Column

Opnieuw CTB: VNO-NCW en MKB draaien ondernemers de nek om

Avatar foto

op

Opnieuw CTB: VNO-NCW en MKB draaien ondernemers de nek om
Deel dit nieuws
Foto: INDEPEN

Werkgeversorganisaties als VNO-NCW en MKB-Nederland draaien eigenhandig hun eigen leden, de ondernemers, én de samenleving de nek om door het CTB (coronatoegangsbewijs) weer terug te wensen als coronamaatregel de aankomende winter. Of: deze in ieder geval niet uit te sluiten als laatste redmiddel mocht de boel anders weer dicht gaan. Dat meldt het Algemeen Dagblad op 10 augustus 2022. De gevolgen zijn niet mals.

Meer dan 50% omzetverlies?


Er zal hoogstwaarschijnlijk sprake zijn van (veel) meer dan 50% aan omzetverlies. En dat nog wel voor een bewezen niet werkend instrument, dat daarbij ook nog mensenrechten schendt. Winkelen en horecabezoek zijn niet alleen nuttige bezigheden, maar betreffen ook activiteiten die mensen bovenmatig appreciëren. Een barrière opwerpen bij de ingang van een winkel/café/restaurant gaat daarom veel omzet kosten. Nu is een mondkapje ook al een onding met een negatieve impact op de omzet, maar de mogelijke invoering van de coronapas bij de ingang is helemaal een brug te ver. Niet alleen de ongevaccineerden raak je zo kwijt. Dat betreft in het aankomend najaar zo’n 40 à 45% van de volwassen bevolking (hooguit 60% zal volledig geboosterd zijn, is de verwachting). Maar denk ook eens aan al die vriendinnengroepen die op een zaterdag gezellig samen gaan shoppen. Als er een vriendin bij is die geen QR-code heeft, haakt de hele groep af. Dat kan zo maar leiden tot veel meer dan de helft minder bezoekers in je winkel. Het is de opmaat naar een faillissement.

Mensen uitsluiten

Het is tijd om te allen tijde ‘nee’ te zeggen tegen iets wat een onderneming, de economie en de complete samenleving bewust kapot zal maken. Want naast een omzetkiller maakt het CTB ook onderscheid tussen mensen. Het sluit mensen uit. Mensenrechten worden geschaad. In alle opzichten is het CTB onwenselijk. Ik doe dan ook een oproep aan de werkgeversorganisaties om alsnog ‘nee’ te zeggen tegen dit onzalige plan. Want met failliete leden is er uiteindelijk ook geen werkgeversorganisatie meer. En we willen toch geen mensen uitsluiten? Of hen dwingen tot iets, een prik met een onduidelijk effect inmiddels, wat ze eigenlijk liever niet (meer) willen?

Mkb‘ers willen geen CTB

Wat is er in hemelsnaam in de hoofden van de besturen van deze werkgeversorganisaties omgegaan om dat CTB überhaupt te durven bepleiten? Is men gezwicht voor berichten vanuit de regering? Dat men toch maar moet meewerken als het kabinet daarom vraagt? Kennelijk wordt het bestuur van deze werkgeversorganisaties bevolkt door mensen die graag hun goede wil willen tonen, zodat het landsbestuur weer kan zeggen: “Zie je wel, de werkgevers willen het zelf.” Maar de leden willen het niet. Ik ken in ieder geval geen enkele mkb’er die voorstander is van het CTB.

Volg niet altijd de EU

Daarbij lijkt ook ons kabinet (deels) te worden aangestuurd door de EU, in die zin dat de EU een groot voorstander is van het CTB. En ons kabinet is volgzaam. Té volgzaam. Waar is onze eigen, Nederlandse soevereiniteit gebleven? Onze Hollandse nuchterheid?

De coronapas is dus ongewenst. De QR-code is een farce. Deze voorkomt geen besmettingen. Omdat gevaccineerden namelijk ook besmettelijk zijn. De QR-code dient daarom geen enkel praktisch nut. Ook TNO heeft in opdracht van de regering aangetoond dat het CTB geen zin heeft en dat deze hele bevolkingsstammen tegen elkaar opzet. Grote groepen mensen worden achtergesteld. Omdat zij geen toegang meer hebben tot de horeca, de winkel, de sportkantine, het museum, de sportschool, de muziekles, het theater, de bioscoop, het vliegtuig. Et cetera.

