tussen Israël en Palestina, zorgt voor een forse toename aan vluchtelingen. President Netanyahu heeft er al bij de EU op aangedrongen dat Spanje en Griekenland mogelijk Palestijnse vluchtelingen uit Gaza kunnen opnemen. Droogte en overstromingen doen vooral veel Afrikanen naar Europa trekken.

Gevolgen van een agressieve groene transitie: inflatie en handelsoorlog

De kosten van de door de EU geplande Groene Transitie zullen in 2024 verder oplopen met hogere prijzen voor Europese producten als gevolg. Dat zal niet alleen de inflatie voor Europese burgers verder aanwakkeren, maar ook tot een handelsoorlog met China en de VS kunnen leiden. De verwachting is dat de invoerrechten op producten uit China en de VS aanzienlijk worden verhoogd om te voorkomen dat Europeanen de veel duurdere Europese producten links laten liggen.

Mogelijk een verdere daling van de waarde van de Euro met inflatie als gevolg

De renteverhogingen van de Amerikaanse FED hebben een sterkere dollar als gevolg gehad. Meer rente op een munt betekent immers een hoger rendement op die munt. De ECB heeft het niet aangedurfd om de rente naar een met de VS vergelijkbaar niveau op te trekken, vooral om de zwakkere economieën in de Eurozone (zoals Italië) te sparen. Daardoor heeft de euro aan waarde verloren ten opzichte van de dollar en zijn aankopen van producten van buiten de EU, vooral olie en gas, duurder geworden. Die trend zal zich in 2024 voortzetten nu de ECB-rente op 4,5 procent zal blijven en die van de FED op 5,5 procent.

Weer een extreem droge en hete zomer in 2024: voedselschaarste en hogere inflatie

Volgens de Economist gaat de opwarming van de aarde veel harder dan een paar jaren geleden werd verwacht. Gevolg: extremere zomers waardoor de landbouw, energieproducenten en de mijnbouw het meeste te lijden hebben waardoor de prijzen in deze sectoren zullen blijven stijgen in 2024.

Niet financiële ontwikkelingen met forse maatschappelijke gevolgen.

Het strategische team van de Economist houdt voor 2024 ook nog rekening met de volgende waarschijnlijkheden voor 2024:

  • Toegenomen mondiale maatschappelijke onrust als gevolg van niet beheersen wereldwijde conflicten
  • Forse toename van het aantal werkstakingen en arbeidsonrust wereldwijd omdat de loonontwikkelingen te weinig meegaan met de verder stijgende inflatie
  • Mogelijke escalatie tussen de VS en China inzake Taiwan
  • Verdere daling van de Chinese economie door versneld wegtrekken van westerse productiebedrijven uit dat land (re-shoring). Als gevolg daarvan een mogelijke exportbeperking of rem op de levering van zonnepanelen en windmolens aan het Westen waardoor de Groene Transitie vertraging oploopt.
  • Benoeming van Trump als nieuwe president van de VS waardoor het Parijse Klimaatakkoord (2015) wederom door de VS opgezegd wordt, invoerheffingen op producten uit de EU worden verhoogd en de VS steun aan Oekraïne onmiddellijk wordt opgezegd.
  • Explosie van de olieprijs door aanhoudend conflict Israël – Palestina, met grotere inflatie als gevolg.
  • De verdere ontwikkeling van AI dat gevolgen zal hebben op de mondiale werkgelegenheid en het grootschalig verspreiden van des- en misinformatie, vooral rond de vele verkiezingen in 2024.

Kortom: de verwachtingen voor 2024 zijn gitzwart volgens de strategen van The Economist. Wat dit allemaal mogelijk betekent voor de portemonnee van de Nederlander, is voor een later bericht dat in de loop van december zal verschijnen.

Verder Lezen

1 Reactie

  1. Paul

    14 november 2023 in 00:43

    Oké de laatste jaren allemaal niet zulke rooskleurige perspectieven. Fijn om te weten en op te kunnen anticiperen indien gewenst. Maar misschien concrete tips, suggesties of oplossingen, iemand?

