Economie
Wat is de gedachte achter de slogan ‘You’ll own nothing and you’ll be happy’..?

op
Door
David van Diemen
Deze veel gehoorde slogan komt van het WEF, het World Economic Forum. De oprichter en leider is Klaus Schwab. Maar wat is eigenlijk de gedachte achter deze slogan?
Voor alle duidelijkheid: alles wat u gaat lezen is vastgelegd in de boeken en op de websites die het WEF heeft verspreid, dus niets valt onder de noemer ‘complottheorie’. Ook ‘the Great Reset’ is geen complottheorie, u kunt het zo teruglezen. Het staat iedereen vrij zijn of haar plannen in boekvorm uit te geven, of ze realistisch of zelfs uitvoerbaar zijn is aan de mensen die het lezen en erin geloven, en uiteindelijk eraan meewerken. ‘Meewerken’ mag ook gelezen worden als stilzwijgend opvolgen overigens.
De situatie in de wereld ten tijde van Covid-19 werd door Klaus Schwab aangegrepen als een mogelijkheid de wereld definitief te veranderen en de plannen zoals verwoord in zijn boek te realiseren. In de kern verkeert de wereld al sinds 2008 in een wurggreep van de banken. Door maar geld te blijven bijdrukken, in Europa aangejaagd door de Europese Centrale Bank (ECB), is er een immense schuldenberg ontstaan die door geen enkel land nog redelijkerwijze kan worden afgelost. Ook de burger in Nederland leeft al jarenlang ‘op de pof’ en waant zich rijk in zijn huizenbubbel. Maar in feite is dat huis in de meeste gevallen helemaal niet van hem, maar van de bank… Het WEF doet in haar boek 8 voorspellingen waarvan de eerste is “You’ll own nothing. And you’ll be happy”. De feitelijke gedachte hierachter is dat u niet langer zaken bezit, maar ze zult gaan huren, leasen of lenen. Zelf een TV kopen en in bezit hebben hoeft niet, u kunt deze ook leasen en dan iedere 3 jaar het nieuwste model ontvangen. Een gloeilamp kopen hoeft ook niet, u kunt ook ‘licht’ leasen en met Philips een ‘licht-deal’ sluiten tegen een vast bedrag per maand. Dat klinkt allemaal onschuldig toch? En dat die smart-TV ook nog eens het laatste nieuwe model is toch ook? Daar kwamen een aantal mensen, die een gloednieuwe Samsung smart-TV tijdens een plundering in Zuid-Afrika hadden meegenomen, ook achter. Enkele dagen later wist de fabrikant exact welke serienummers waren geplunderd en werden de TV’s daarna op afstand geblokkeerd. Dat kan namelijk ook met een smart-TV… als voorbeeld uiteraard prima, gij zult niet stelen. Samsung is dus in staat om op afstand uw smart-TV te beïnvloeden als u er zaken mee doet die Samsung minder prettig vindt. Maar van wie is die TV nu eigenlijk, van Samsung of van u? Het is hierdoor inmiddels een glijdende schaal geworden waarbij het eigendom van het apparaat niet volledig in handen is van de bezitter, maar richting de producent schuift. Dat geldt trouwens ook voor een door u via het internet gekoppelde koelkast, thermostaat, robot stofzuiger of Philips Hue verlichtingssysteem.
Inmiddels zijn er 390 grote multinationals die verbonden zijn aan het WEF. Energiebedrijven (Aramco, BP, SHELL), voedingsmiddelenbedrijven (Unilever, Coca-Cola, Nestlé, Bayer), technologiebedrijven (Apple, Amazon, Facebook, Google, Microsoft) en farma (AstraZeneca, Pfizer, Moderna). Het WEF heeft zelfs een speciale ‘Strategic Foundation Partner’ in de vorm van de ‘Bill and Melinda Gates Foundation’. Let wel, het WEF deed een voorspelling met “You’ll own nothing. And you’ll be happy”, het is geen doel volgens het WEF.