Ventileren, dat werkt wél

Vrijwel geen enkele coronamaatregel heeft een positief effect gehad, integendeel zelfs. De enige coronamaatregelen die wél een zeker netto positief effect hebben, zijn vrij simpel: thuisblijven bij klachten, ventileren en het verhogen van de ziekenhuiscapaciteit, zeker ook qua verpleegkundigen. Dát zijn de maatregelen die prima zijn en ook weinig ingrijpend voor bedrijven en burgers.

Dus daarom, werkgeversorganisaties: stop het steunen van het coronatoegangsbewijs. U doet uw leden én de gehele maatschappij er een groot plezier mee.

Verder Lezen

3 Comments

 1. Sjaak

  14 augustus 2022 in 16:33

  Het wordt je hoe dan ook door de strot geduwd, die ctb (coronatoegangsbewijs).
  Die naam dekt trouwens ook de lading niet, immers letterlijk vertaalt: toegangsbewijs, gerelateerd aan corona.

 2. jan

  14 augustus 2022 in 23:56

  Zo ist precies…

 3. Michel Schreuders

  16 augustus 2022 in 11:36

  Als je collectief en dus met iedereen weigert stort alles als een kaartenhuis in elkaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in (2)

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in (2)

Is het toeval? In één week tijd is de Russische dissident Aleksej Navalny ineens dood  (vermoedelijk vermoord) en is er de lang geplande hoorzitting over Julian Assange. Ursula von der Leyen zegt een tweede ambtstermijn van vijf jaar te ambiëren en onze eigen demissionaire minister-president oefent met angstaanjagende oorlogstaal op zijn kandidaatstelling als secretaris-generaal van de NAVO. Von der Leyen en Rutte zeggen niets over de onmenselijke martelgang van de al 13 jaar opgesloten journalist Assange, maar voeren het hoogste woord over de dood van Navalny. En ze koersen doodleuk op verdere escalatie en oorlog met Rusland.

Het is zo’n week waarin je water ziet branden, iets dat mij in de loop van 2003 ook overkwam. De oorlog in Irak was al enige tijd aan de gang en mijn eindredacteur stelde mij een paar maanden in de onderzoeksjournalistieke gelegenheid om als researcher bij het VARA-programma Zembla de achtergronden achter de Irak-oorlog bloot te leggen, als ‘ons oliemannetje’. De ontdekkingen die ik in die tijd deed, leverden net als in 1992 en 1999 een Matrix-filmachtig rode pil moment op, een moment van wakker worden zoals velen dat tegenwoordig noemen. Wat ik in 2003 las, verklaarde wat ik tussen 1992 en 1999 wel zag, maar toen nog niet geheel begreep.

Amerikaanse bronnen

Na het lezen van de nodige kritische artikelen en boeken en het voeren van diverse telefonische gesprekken met hoogleraren en experts (allemaal Amerikaanse bronnen) kwam ik uit op een openbaar document uit 1997 dat me de schellen van de ogen deed vallen. De exacte titel ben ik kwijt, maar onder de noemer ‘The New American Century’, de Brzezinski- (later omgedoopt tot Bush-) doctrine en neocons (neoconservatieven) is er alleen al op Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Project_for_the_New_American_Century voldoende informatie te vinden van soortgelijke strekking.

In het document stond open en bloot beschreven dat de Amerikaanse economie op goedkope olie was gebaseerd en ook niet zonder kon. Om die ‘cheap oil’ veilig te stellen was regimechange nodig, zeker in het Midden-Oosten. Dit visiedocument ging echter verder. Amerika zou in de 21 eeuw na de val van de Sovjetunie de unilaterale macht op aarde moeten worden, de mondiale politieagent. Een puur imperialistisch en koloniaal Amerika dus. Zoals gezegd zag ik water branden en ineens besefte ik waarom ik in Kosovo voorjaar 1999 geen VN-blauwhelmen meer zag, maar KFOR-troepen, waar ik als oorlogsverslaggever ineens midden tussen verkeerde (zie mijn Indepen-column van vorige week). Ik begon ook de rol van de door Amerikaanse belangen gedreven Servische presidentskandidaat met Amerikaans paspoort Milan Panic in 1992 beter te begrijpen; die moest Servië natuurlijk uit de Russische invloedssfeer zien te krijgen.