    • Chris

      4 januari 2024 in 20:15

      Wij hebben onze knopen geteld en zijn geëmigreerd naar Curaçao. Verwarmingskosten nihil, koeling met 4 airco’s afgedekt met zonnepanelen/thuisaccu waardoor we geen energierekening meer hebben. Zorgverzekeringspremie 0 euro per persoon want pensionado. Overwaarde van de NL-woning was genoeg om hier een nog grotere woning/groter kavel met naastliggende vakantieappartement te kopen dus geen hypotheek meer en inkomsten uit verhuur van het appartement. Diesel voor onze pick-up: € 0,80 per liter, gasfles voor kooktoestel 2x € 8 per jaar. Daar staat tegenover dat kraanwater en boodschappen erg duur zijn maar daar valt mee te leven.
      We hebben ook Hongarije overwogen maar het landklimaat daar, met name de koude winters, trok ons niet. Op CUR is het vrijwel het hele jaar zomer en nu het winter is is het gewoon wat koeler met meer regen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Economie

Ongekende belastingverhogingen in de komende jaren?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Ongekende belastingverhogingen in de komende jaren?
Foto: ANP

De financiële gevolgen van de coronacrisis, de jarenlange te lage en nu gestegen rente, waardoor de staatsschuld opliep, de exorbitante uitgaven aan Oekraïense wapenleveringen en onvoorstelbare kosten voor immigratie gaan de komende jaren een ernstige tol eisen van alle Nederlanders in de vorm van explosieve stijgingen van belastingen. Dat is de sfeer op social media. Wat is daarvan waar?

 


Steeds meer Nederlanders willen weg, dus emigratiebelasting?

Het leefklimaat in ons land is de afgelopen jaren door politiek wanbeleid zodanig verminderd dat steeds meer mensen het land verlaten. In 2022 emigreerden 179.310 mensen, het jaar ervoor waren dat er nog maar 145.330. De emigratie volgt doorgaans na enige tijd de ontwikkelingen in het aantal immigranten, aldus dit CBS-rapport. Hoe meer immigratie, hoe meer emigratie.

Om te leegloop van ons land af te remmen, zou per 1 januari 2025 een zogenaamde ‘emigratietaks’ worden ingevoerd volgens paniekzaaiers op social media, zoals in dit filmpje te horen is.

In realiteit wordt een emigratiebelasting overwógen voor mensen, met een jaarinkomen boven de 223.000 euro, die naar een land buiten de EU willen emigreren. Dat lees je op pagina 146 en 147 van dit document van de Nederlandse overheid.

Forse verhoging gemeentelijke belastingen vanaf 2026

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) treedt regelmatig (meerdere keren per maand zelfs) naar buiten over de grote financiële problemen bij gemeenten.

De keuze is in 2021 door kabinet-Rutte IV gemaakt om jaarlijks forse grepen uit de kas van het gemeentefonds te doen. De VNG en gemeenten hebben de afgelopen jaren keer op keer de noodklok daarover geluid.

De afgelopen jaren blijken door de regering Rutte grote grepen uit de gemeentekas te zijn gedaan, onder meer voor de landelijke onderwijshuisvesting, woningbouwimpuls en volkshuisvestingfonds. Dit gebeurde zonder overleg, zonder toetsing, zonder overleg met het parlement en zonder analyse wat de effecten hiervan zouden zijn, aldus de directeur van de VNG.

Voor het jaar 2026 wordt een tekort van 600 miljoen euro verwacht als gevolg van het Rutte beleid. Als dit niet door de nieuwe regering wordt opgelost, zullen de gemeentelijke belastingen mogelijk moeten worden verdubbeld.

Toekomstig box 3 stelsel: gedwongen je huis verkopen door 36 procent belasting op de overwaarde?

De afgelopen jaren is onderzocht hoe een nieuw vermogensbelasting kan worden vormgegeven, zodat de werkelijke inkomsten uit vermogen worden belast, het zogeheten werkelijk rendement. Dit werkelijk rendement bestaat uit het directe rendement, zoals rente, huur en dividend met aftrek van kosten. Daarnaast bestaat het behaalde rendement ook uit indirect rendement, de positieve of negatieve waardeontwikkeling van bijvoorbeeld aandelen of vastgoed.