Deze glijdende schaal van bezit (ownership) is op vele fronten al de praktijk. Voorheen dure softwarepakketten worden vaak niet meer gekocht, maar blijven in het bezit van de softwareontwikkelaar en worden verhuurd. U bezit dan een ‘licence’ om die software te mogen gebruiken. Komt er een update dan wordt deze volledig automatisch uitgevoerd. Tegelijkertijd worden vaak echter ook de bepalingen in de licentieovereenkomst veranderd. Hoe vaak heeft u al bij een dergelijk bericht achteloos op ‘OK’ gedrukt bij uw iPhone of Tesla? Een kleine reminder: nog vóórdat de brandweer of politie de oorzaak kon traceren van de verongelukte Tesla die tegen een boom aanreed kon Tesla al melden dat er geen technisch probleem aan ten grondslag lag. Dat was geen bluf, Tesla kon het op afstand uitlezen. Alle nieuwe auto’s zullen binnen afzienbare tijd verplicht worden voorzien van een zogenaamde ‘black box’. Deze controle door fabrikanten gaat steeds verder. Hiervoor kiezen ze in eerste instantie logische doelen. Zo controleert Apple sinds kort alle in de iCloud geplaatste foto’s en kan ‘t door middel van gezichtsherkenning traceren of er kinderen tussen zitten die op de lijst van het ‘National Center for Missing and Exploited Children’ (NCMEC) staan om te garanderen dat gebruikers van Apple-producten geen kinderen uit die lijst op hun apparatuur hebben staan. Nobel toch dat uw familiefoto’s in de iCloud door Apple nog even worden bekeken?
Het bezit van vele apparaten is dus allang geen exclusief bezit meer, het gebruik wordt in de gaten gehouden door de producent of leverancier. Alles wordt op dit moment nog gedekt door altruïstische drijfveren die in het belang van de samenleving zijn. Voor het hellende vlak waarop zich dit bevindt hoeft u echter geen aluminium hoedje op te zetten. Want als krachten gebundeld worden door 390 bedrijven en een gemeenschappelijke ‘vijand’ is geformuleerd, dan is het nog maar een peulenschilletje om ‘de vijand’ aan banden te leggen. Zodra het overheden lukt een gemeenschappelijke ‘vijand’ in de publieke opinie te creëren, zullen fabrikanten in de rij staan om te ‘helpen’. Zodra fabrikanten het kopende publiek in een bepaalde richting willen duwen, dan kunnen ze dat, ofwel door de gebruikersvoorwaarden te wijzigen, ofwel door bijvoorbeeld alleen nog maar gloeilampen te leasen in plaats van te verkopen. De softwareproducenten gingen hen hiermee al voor.
En zo komt het begrip ‘eigendom’, voorheen in handen van gedecentraliseerde individuen, langzamerhand in handen van gecentraliseerde mogendheden, of dat nu de grote multinationals zijn of overheden. Al gelooft u nu nog heilig in de goede bedoelingen van deze instanties, er komt ongetwijfeld een moment in de toekomst dat dit niet meer het geval is en u ook tot ‘de vijand’ behoort. Zodra dergelijke ‘tools’ in verkeerde handen vallen is er alleen nog maar sprake van altruïsme zolang dit het zogenaamde algemene doel dient, en wat dat exact is wordt dan heel troebel.