Coalition of the willing

Ook de oorlog in Irak, leerde ik in deze periode, ging helemaal niet over massavernietigingswapens. Dat Irak die had was de grove leugen die als legitimatie voor de inval werd gebruikt door de vanuit Amerika en de NAVO-geëntameerde ‘coalition of the willing’ waar ook Nederland prominent deel van uitmaakte. Die inval had louter tot doel om Saddam Hussein te verwijderen (nota bene zelf ooit aan de macht gekomen als Amerikaanse puppet) en de goedkope olietoevoer veilig te stellen. De Amerikaanse generaal Wesley Clark die de KFOR-operatie in Kosovo leidde, noemt de oorlog tegen Irak in zijn boek ‘Winning Modern Wars’ (2003) een grote vergissing. In datzelfde boek onthulde hij ook dat hij tot zijn schrik en afgrijzen twee maanden na de aanslag op de Twin Towers (9/11) in 2001 in het Pentagon al hoorde over een vijfjaren campagne waarin na Irak nog eens zes landen aan de beurt zouden komen, Syrië, Libanon, Libië, Somalië, Sudan en als laatste Iran.

Pas in 2003 snapte ik beter wat ik in Kosovo meemaakte. Er waren ineens geen blauwhelmen (vredessoldaten met een VN-mandaat) in witte pantservoertuigen meer, maar zwaarbewapende NAVO-soldaten met donkergroene tanks op de grond en zware bommen droppende Boeing B-52 Stratofortresses in de lucht. Voor mijn ogen werd in Pristina een Serviër door een Albanees doodgeschoten zonder ingrijpen van de KFOR-troepen en diezelfde dag was ik getuige van vluchtende Servische boerengezinnen waarna Kosovaarse Albanezen hun huizen plunderden en in brand staken, wederom onder toeziend oog van Engelse, Amerikaanse en Nederlandse soldaten. Toen ik de Engelse generaal Mike Jackson tijdens een persbriefing vroeg waarom de Albanese paramilitaire soldaten, het UCK, niet ontwapend werden, kwam daar geen antwoord op, ook niet toen mijn Engelse collega’s tot vervelens toe die vraag herhaalden.

Geopolitieke lessen

Diezelfde Jackson heeft die dagen nog wel een heldendaad verricht door een bevel van de boven hem gestelde generaal Clark te weigeren. Clark wilde dat Jackson de naar Kosovo hoofdstad Pristina oprukkende Russische troepen zou bombarderen of hen minstens zou blokkeren, waarop Jackson zei: “Ik ga voor u geen Derde Wereldoorlog beginnen.” Maar de les, die ik bij nader inzien in 2003 pas begreep, is dat ik in Kosovo al getuige was van de eerste ‘regime-change.’

Met mijn lessen in geopolitiek op de Balkan in de jaren negentig en zeker na de openbaring in 2003, die helaas niet tot een Zembla-uitzending hebben geleid, keek ik vanaf die tijd met hele andere ogen naar alle Amerikaanse en NAVO-optredens die nog zouden volgen. In al die landen leidde dat tot misère en totale puinhoop, in Irak zelfs tot een miljoen doden. Het is een pijnlijke constatering dat ik er geen Zembla-reportage van heb kunnen maken. In mijn boek ‘Uitgehold, van Haver tot Gort’ (verschijnt medio 2024), probeer ik te beantwoorden waarom ik en de redactie daarin faalden.