Nieuw in deze discussie is het eigen huis! Dat zit tot dusver in box 1 en wordt gering belast via de WOZ-waarde. Als het eigen huis van box 1 naar box 3 gaat, is het volgens De Nederlandse Bank (DNB) de bedoeling dat:

  • De hypotheekrente aftrek tevens vervalt
  • Het eigen woningforfait vervalt
  • Over de gestegen waarde sinds de aankoop van het huis belasting moet worden betaald

Al drie deze punten gaan de belastingbetaler aanzienlijke pijn opleveren. DNB stelt daarom voor deze drie maatregelen stapsgewijs in te voeren gedurende 20 jaar.

Volgens de grootste vereniging voor accountants in Nederland, de SRA, gaat dat mooie DNB-voorstel níét door en is het plan om de wijziging in één keer door te voeren per 1 januari 2027.

Op de website van SRA staat: “De 1e woning in box 3 wordt toch niet afwijkende behandeld door toepassing van een apart forfait, maar valt net als alle andere onroerende zaken onder de vermogenswinstbelasting.”

En die vermogenswinstbelasting is (schrik niet) 36 procent!

Dit betekent dat je 36 procent belasting betaalt over het verschil tussen de aankoopprijs van je woning en de verkoopprijs. Stel, je kocht in 1990 je huis voor 200.000 euro en verkoopt het in 2027 voor 600.000 euro. Je zou dan over de 400.000 euro vermogenswinst in één keer 144.000 euro belasting af moeten dragen in 2027! Verkoop je hetzelfde huis in 2026, dan betaal je níéts.

Dit draconische voorstel komt uit de bizarre hoge hoed van kabinet-Rutte IV en is op de valreep (op 19 juni) voor advies naar de Raad van State gestuurd. De nieuwe regering Schoof moet dit advies nog ontvangen en vervolgens beslissen om het naar de Tweede, en daarna Eerste Kamer te sturen.

Verder Lezen

Economie

Sinds corona worden particuliere bankrekeningen en spaargelden geplunderd

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Sinds corona worden particuliere bankrekeningen en spaargelden geplunderd
Foto: ANP

Er wordt al langer gespeculeerd over een nieuwe op handen zijnde wereldwijde economische crisis. Tegelijkertijd zijn de beurzen nog steeds in opperbeste stemming, is er krapte op de westerse arbeidsmarkten en gaat de inflatie weer richting 2 procent. Er komt een ‘soft landing’ van de wereldeconomie, zo wordt ons verteld. Of wordt het ons wijsgemaakt? Wat rammelt er allemaal onder de motorkap van de westerse economieën? Veel meer dan het blote oog waarneemt.

 


De Kredietcrisis van 2007-2008 werd door te hoge schulden veroorzaakt

De ‘global financial crisis’, ofwel kredietcrisis van 2008 werd volgens de Encyclopedia Brittanica veroorzaakt door de hypothekencrisis in de VS. Vanaf 2001 hadden de opeenvolgende verlagingen van de primaire rente het voor Amerikaanse banken mogelijk gemaakt hypotheekleningen tegen lagere rentetarieven te verstrekken aan miljoenen klanten, die daar normaal gesproken niet voor in aanmerking zouden zijn gekomen gezien hun (te) lage inkomens. Toen de rente in 2005 eindelijk begon te stijgen, daalde de vraag naar woningen, waardoor de huizenprijzen daalden en ‘onder water’ kwamen te staan. Tegelijkertijd konden de eigenaren met lage inkomens de hogere rente niet meer opbrengen en gingen massaal failliet.

Terwijl miljoenen mensen hun huis, baan en spaargeld verloren, steeg het armoedecijfer in de Verenigde Staten van 12,5 procent in 2007 naar ruim 15 procent in 2010.

Net toen de wereldeconomie weer wat uit het dal leek te kruipen (in de zomer van 2009) brak in de EU de zogeheten eurocrisis uit, nadat Griekenland niet meer in staat bleek zijn staatsschulden aan voornamelijk Duitse en Franse banken af te lossen.

