Politiek

Ministerie van VWS blijft WOB-verzoeken saboteren

Avatar foto

op

Ministerie van VWS blijft WOB-verzoeken saboteren
Deel dit nieuws
Foto: ANP

De WOB, de Wet Openbaarheid Bestuur, is een middel om de openbaarheid van bestuur te bevorderen. Niet alleen voor Kamerleden of de pers, maar voor ieder individu in Nederland. Het schept transparantie over beslistrajecten binnen ambtelijke organisaties. In het bedrijfsleven geldt het spreekwoord ‘controleren om te complimenteren’, maar ook ‘fouten maken mag, samen oplossen moet.’ Toch lijkt de WOB-wetgeving een doorn in het oog van de ambtenarij, kennelijk wil men geen complimenten ontvangen…

Het verdoezelen van feiten, creëren van schijnoplossingen, framing door overheidsinstanties, het komt allemaal naar boven dankzij de WOB. In de Corona-crisis werd al snel ‘ge-WOB’t’. Het doel van journalisten om te WOB-en is om besluitvorming te kunnen toetsen; toetsen aan de wet, toetsen aan de realiteit, toetsen aan de beeldvorming. In feite is het waarheidsvinding. Aan een WOB-verzoek hangen strenge voorwaarden. Zo is de beantwoordingstermijn 4 weken, en mag deze nog 4 weken gerekt worden.


Voormalig Minister de Jonge en zijn ministerie van VWS zijn op zijn zachtst gezegd niet zo’n fan van de WOB. Bij aanvang van de Corona-crisis besliste het ministerie van VWS zelfstandig dat men de WOB zou gaan negeren of op zijn minst traineren: het ministerie bepaalde zelf wel wanneer en welke gegevens worden vrijgegeven. En zo kon het gebeuren dat de WOB-verzoeken van Nieuwsuur (mei 2020) over Corona-gerelateerde onderwerpen door VWS simpelweg genegeerd werden. Dit is wettelijk verboden, dus toog Nieuwsuur naar de rechter om het af te dwingen. De rechter deed uitspraak ten nadele van De Jonge; hij kreeg opnieuw 2 maanden uitstel en een verhoging van de dwangsom, maar dan moesten de documenten alsnog vrijgegeven worden. Echter wat deed De Jonge? De Jonge ging in beroep. Op zichzelf is dat een zeer vreemde gang van zaken, want waarom zou een ministerie zich niet aan de wet hoeven te houden? En als de rechter dan nog eens bevestigt dat ook het ministerie van VWS zich aan de wet dient te houden, waarom dan nog in hoger beroep gaan? Ook bij het hoger beroep in november 2020 wordt het ministerie in het ongelijk gesteld, en komt er een dwangsom bovenop van €100,- per dag en per overtreding, met een maximum van

€15.000,-. Peanuts natuurlijk voor een ministerie dat in staat is 5,1 miljard te doen verdwijnen. De documenten komen er dan ook niet. Als ook dat aan het licht komt worden er argumenten gebruikt als ‘crisis’, ‘druk, druk, druk’ en ‘het is een vrachtwagen vol met documenten, dat is heel veel werk.’ Nu valt het met dat ‘werk’ wel mee… het ministerie beschikt over software waarmee WOB-documenten in een handomdraai en volautomatisch gemaakt kunnen worden, met de zwartlakstift automatisch op de goede plekken. Toch komen de documenten niet vrij. Uiteindelijk komen de eerste documenten pas vrij nadat Hugo de Jonge gewisseld is van departement. Dat is uiteraard toeval en geen complot. Nu is het niet zo dat dan opeens alles vrijkomt en het ministerie zich weer aan de 8 weken-termijn houdt. Op het moment van schrijven zijn documenten tot en met augustus 2020 vrijgegeven, het ministerie ligt dus nog altijd anderhalf jaar achter. Maar er valt nog iets op… een deel van de documenten is scheef ingescand. Hoe kan een softwareprogramma scheef inscannen? Dat is niet mogelijk! De conclusie is dan ook dat de WOB-documenten door het ministerie zijn uitgeprint en doelbewust handmatig scheef weer ingescand, en dat is inderdaad een hoop werk zoals De Jonge eerder aangaf… Een leek zal zich afvragen wat het nut van scheef inscannen kan zijn? Grote hoeveelheden documenten doorlezen is onbegonnen werk, en daarom gebruiken mensen die op onderzoek zijn gebruik van zogenaamde OCR-software, Optical Character Recognition. Dit maakt het mogelijk om ingescande documenten, die in feite foto’s van teksten zijn, om te zetten naar werkelijke tekst waarmee in een tekstverwerker naar zoekwoorden gezocht kan worden. Nu heeft OCR-software één probleempje: een scheef ingescand document ‘herkent’ een scheve letter niet, waardoor het document, of delen daarvan, niet omgezet kunnen worden naar leesbare en doorzoekbare karakters. Zoeken naar teksten in ‘foto’s’ is onmogelijk, en 60.000 documenten, want zoveel zijn het er inmiddels, doorlezen is schier onmogelijk. Ook is zo’n 15% van de documenten ongeschikt voor OCR-software. Dat ligt aan de keuze bij het inscannen; OCR-geschikt of -ongeschikt inscannen. Zo’n 9.000 documenten zijn ongeschikt (gemaakt) voor OCR-software. Het opmerkelijke is dat de software van de overheid om het document zwart te lakken wel degelijk OCR-geschikt moet zijn, anders kan de software immers niet automatisch zwartlakken, maar vervolgens is het eindproduct dat na bewerking niet meer.