Proxyoorlog

Als onderzoeksjournalist ben ik geen liefhebber van Putin, zeker niet na de brute moord op mijn Russische collega-journalist, schrijver en mensenrechtenactivist Anna Politkovskaya in 2006. Maar alle grote woorden over zijn inval in de Krim en de Russischsprekende Oost-Oekraïense provincies in de Donbas-regio zie ik toch echt in een iets ander licht na al die evengoed illegale, illegitieme westerse oorlogsacties in Kosovo en daarna in nog een hele reeks landen zonder dat daar een VN-mandaat aan ten grondslag lag. De precedentwerking voor dergelijke tot onrust, instabiliteit en ongekende oorlogsmisère leidende illegaliteit is van westerse makelij. In mijn derde column over dit thema zal ik wat dieper ingaan op de proxy-oorlog in Oekraïne die nu ieder moment kan uitlopen op een Derde Wereldoorlog.

Dat er aan de ongekende hypocrisie geen eind komt, en dat er zelfs door onze eigen demissionaire minister-president Mark Rutte met geen woord over Assange wordt gerept terwijl hij moord en brand schreeuwt over de dood van Navalny, spreekt hele bibliotheken. De (waarschijnlijke) moord op Navalny is ernstig, maar over de dader bestaat geen zekerheid terwijl deze Rus met een aantoonbaar bedenkelijke reputatie in de verste verte niet op één lijn gezet kan worden met de heldhaftige journalist Julian Assange. Onze Assange ondergaat nu letterlijk een middeleeuwse marteldood in een Engelse isoleercel in afwachting van een al even dodelijke opsluiting in een Amerikaanse gevangenis na zijn uitzetting.

En dat allemaal in ons ‘vrije Westen?’ Waar we bij staan? Al slaapwandelend op weg naar een onvermijdelijk wordende Derde Wereldoorlog waar juist Assange ons zo voor waarschuwde. Zijn WikiLeaks onthullingen zijn tot stilzwijgen gebracht. De censuur en zelfcensuur zijn inmiddels al even sterk als in de Eerste Wereldoorlog. Alles moet op alles worden gezet om de NAVO-kandidatuur van Mark Rutte te voorkomen, en dat is nog maar het begin, willen we de toekomst van onze kinderen veiligstellen. Daar is vrede voor nodig, geen oorlog.

Leonard Cohens song ‘Puppets’ herinnert mij eraan om waakzaam en proactief te zijn in de strijd tegen discriminatie, onverdraagzaamheid en onrecht in al zijn vormen.

–//–

Verder Lezen

Column

Erf- en Schenkbelasting is geen rechtvaardigheid, maar diefstal

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Erf- en Schenkbelasting is geen rechtvaardigheid, maar diefstal

In een decadente socialistische samenleving, waar woke de scepter zwaait en jaloezie de hoofdemotie is bij middelmatige bestuurders die nergens anders aan de bak zouden komen dan bij de overheid, is er grote drang om te voorkomen dat mensen ‘zomaar’ geld ontvangen. Hoe hard er ook voor dat geld gewerkt is, hoe vaak er ook al belasting over betaald is, het maakt niet uit. De collectivistische moraal van amorfe politici kan niet omgaan met kinderen die iets van hun ouders krijgen zonder dat zij daar zelf iets voor hebben hoeven doen. Het nalaten van een erfenis aan de volgende generatie, na een leven lang hard werken, zou een basisrecht moeten zijn. Maar in Nederland mag niemand meer zijn, hebben en krijgen dan een ander. De middelmaat regeert. De rationale achter de erf- en schenkbelasting is inmiddels diepgeworteld in onze samenleving en suggereren dat deze belastingen moeten worden afgeschaft stuit op hoongelach in de Tweede Kamer. Tenslotte is stelen van de burger hoe de overheid zichzelf in stand houdt.

 

Familiebedrijven

Er is op dit moment sprake van een exodus van bedrijven naar het buitenland. De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de aangekondigde verslechtering van deze regeling duwt bedrijven over de grens, of leidt ertoe dat bedrijven worden verkocht, waarna de opbrengst het land verlaat. En zo verwordt ons land tot een grote grijze massa zonder kapitaal en zonder succes, precies zoals de overheid dat graag ziet.