Verdragsregels Eurogebied met voeten getreden

De Europese begrotingsregels, neergelegd in het Verdrag van Maastricht, bleken door het merendeel van de eurozonelidstaten veelvuldig overtreden te zijn. In 2011, elf jaar na het invoeren van de euro, overtraden België en Italië ieder jaar één of beide criteria; Griekenland overtrad beide in alle 10 jaar dat men de euro gebruikte. De in het verdrag voorziene boetes werden geen enkele keer opgelegd door de EU zodat de totale overheidsschulden van de meeste Euro lidstaten explodeerden boven de grens van 60 procent van het bnp.

Centrale banken FED en ECB aan zet met de verkeerde instrumenten

Om de grootste Amerikaanse banken (systeembanken) te redden, moest de Amerikaanse overheid geld lenen bij de Centrale Bank van de VS, de FED. Dat gaat in de vorm van het uitgeven van staatsobligaties die vervolgens door de FED worden opgekocht met ‘uit het niets gedrukt geld’, ook wel Quantitative Easing (QE) genoemd.

De FED begon daarmee in 2008 zodat er begin 2009 al tweemaal zoveel geld op de balans van de FED stond dan voor de crisis van 2007-2008. Zie grafiek hieronder:

Op bovenstaande wijze werd een te hoge schuld in 2007 opgelost met een schuld die tweemaal zo hoog werd in 2009 en zeven (!!) maal zo hoog na het begin van de coronacrisis.

Gestimuleerd door de FED en de financiële crisis in Griekenland, besloot de ECB hetzelfde te doen vanaf de zomer van 2012 en na de ‘whatever it takes’ speech van toenmalig ECB-voorzitter Mario Draghi.

Ook de ECB begon met printen waardoor de gezamenlijke EU-staatsschuld meer dan verdubbelde in de periode vanaf 2007 door het bijgedrukte geld van de ECB.

Ook de ECB veroorzaakte (net als de FED) een zevenmaal zo hoge hoeveelheid geld in omloop tussen 2007 en 2021! Maar met een groot verschil! In procenten van het Bruto Nationaal Product, drukte de ECB 13 procent meer geld bij dan de FED tot aan de coronacrisis van 2020.

In verhouding tot de verdiencapaciteit van de EU, drukte de ECB 13 procent meer geld bij dan de FED in verhouding tot die van de VS. Levensgevaarlijk!

Veiligheidskleppen bij de explosie van bijgedrukt geld

Iedereen begrijpt wel dat de explosief gestegen (staats-) schulden als gevolg van de explosief gestegen hoeveelheid geld niet tegen de oude rente tarieven uitgeleend konden worden. Dus de rentes moesten omlaag. Ook daarvoor hebben beide centrale banken FED en ECB gezorgd. Die rente ging naar nul en er werd gesproken van ‘gratis geld’.

Naast die lagere rente, werden de commerciële banken in de Eurozone en de VS verplicht om minimum liquiditeitsreserves aan te houden in geval van een volgende financiële crisis en mogelijke ‘run’ op banken als mensen in paniek bij hun geld wilden komen.

De FED hanteerde een reserve verplichting van 10 procent bij iedere Amerikaanse bank met meer dan 124 miljoen dollar op de balans. De ECB eiste van alle banken in de Eurozone dat zij 2 procent liquiditeiten aan zouden houden van hun balanstotaal, ongeacht de omvang daarvan.

Vanaf de uitbraak van COVID-19 vielen alle financiële veiligheidskleppen weg

Je ziet in de eerste twee bovenstaande grafieken al hoe hysterisch het fout ging vanaf maart 2020, de coronacrisis. In slechts één jaar tijd drukt de FED er 3 biljoen dollar bij om het helicoptergeld van toenmalig president Trump uit te kunnen delen. Dat is evenveel geld bijgedrukt in één jaar als de daaraan voorafgegane tien jaar!!!

De ECB besloot om in 2020 van 4,8 biljoen euro naar 7,5 biljoen euro bij te drukken: een stijging van 2,7 biljoen euro in slechts één jaar.