Een blik op de Wet Openbaarheid Bestuur leert dat er geen eisen worden gesteld aan de manier waarop de documenten overhandigd dienen te worden, en dus heeft het ministerie van VWS het volgende geitenpaadje gevonden om de wet te ontduiken en WOB-onderzoek te bemoeilijken. Lang niet alle documenten zijn scheef ingescand of OCR-ongeschikt, dus richt de zoektocht zich vooral op ‘scheve’ of OCR-ongeschikte documenten, want dat lijken dan toch de meest interessante te zijn. Het ministerie wekt vooral de indruk er alles aan te doen om onderzoek op allerhande manieren te vertragen en te frustreren. Dat doe je niet als je niets te verbergen hebt. Democratie en transparantie zijn moeilijk te verenigen in deze tijd…

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Politiek

In Canada is het volgende ‘complot’ alweer realiteit geworden

Avatar foto

Gepubliceerd

op

In Canada is het volgende ‘complot’ alweer realiteit geworden
Foto: ANP

Soms vraag je je af hoeveel feiten er nog op tafel moeten komen voordat burgers in de gaten krijgen welke abjecte politici op dit moment op vele plekken in de wereld aan de touwtjes trekken.

‘Social credits’ kennen we uit dictatoriale communistische regimes en zeker niet uit democratieën. We kennen allemaal Justin Trudeau, de vriendelijk ogende president van het ‘democratische’ Canada, die zonder te knipperen met de ogen de protesterende truckers tijdens corona het leven onmogelijk maakte door hun bankrekeningen te blokkeren.

Stelt u zich eens voor dat alle asfaltklevers in Den Haag de volgende dag niet meer bij hun bankrekeningen zouden kunnen komen en dat Yeşilgöz de volgende dag vrolijk zou verkondigen dat ze dit uiteraard wel moest doen om de democratie te beschermen. Exact dat was de verklaring van Trudeau bij de truckers. En toch leeft Canada in een zogenaamde westerse democratie.

Het volgende paradepaardje van Trudeau is nu ‘credit scores’. Het wordt heel simpel uitgelegd: het is een ‘rating score’ van banken en financiële instellingen om burgers te kunnen classificeren in hoeverre ze verstandig met geld omgaan, aldus Trudeau.

Dus als banken vervolgens een lening willen verstrekken, dan kunnen ze de ‘credit score’ even checken. Simpel toch? Bij een ‘goede’ rating kunnen ze een ‘beter’ aanbod doen, want de bank vertrouwt dat men het ook terug gaat betalen. En hoe doe je dat bij mensen die nog geen lening hebben lopen? Dan ga je kijken of ze braaf hun huur betalen! Dus worden nu in het Canada van Trudeau de spelregels veranderd zodat banken alvast kunnen kijken of u uw huur ook netjes betaalt zodat ze u straks een beter aanbod kunnen doen voor een hypotheek!

Wie hier nog denkt dat dit allemaal onschuldig is, die zou zich alleen al moeten afvragen hoe die banken dat de afgelopen 100 jaar hebben gedaan en of ze daar allemaal aan onderdoor zijn gegaan! Natuurlijk wordt u hier een rad voor ogen gedraaid! Het social credit-systeem is al jarenlang ingevoerd in China (grappig hoe ze dat bij de NOS uitleggen), en precies dat is hetgeen Trudeau hier stapsgewijs aan het invoeren is.