De impact van de erf- en schenkbelasting is vooral voelbaar bij de overdracht van familiebedrijven, de ruggengraat van onze economie. Ondanks actief lobbywerk van onder ander Stefan Tax van Familiebedrijven Nederland (FBNed) wordt het ondernemersklimaat voor familiebedrijven ieder jaar slechter. Deze bedrijven worden vaak geconfronteerd met aanzienlijke fiscale lasten bij overdracht, wat in sommige gevallen zelfs kan leiden tot de noodzaak om het bedrijf te verkopen of te sluiten. Dit is niet alleen een verlies voor de betrokken familie, maar ook voor onze gemeenschappen en de economie als geheel. Voor Nederlandse familiebedrijven zou het een zegen zijn als de erf- en schenkbelasting zou worden afgeschaft, want dan verdwijnt ook de gehate BOR van tafel en zou er eindelijk sprake zijn van een gelijker speelveld. Want laten we wel wezen, in Noorwegen, Oostenrijk, Tsjechië, Zweden, Malta, Zwitserland, Portugal en Italië kennen ze deze verfoeide belasting helemaal niet. Bovendien is de erf- en schenkbelasting een aanval op het eigendomsrecht. Na een leven van arbeid en sparen, zou het recht om te beslissen wat er met jouw eigendom gebeurt niet bij de overheid moeten liggen. Deze belasting ontmoedigt sparen en investeren, fundamentele activiteiten die onze economie voeden en groei stimuleren.

Verkleinen van de kloof tussen arm en rijk

Critici beweren dat de erf- en schenkbelasting bijdraagt aan het verminderen van ongelijkheid door de herverdeling van rijkdom. Echter, de werkelijkheid is anders. Het Centraal Planbureau stelde in 2019 vast dat de erf- en schenkbelasting vrijwel niets bijdraagt aan ‘de kloof’. Sterker nog: dat het omgekeerde juist het geval is. Het blijkt ontzettend moeilijk te zijn om vermogen binnen de familie te continueren en er zijn opvallend veel ‘nieuwe rijken’, mensen die niet met een gouden lepel in hun mond zijn geboren en toch een vermogen bij elkaar weten te verdienen.

Efficiënt fiscaal beleid

In 2023 leverde de erf- en schenkbelasting een schamele 2,6 miljard euro op, op een totaal van 329 miljard euro. Een verwaarloosbaar bedrag dat makkelijk ergens anders op te halen valt. Beter nog zou het zijn te bezuinigen op onzinnige overheidsuitgaven, aantallen ambtenaren, de peperdure asielinstroom of de geldverslindende klimaat- en stikstofnonsens. De invoering van een vlaktaks, gecombineerd met de afschaffing van het oerwoud aan fiscale regels, toeslagen en belastingen is misschien op dit moment nog een brug te ver, maar dat het simpeler kan lijdt geen twijfel. En dan te bedenken dat maar liefst 400 ambtenaren zich exclusief bezighouden met deze gereguleerde afgunst, plus nog eens duizenden vermogensadviseurs, estate planners en fiscalisten. Met in het achterhoofd het gegeven dat het een puinhoop is bij de Belastingdienst en er een schreeuwend tekort is aan gekwalificeerd personeel zou het een no-brainer moeten zijn om deze 400 ambtenaren toe te voegen aan een andere afdeling. Bovendien zou het de Nederlandse senioren een slok op een borrel schelen als ze geen geld meer hoeven te betalen voor adviezen over de beste manieren om de legitieme plundering van hun spaargeld te omzeilen.

Solidariteit tussen de generaties

Naar goed socialistisch gebruik probeert een uitdijende overheid altijd de traditionele waarden aan te vallen. Het gezin, de relatie tussen man en vrouw en de oerdrift die ouders hebben om voor hun kinderen te zorgen. Mensen zijn in staat zichzelf compleet te verwaarlozen, maar hun kinderen gaan boven alles. Hard werken en sober leven is geen probleem, zolang het maar voor de kinderen is. Het gevoel van onrechtvaardigheid is daarom enorm als de overheid aan het eind van het leven opeens op de stoep staat om een gedeelte van het zuurverdiende spaargeld te confisqueren, ten bate van het collectief.