Maar nu komt het: In 2020 besloten de FED en de ECB beiden om hun veiligheidskleppen tegen bankruns op te geven. De FED ging van de 10 procent reserve-eis naar 0 procent! De ECB ging van 2 procent naar 1 procent.

Bij een bankrun op westerse banken hebben die banken vrijwel geen reserves meer!

Hoe sinds corona jouw bankrekening en spaargelden verder worden geplunderd

Commerciële banken hoeven van de FED dus geen voorbehoedsmiddel tegen bankruns meer aan te houden en bij de ECB nauwelijks. Nagenoeg alle liquiditeiten kunnen uitgeleend worden tegen inmiddels door de ECB en FED fors verhoogde rentes.

De FED en ECB lijken wel te stelen van de armen om de rijken te belonen.

Als je pakweg 100.000 euro spaargeld naar een bank brengt, levert dat ergens tussen de 1,25 en 1,5 procent aan rente bij een grootbank op. Als die grootbank jouw 100.000 euro bij de ECB deponeert, levert dat de grootbank 4 procent rente bij de ECB op. Dus jouw 100.000 euro spaargeld levert je zelf 1.500 euro per jaar op en jouw bank ontvangt 4.000 euro per jaar.

Is dat even makkelijk en risicoloos geld verdienen voor de bank met het spaargeld van zijn cliënten!

Momenteel hebben de commerciële banken in de eurozone ongeveer 3,7 biljoen euro bij de ECB geplaatst en levert dat deze banken een jaarlijkse rente van 145 miljard euro op. Die door de ECB aan banken te betalen rente veroorzaakt een verlies bij de ECB.

En raad eens wie dat verlies van de ECB gaat betalen? Juist; wij allen, met dank aan de ECB.

We moeten van de euro af en terug naar een eigen munt, net als Zweden, Polen en Hongarije. Dan heeft DNB ook weer een echte functie.

Verder Lezen

Economie

Fake news en desinformatie over de Nederlandse economie

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Fake news en desinformatie over de Nederlandse economie
Foto: ANP

Ik heb een gruwelijke hekel aan nepnieuws en desinformatie en kies daarom altijd zorgvuldig mijn bronnen. Het valt me op dat sinds het jaar 2020 steeds meer nepnieuws en desinformatie over onze eigen economie wordt verspreid. Vaak ook nog eens door zogenaamde betrouwbare bronnen die algemeen geaccepteerd zijn. Hoe kom ik tot deze conclusie, waarom wordt er zoveel verwarrende informatie over de economie verspreid en welke risico’s heeft deze aanpak?

 


Nederlandse economie bijzonder sterk

Met bovenstaande kop opent BNR Nieuwsradio een artikel op 26 juni 2024. Het artikel is afkomstig van de BNR-redactie en meldt onder andere het volgende: “Ondanks dat de rente in 2022 in recordtempo naar een hoog niveau werd gebracht, blijkt de Nederlandse economie verrassend weerbaar te zijn tegen de gevolgen ervan. Dat stellen economen van De Nederlandsche Bank in economenvakblad ESB. ‘Bedrijven hadden te weinig capaciteit en de werkloosheid was bijzonder laag – en is dat nog steeds. Dat betekent dat de schade eigenlijk maar heel beperkt kon zijn’, zegt DNB-econoom Gerbert Hebbink.”

Ook de rest van het artikel gaat grotendeels over de visie van De Nederlandse Bank (DNB) zoals verwoord door econoom Hebbink. Die visie behandelt niets over mogelijke toekomstige ontwikkelingen op economisch gebied. Bedenk even dat DNB aandeelhouder is in de Europese Centrale Bank (ECB) en het beleid daarvan uitvoert. Kom ik nog op terug.