Het is de spreekwoordelijke kikker die langzaam in steeds heter water zit totdat het te laat is. Trudeau kon al eerder bankrekeningen gericht blokkeren, zoals de Nederlandse overheid dat ook al doet met dissidenten als Willem Engel en Huig Plug, de social credit score is de volgende stap. Centraal vanuit de overheid geregeld, zogenaamd speciaal voor de banken.

Bij dictaturen wordt de volgende stap altijd verkocht als een voordeel: je kunt er gemakkelijker een hypotheek door krijgen, je krijgt er je vrijheid voor terug, of na lang nadenken bij de CBDC (Central Bank Digital Currency, de digitale euro) “als back-up betaalsysteem, zodat iedereen kan blijven betalen als andere betaalsystemen tijdelijk niet werken.”

Zodra u niet langer denkt dat de overheid het beste met u voor heeft, zult u even snel ontdekken welke creatieve zaken vervolgens óók mogelijk zijn met al die zaken die nu nog als ‘voordelen’ worden gepresenteerd. De verleiding is simpelweg te groot als het volk niet doet wat de politiek wil, ook in Nederland.

Verder Lezen

Politiek

Amsterdam laat bewoners betalen voor uitvoering Transgenderwet

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Amsterdam laat bewoners betalen voor uitvoering Transgenderwet
Foto: ANP I De minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind

Die Amsterdammers boffen maar! Zolang de wijzigingen in de Transgenderwet niet zijn aangenomen door de Tweede Kamer worden de administratieve kosten die gepaard gaan met de ‘vernederende’ documenten door de gemeente Amsterdam vergoed.

Dus als u ‘gewoon’ een Amsterdammer bent dan gaat u meebetalen aan andermans geslachtswijzigingen in de geboorteakte (gratis voor transgenders), de Basisregistratie Personen (BRP, gratis voor transgenders), een nieuw paspoort (gedeeltelijk vergoed voor transgenders), een nieuwe identiteitskaart (gedeeltelijk vergoed voor transgenders), een nieuw rijbewijs (gedeeltelijk vergoed voor transgenders) en de juridisch kosten (gedeeltelijk vergoed voor transgenders).

Bent u ‘gewoon’ een Amsterdammer, dan betaalt u ‘gewoon’ het volle pond als u zelf deze kosten maakt voor een nieuw paspoort of rijbewijs, tenzij u transgender bent uiteraard. Dit alles geldt totdat de Transgenderwet wordt aangenomen.

Deze nog niet aangenomen wijziging van de Transgenderwet wil echter een meerderheid van de huidige Tweede Kamer niet, maar de verantwoordelijk minister Franc Weerwind weigert simpelweg de wens van de Kamer te accepteren. In de aanloop van de Transgenderwet is iedere vorm van inspraak op grove wijze gemeden, en nu de wet er alsnog bij meerderheid van stemmen niet dreigt te komen lapt de minister gewoon de democratie aan de spreekwoordelijke laars en verwijt hij partijen dat er niet over gesproken wordt.

Democratie geldt voor woke-Nederland alleen als deze in haar/hun/hen voordeel werkt. Weerwind laat zien dat hij desnoods de Tweede Kamer schoffeert en de democratische rechtstaat negeert, de gemeente Amsterdam laat zien dat zij de rest van de stedelingen laat betalen voor een wet die niet eens rechtsgeldig is.

Verder Lezen

Binnenland

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Lakmoesproef onafhankelijkheid OM inzake uitspraak Timmermans
Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt weer een lakmoesproef inzake zijn onafhankelijkheid te verwerken: gaat het OM, na een aangifte van Geert Wilders, Frans Timmermans vervolgen?

Frans Timmermans deed de volgende uitspraak: “We zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt.”

Het OM kleurt met enige regelmaat flink buiten de lijntjes waardoor er velen twijfelen over de onafhankelijkheid van datzelfde OM. Zo is een snelweg blokkeren een voorrecht dat nog altijd aan Extinction Rebellion toebehoort. Dat kan inmiddels meer dan 35 keer straffeloos. Eén keertje voor ‘blokkeerfriezen’ was voldoende voor een spektakelstuk van het OM. ‘Uitlegfilmpjes’ kwamen er om uit te leggen hoe gevaarlijk het blokkeren van de snelweg is, een compleet mediacircus werd opgestart om aan te geven hoe belangrijk het demonstratierecht is, en DNA werd afgenomen van de blokkeerfriezen. Nu is het al maanden stil bij het OM om exact hetzelfde vergrijp: het blokkeren van de snelweg.