Het is tijd om te erkennen dat de erf- en schenkbelasting meer kwaad dan goed doen. De afschaffing ervan zou een krachtig signaal zijn dat Nederland waarde hecht aan hard werken, ondernemerschap en het recht om te beslissen over eigen vermogen. Het zou de weg vrijmaken voor een eerlijker, meer rechtvaardige samenleving, waarin hard werken wordt beloond en succes applaus krijgt. Laten we de ketenen van deze onrechtvaardige belasting verbreken. Laten we samen werken aan een toekomst waarin vrijheid, ondernemerschap en het nalaten van een erfenis, of het doen van een schenking worden gevierd en beschermd. In het belang van Nederland.

Verder Lezen

Column

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in (2)

Voor Amerikanen was het interview van Tucker Carlson met Vladimir Putin wonderlijk. Een geschiedenisles beginnend in het jaar 862, na tien minuten aankomend in de 13 eeuw en pas na een half uur bij de Russische inval in Oekraïne: 24 februari 2022. Ook voor Europeanen waren de twee uur met Putin bevreemdend. Niet eerder hoorden we zoveel ongefilterd Russisch geluid. Voor mij was dit interview een ‘feest van herkenning’, een wrange spiegel van mijn ervaringen en inzichten in de jaren negentig in voormalig Joegoslavië.

In het interview met Putin komt ook de oorlog in Servië en Kosovo medio juni 1999 aan bod. Daar zat ik destijds met mijn neus bovenop als oorlogsverslaggever. Het gesprek resoneerde voor mij ook met het jaar 1992, toen de gruwelijke burgeroorlog in voormalig Joegoslavië volop woedde. Ik was als verkiezingswaarnemer aanwezig bij de verkiezingen in Kroatië en Servië, respectievelijk augustus en december dat jaar. Op dat moment twee nieuwe landen die met elkaar in (burger)oorlog waren.

Hitlergroet

Ik was nog maar 24 jaar, student aan de school voor de journalistiek in Utrecht en actief bij D66 en landelijk bestuurder bij de Jonge Democraten. Het was onvergetelijk en uiterst leerzaam. In Zagreb belandde ik op een verkiezingsbijeenkomst van de extreemrechtse Kroatische Partij van Rechten, de Hrvatska stranka prava (HSP). Op het podium schreeuwde het ene na het andere heethoofd een menigte van zo’n 20.000 mensen toe. Die menigte bracht bij iedere spreker de Hitlergroet! Pas veel later zou ik leren dat, net als in Kroatië, ook in Oekraïne een groot deel van de bevolking en politiek tot op de dag van vandaag openlijk nazistisch is, iets waar Putin regelmatig op wijst.

Ik had mij indertijd goed verdiept in de Joegoslavische geschiedenis en wist dat ik me had begeven naar een partij die wortels had met de fascistoïde Ustasha (Ustaše) die gedurende de Tweede Wereldoorlog actief met de nazi’s heulden en gruwelijke oorlogsmisdaden begingen tegen moslims, joden, zigeuners, homo’s en Serviërs. Naar verluidt schrokken zelfs Duitse SS’ers van de Kroatische wreedheid. Ook tijdens mijn aanwezigheid in Zagreb en frontstad Karlovac in augustus 1992 waren het veelal HSP-gelieerde paramilitairen die vochten aan de nieuw opgetrokken grenzen van Bosnië en Servië. Dat ze zelfs massaal de Hitlergroet brachten shockeerde me. In de westerse media bleef dit overigens vrijwel onbelicht.

Belgrado kapot bombarderen

Een paar maanden later was ik wederom verkiezingswaarnemer voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), nu in Belgrado. De zittende president Slobodan Milošević moest het in december 1992 opnemen tegen Milan Panić, een in Servië geboren Amerikaan die door veel Serviërs als een Amerikaanse pion (puppet) werd gezien om het land uit de greep van Rusland te halen. In Belgrado ontmoette ik een Servische studente die direct de pijnlijk profetische woorden sprak: “Goh, kom je kijken hoe Belgrado eruitziet voor jullie het kapot bombarderen?”