Nederlandse economie bijzonder zwak

Tot deze conclusie kom ik zelf als ik de onderstaande feitelijkheden op een rijtje zet:

  • De inflatie in de eurozone is weer aan het oplopen en de loonkosten stegen afgelopen kwartaal harder dan het eerste kwartaal, is te lezen via dezelfde BNR Nieuwsradio in een artikel van 16 juni 2024.
  • De omzet van de Nederlandse industrie is tot op heden 5,5 procent lager dan vorig jaar, aldus het CBS.
  • Nederlandse gemeenten zien in dit jaar hun lasten gemiddeld met 9 procent stijgen. Die stijging gaan we terugzien in toenemende gemeentelijke belastingen.
  • De Nederlandse groothandelaren hadden het eerste kwartaal van 2024 bijna 6 procent minder omzet dan in 2023.
  • Eind mei publiceerde het CBS een analyse van de Nederlandse economie in 2024. Conclusie: “Het economisch beeld verslechterd verder.”
  • De CBS Conjunctuurklok daalt maand op maand in 2024 verder naar beneden (zie grafiek hieronder).
  • Dit jaar is er voor het eerst sinds 2015 een structurele daling in de verkoopprijzen van kantoren door toenemende leegstand.
  • En als klap op de vuurpijl: de Nederlandse economie kromp geen 0,1 procent in het eerste kwartaal, maar een schrikbarende 0,5 procent. Vijf keer zoveel dan eerder berekend!

Dat lees je in dit CBS bericht waaraan (bewust?) nauwelijks aandacht werd besteed door de Mainstream Media.

CBS-grafiek dalende conjunctuur vanaf 2023

De meeste economische desinformatie is afkomstig van DNB en dat is geen toeval

Als je nu de vele publicaties van het CBS over de Nederlandse economie afzet tegen de hosanna verhalen van De Nederlandse Bank, dan kun je niet anders concluderen dat één van beide partijen er grof naast zit. Aangezien het CBS zich van harde cijfers en statistieken bedient, moet dat wel DNB zijn en dat is zeer verontrustend, maar ook zeer verklaarbaar.

De Nederlandse Bank is namelijk niet meer Nederlands, maar een filiaal van de ECB van mevrouw Lagarde. Die ECB is er vooral op gericht om het aantal landen dat de euro gebruikt zo groot mogelijk te houden, inclusief de vele zwak presterende broeders. In dat kader heeft ze onlangs de basisrente verlaagd, terwijl de inflatie binnen de eurozone nog steeds veel te hoog is.

De ECB neemt deze wanhoopsdaad om de zwakke eurolanden met torenhoge schulden tegemoet te komen, aldus econoom Edin Mujagic. Hij legt in dit artikel kort en krachtig uit hoe het werkt.

Als filiaalhouder van de ECB, moet DNB uiteraard dezelfde taal spreken en dat heeft als consequentie dat er rooskleuriger verhalen over de Nederlandse economie de wereld in moeten worden geslingerd dan realistisch is.

Immers, Nederlanders zullen eerder genegen zijn om al die ongunstige ECB maatregelen (ten voordele van zwakke lidstaten) te accepteren als ze het idee hebben dat de eigen economie nog wel een stootje kan hebben.

Welnu, dat stootje kunnen we niet meer hebben als je de CBS-cijfers op een rij zet.

Het risico van de hierboven beschreven economische desinformatie is dat Nederlandse bedrijven en burgers zich veilig wanen en geen (of te laat) voorbereidingen treffen om een naderende crisis het hoofd te bieden.

Zelfs het verhaal dat het nog geweldig gaat op de Nederlandse arbeidsmarkt zou ik als misinformatie willen bestempelen. Om twee redenen:

  • Het aantal openstaande vacatures neemt al sinds 2023 af.
  • Het aantal uren dat er gemiddeld wordt gewerkt in Nederland, ligt op het laagste niveau van alle EU-landen (32,1 uur). Dit komt door de unieke deeltijdcultuur: nergens ter wereld is het aandeel van zowel vrouwen als mannen dat in deeltijd werkt hoger, aldus ons ministerie van Financiën.

Kortom: hierbij een oproep aan alle zichzelf respecterende mediabedrijven in de financiële en economische hoek om een compleet beeld van de economische ontwikkelingen in ons land te geven in plaats van de ECB of DNB als voornaamste informanten te zien.