Gideon van Meijeren wordt voor opruiing tot geweld vervolgd omdat hij meermaals opriep tot vreedzaam en geweldloos verzet. Hoewel het OM erkent dat hij niet direct heeft aangezet tot geweld meent het OM toch over te moeten gaan tot vervolging omdat “je zou kunnen zeggen dat hij mensen op ideeën brengt, namelijk het idee dat geweld gebruiken geoorloofd is, misschien zelfs wel noodzakelijk. En dan is er sprake van een strafbare opruiing tot geweld”, aldus het OM.

Als het OM consequent is zou dus vervolging op Timmermans moeten worden ingezet. De uitspraak “We zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt” sluit geweld zelfs niet uit, terwijl Gideon van Meijeren dat wél deed.

Geruststellend voor Timmermans is wellicht de recente uitspraak van Mark Rutte over het opblazen van Nordstream; het zal afhankelijk zijn van wie de dader is en met welk motief. Of, zoals George Orwell het verwoordde in Animal Farm: some pigs are more equal than others.

 

Verder Lezen

Recent

Eurovisie Songfestival is een afspiegeling van Brussel, niet van de samenleving Eurovisie Songfestival is een afspiegeling van Brussel, niet van de samenleving
Column17 uur geleden

Eurovisie Songfestival is een afspiegeling van Brussel, niet van de samenleving

Hoe kneuterig leuk was het Songfestival vroeger? Gezellig samen met de hele familie voor de televisie, cassetterecorder in de aanslag...

Wat doet Klaas Knot nog meer naast De Nederlandsche Bank? Wat doet Klaas Knot nog meer naast De Nederlandsche Bank?
Binnenland1 dag geleden

Wat doet Klaas Knot nog meer naast De Nederlandsche Bank?

Klaas Knot is al sinds 1 juni 2011 directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) als opvolger van Nout Wellink. Maar...

Ware exodus verwacht nu PVV de macht grijpt Ware exodus verwacht nu PVV de macht grijpt
Opinie2 dagen geleden

Ware exodus verwacht nu PVV de macht grijpt

De druiven zijn zuur voor alle tegenstanders van wat zij noemen een ‘bruinrechts’ of ‘extreemrechts’ kabinet. Al direct na de...

Helpt BNR haar luisteraars economisch de vernieling in? Helpt BNR haar luisteraars economisch de vernieling in?
Economie2 dagen geleden

Helpt BNR haar luisteraars economisch de vernieling in?

BNR Nieuwsradio pretendeert de zakelijke markt in Nederland te bedienen. Veel bedrijven en CEO’s luisteren naar de berichtgeving van dit...

Kogels voor de premier die niet boog voor de WHO Kogels voor de premier die niet boog voor de WHO
Buitenland3 dagen geleden

Kogels voor de premier die niet boog voor de WHO

Volgens Slowaakse media is Robert Fico woensdag 15 mei na een regeringsvergadering in Handlová neergeschoten. De 59-jarige premier van Slowakije...

Joost wint glansrijk van minister Dijkstra, Nederland: slaap zacht! Joost wint glansrijk van minister Dijkstra, Nederland: slaap zacht!
Opinie3 dagen geleden

Joost wint glansrijk van minister Dijkstra, Nederland: slaap zacht!

In deze hectische tijd dienen er belangrijke beslissingen te worden genomen, en de media helpt u daarbij: is Joost in...

Het is tijd voor de vakbond van iedereen, die gewoon willen leven Het is tijd voor de vakbond van iedereen, die gewoon willen leven
Column4 dagen geleden

Het is tijd voor de vakbond van iedereen, die gewoon willen leven

Eerste Bedrijf Een paar dagen geleden zag ik in een Quote podcast, dat Ronald Kahn, man achter modemerken Cool Cat,...

Geplande slijtage van de dure Apple iPhone Geplande slijtage van de dure Apple iPhone
Economie4 dagen geleden

Geplande slijtage van de dure Apple iPhone

Geplande slijtage is een methode van industrieel ontwerp die inhoudt dat producten bewust ontworpen worden met een beperkte levensduur. Het...

De mensenhaat achter de ban op vlees De mensenhaat achter de ban op vlees
Gezondheid5 dagen geleden

De mensenhaat achter de ban op vlees

De betweterige Nederlandse overheid is vastbesloten om ons minder biefstukken, kippenpoten en hamlapjes te laten eten. Aangespoord door onduidelijke supranationale...

Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni
Economie1 week geleden

Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni

Onlangs verscheen de laatste opiniepeiling van Eurobarometer over de verwachte opkomst en stemgedrag bij de komende EU Parlementsverkiezingen van 6...

TrendingThis will close in 0 seconds