Dat kapot bombarderen van Belgrado, inclusief bruggen en gebouwen (waaronder ook de Chinese ambassade), zou uiteindelijk inderdaad gebeuren, maar pas in het voorjaar van 1999. En ik maakte het nog mee ook, als oorlogsverslaggever voor de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) in Kosovo, waar ineens geen VN-blauwhelmen meer waren, maar de Kosovo Force (KFOR) die de bedreigde Albanese bevolking in de Servische provincie bevrijdde. Geaccrediteerd en met een taxichauffeur en vertaler scheurden we vanuit Macedonië de oprukkende KFOR-tanks voorbij en waren daardoor eerder in de provinciehoofdstad Pristina dan de NAVO-troepen. We kwamen haast onder schot van Servische militairen.

Precedentwerking

Een dag later maakte ik verslag van een huis waar Albanese mannen waren gemarteld en vermoord, kort daarna van een Servisch boerendorp waar alle inwoners op de vlucht sloegen. Hun Albanese buren plunderden vervolgens de achtergebleven huizen en staken deze in brand. Het was gevaarlijk. Drie collega oorlogsverslaggevers kwamen in die dagen om het leven.

Relevant in verband met Putins interview is wat de Russische collega’s mij destijds al deden beseffen in het hotel waar alle media zich aan het eind van de dag verzamelde. Het leek wel op Berlijn 1945, want ook deze keer waren de Russische troepen al in Pristina toen de NAVO-troepen nog moesten verschijnen. De Russen hadden het vliegveld van Pristina bezet om de NAVO-invasie te hinderen. Een Russische collega half dronken van de vodka confronteerde mij met de zin: “Dit kan toch gewoon niet, als NAVO een land als Servië binnenvallen? Dit schept een precedentwerking!”

Putin kwam pas later dat jaar aan de macht in Rusland, in december 1999. Maar ik snapte toen al exact wat de Rus bedoelde. Als de NAVO zonder unanieme instemming van de Verenigde Naties, zoals tot dan toe altijd gebruikelijk was geweest, een land binnen kan vallen, waarom zou Rusland dat dan ooit ook niet kunnen doen? En ja hoor, februari 2022 werd de inval in Oekraïne door Putin een speciale operatie genoemd om de Russische bevolking in oostelijk Oekraïne te beschermen tegen de burgeroorlog die vanaf 2014 gaande was en al 15.000 levens had gekost.

Getorpedeerd

De NAVO-inval in Kosovo heeft, nu 24 jaar na dato, weinig goeds gebracht. Het is tot op de dag van vandaag onrustig. Het met Rusland bevriende Servië staat op het punt de EU de rug toe te keren. Ook de inval van de Russen in Oekraïne zal geen goeds brengen. Maar het is bizar dat er korte tijd na die inval in april 2022 een aanvankelijk geslaagde vredesonderhandeling is geweest die door de Engelse oud-premier Boris Johnson en de NAVO meteen werd getorpedeerd met als gevolg dat de oorlog oplaaide en nu zo’n 300.000 tot 500.000 doden heeft gekost.

Net als tijdens de Eerste Wereldoorlog is het ook nu botte waanzin. En net als in voormalig Joegoslavië gaat het ook nu weer om vechtende broedervolkeren die elkaars taal spreken en verstaan, maar door Westerse en dan met name Amerikaanse neoconservatieven, Brussel en het militair-industrieel complex worden aangejaagd om door te gaan met een domme, door niemand te winnen proxy-oorlog.

Oorlogseconomie

De Joegoslavische burgeroorlog was extreem gevaarlijk voor oorlogsverslaggevers, die in Oekraïne nog veel meer. Net als tijdens Eerste Wereldoorlog is de censuur, op het interview van Tucker Carlson met Vladimir Putin na, totaal. We horen of zien niets van wat er in Oekraïne aan het front gebeurt. Geen snipper. De Nederlandse Tweede Kamer spreekt van het optuigen van een oorlogseconomie, onze demissionaire minister-president loopt warm als secretaris-generaal van de NAVO in Brussel. En ik herlees het boek ‘Slaapwandelaars’ van Christopher Clark, ‘hoe Europa in 1914 ten oorlog trok’. Net als in 1914 rommelt Europa, dit keer onder de leiding van de Amerikanen, zich nu de Derde Wereldoorlog in.