 

Verder Lezen

Recent

Oversterfte astronomisch hoog, RIVM blijft muisstil Oversterfte astronomisch hoog, RIVM blijft muisstil
Gezondheid15 uur geleden

Oversterfte astronomisch hoog, RIVM blijft muisstil

Volgens onafhankelijke statistici als Herman Steigstra overlijden er in Nederland op dit moment elke week 400 tot 500 mensen meer...

Ongekende belastingverhogingen in de komende jaren? Ongekende belastingverhogingen in de komende jaren?
Economie17 uur geleden

Ongekende belastingverhogingen in de komende jaren?

De financiële gevolgen van de coronacrisis, de jarenlange te lage en nu gestegen rente, waardoor de staatsschuld opliep, de exorbitante...

Minimumbelasting voor miljardairs is de opmaat naar wereldwijd collectivisme Minimumbelasting voor miljardairs is de opmaat naar wereldwijd collectivisme
Column20 uur geleden

Minimumbelasting voor miljardairs is de opmaat naar wereldwijd collectivisme

Toen in 2023 de ongeschoolde hardcore-socialist Lula da Silva het presidentschap van Brazilië overnam van Jair Bolsonaro wisten we al...

Goudomrande baantjes voor het oprapen bij de overheid Goudomrande baantjes voor het oprapen bij de overheid
Column2 dagen geleden

Goudomrande baantjes voor het oprapen bij de overheid

Toegegeven, het is eigenlijk kinnesinne, al dat bashen van ambtenaren. Diep in mijn hart zou ik ontzettend graag ambtenaar zijn....

Nederland op 18 miljoen inwoners in augustus 2024 Nederland op 18 miljoen inwoners in augustus 2024
Binnenland2 dagen geleden

Nederland op 18 miljoen inwoners in augustus 2024

Volgens een bericht van RTL Nieuws van 11 juli 2024 telde Nederland op die dag 17.986.000 in het bevolkingsregister ingeschreven...

RKI-coronafiles: de wrede misdaad die kinderen is aangedaan RKI-coronafiles: de wrede misdaad die kinderen is aangedaan
Gezondheid3 dagen geleden

RKI-coronafiles: de wrede misdaad die kinderen is aangedaan

De grootste slachtoffers van de coronacrisis zijn de kinderen en jeugdigen, aldus de Duitse minister Karl Lauterbach. Met uitzondering van...

Volksverraad corona nu helemaal en definitief blootgelegd Volksverraad corona nu helemaal en definitief blootgelegd
Gezondheid4 dagen geleden

Volksverraad corona nu helemaal en definitief blootgelegd

De Duitse media, de Duitse politiek en de Duitse rechtspraak hebben er alles aan gedaan de corona-beerput dicht te houden,...

Schokkend: totalitarisme neemt hand over hand toe in de EU Schokkend: totalitarisme neemt hand over hand toe in de EU
Media4 dagen geleden

Schokkend: totalitarisme neemt hand over hand toe in de EU

We kunnen er niet meer om heen: vernietiging van de democratie en invoering van totalitaire structuren nemen hand over hand...

Sleepy Joe neemt ontslag op complotsite X, is dit een complot? Sleepy Joe neemt ontslag op complotsite X, is dit een complot?
Opinie4 dagen geleden

Sleepy Joe neemt ontslag op complotsite X, is dit een complot?

Terwijl Joe Biden afgelopen week nog zei dat hij absoluut aan zou blijven voor een tweede termijn, is hij zes...

Mediacensuur door overheden steeds ernstiger en agressiever Mediacensuur door overheden steeds ernstiger en agressiever
Media5 dagen geleden

Mediacensuur door overheden steeds ernstiger en agressiever

Door internet verliezen overheden steeds meer grip op de nieuwsvoorziening. Gedurende de coronatijd is (succesvol) door overheden direct of indirect...

Trending

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

© Stiching Indepen - alle rechten voorbehouden. - indepen.eu | KVK: 88160408 | Algemene voorwaarden

Colofon FAQ Contact

Volg ons via



Dit zal sluiten in 0 seconden