Nederland is deze keer niet neutraal. Integendeel. We lopen met Mark Rutte zelfs voorop, ons grootste megatalent in rommel en verwording wordt waarschijnlijk de secretaris-generaal van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, de Noord-Atlantische ‘aanvalsorganisatie’. In 1999 begreep ik het al niet. In 2024 nog veel minder. Dit is niet meer mijn wereld, niet mijn land, niet mijn Europa. En het is al helemaal niet mijn oorlog. Wel die van u?

Verder Lezen

Recent

Het hele ambtenarenleger duwt de burger de afgrond in Het hele ambtenarenleger duwt de burger de afgrond in
Binnenland2 uur geleden

Het hele ambtenarenleger duwt de burger de afgrond in

Alle crisissen zijn het gevolg van het rigoureus doordrukken van wetgeving door ambtenaren zonder daarbij de gevolgen voor de burger...

Kritiek uiten op klimaatwetenschappers kan je duur komen te staan Kritiek uiten op klimaatwetenschappers kan je duur komen te staan
Klimaat6 uur geleden

Kritiek uiten op klimaatwetenschappers kan je duur komen te staan

De Amerikaanse klimaatonderzoeker Michael Mann klaagde in 2012 twee conservatieve bloggers aan vanwege smaad. Een jury in Washington DC stelde...

Interne EU-corruptie en -fraude steeds omvangrijker? Interne EU-corruptie en -fraude steeds omvangrijker?
Buitenland1 dag geleden

Interne EU-corruptie en -fraude steeds omvangrijker?

Op 31 januari 2024 publiceerde Follow the Money (FTM) de resultaten van hun onderzoek naar recente corruptie en fraude binnen...

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in (2) Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in (2)
Column4 dagen geleden

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in (2)

Is het toeval? In één week tijd is de Russische dissident Aleksej Navalny ineens dood  (vermoedelijk vermoord) en is er...

Ernst Kuipers: we got him! Ernst Kuipers: we got him!
Binnenland5 dagen geleden

Ernst Kuipers: we got him!

Ladies and gentleman: we got him! Dat is voldoende om te weten om wie het gaat. Hij was 6 weken...

Erf- en Schenkbelasting is geen rechtvaardigheid, maar diefstal Erf- en Schenkbelasting is geen rechtvaardigheid, maar diefstal
Column5 dagen geleden

Erf- en Schenkbelasting is geen rechtvaardigheid, maar diefstal

In een decadente socialistische samenleving, waar woke de scepter zwaait en jaloezie de hoofdemotie is bij middelmatige bestuurders die nergens...

Boeren tot 201 procent inkomensverlies door stikstofplan Boeren tot 201 procent inkomensverlies door stikstofplan
Klimaat6 dagen geleden

Boeren tot 201 procent inkomensverlies door stikstofplan

Begin deze maand kwamen nationale stikstof- en klimaatplannen op provinciehuizen ter inzage voor boeren. Hieruit blijkt dat melkveehouders naar een...

Liever geen Biden of Trump, maar Amerikanen hebben geen keus Liever geen Biden of Trump, maar Amerikanen hebben geen keus
Buitenland1 week geleden

Liever geen Biden of Trump, maar Amerikanen hebben geen keus

De meeste Amerikanen hebben de buik vol van zowel Biden als Trump. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken door gevestigde partijen...

Dit land wordt geleid door een volslagen incompetent ambtenarengezwel Dit land wordt geleid door een volslagen incompetent ambtenarengezwel
Binnenland1 week geleden

Dit land wordt geleid door een volslagen incompetent ambtenarengezwel

Je vóelt het gewoon, overal en tot in alle bestuurslagen heersen grote en kleine dictators die bepalen wat er gebeurt...

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in (2) Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in (2)
Column2 weken geleden

Slaapwandelend de Derde Wereldoorlog in

Voor Amerikanen was het interview van Tucker Carlson met Vladimir Putin wonderlijk. Een geschiedenisles beginnend in het jaar 862, na...

TrendingThis will close in 0 seconds