Klaus Schwab schreef in 2019 uitgebreid over ‘Stakeholder Capitalism.’ Dat is een economisch en politiek systeem in samenwerking met overheden, kortom, een versmelting van commerciële (private) bedrijven en de politiek. In zekere zin geldt dat al voor vele multinationals die heden ten dage politieke motieven (bijvoorbeeld het klimaat) gebruiken om hun waar aan de man te brengen. Maar als de Rabobank, van oudsher een instituut waar u uw geld kunt parkeren of een hypotheek kunt afsluiten, plots aankondigt om ook het CO2-verbruik te gaan bijhouden van uw aankopen dan is dat echt een brug te ver. En als commerciële bedrijven in staat zijn hun clientèle te sturen op politieke gronden, waarom zou de overheid dit dan niet op commerciële gronden doen? Zolang commerciële bedrijven zich hiertegen verzetten uit concurrentieoverwegingen is er nog niets aan de hand, maar wat als ze, zoals het WEF bepleit, versmelten en dezelfde belangen hebben? En wat als de macht steeds verder verschuift naar de EU en daarmee Nederlandse wetgeving overrulet? Zijn het dan de ongekozen bureaucraten in Brussel die samen met ongekozen ngo’s en multinationals gaan bepalen wat u als burger wel of niet mag? Gaan zij dan ook bepalen welke zender u op uw Samsung smart-TV mag bekijken? Gaan zij u achteraf beboeten als u met uw iPhone van Apple ongevaccineerd een restaurant bent binnengelopen? Gaan zij extra belasting heffen over uw CO2-aankoop met uw Rabobank-pas?
De voorspellingen van het WEF liggen aardig op schema, dat is helder. Maar willen wij als bevolking hierin meegaan? Het is volstrekt onduidelijk wat het WEF met onze parlementariërs, waarvan bekend is dat zij onderdeel zijn van het WEF, overlegt en mogelijk bedisselt. Er wordt hierover geen enkele verantwoording afgelegd in de Tweede Kamer. Wel ontvangen Kaag, Rutte en Hoekstra bedankbrieven van Klaus Swab voor hun geweldige bijdrage aan ‘the Great Reset’. Waakzaamheid is zeker geboden, want ieder onderdeel uit het WEF-programma wordt gepresenteerd als iets positiefs voor het algemeen goed. De adoratie van Schwab voor centralisatie van de macht en versmelting van multinationals en politiek zijn uitsluitend goed voor degenen die er onderdeel van zijn of zich gewillig neerleggen bij de grillen van hun gedachten. Iedereen die daarbuiten valt zal in ongenade vallen en bestraft worden, ook dat is onderdeel van Schwab’s Great Reset. Zonder de mogelijkheid zelf keuzes te maken in het leven en, misschien nog belangrijker, te leren van onze eigen fouten, wordt het leven betekenisloos. Hoe men daar ‘happy’ van kan worden blijft het grote raadsel in de benadering van het WEF.
1 Reactie
Laat een reactie achter
Reactie annuleren
Laat een reactie achter
Lees verder
-
De burger is aan zet: de politiek gaat het niet voor u doen!
-
Paniek en geveinsde blijdschap op de WEF-bijeenkomst 2025
-
Kabinet Schoof schuift aan bij WEF-conferentie in Davos
-
Ben je ook al lid van de WEF-afdeling in jouw gemeente?
-
Welke politici lopen aan het lijntje van het WEF of de Bilderbergconferentie?
-
Wat moet ‘vaccinexpert’ Bill Gates met zoveel grond?
Economie
Advocaat en klokkenluider Hester Bais onthult wereldwijde bankenfraude

Gepubliceerd
3 dagen geledenop
18 april 2025Door
Redactie Indepen
In deze aflevering van Indepen Nieuws praten we met Hester Bais, advocaat, klokkenluider en auteur van het boek Worst Bank Scenario. Hester Bais ontmaskert een grootschalige, internationale bankenfraude en netwerkcorruptie die sinds het begin van deze eeuw gaande is. Centraal staat een nieuw ‘gedekt’ financieel stelsel, dat in 2008 door de G20 werd aangeduid als “Bretton Woods 2.0”.
Banken, toezichthouders en overheden maskeren de omvangrijke onderpandtekorten in dit stelsel door hergebruik en centralisatie van onderpanden. Dit nieuwe stelsel werd na de crisis van 2008 geïntroduceerd en draait inmiddels proef achter de schermen. Het is gebouwd met Distributed Ledger Technology en ondersteunt ook cryptovaluta.
Hester stelt dat deze praktijken de welvaart, het welzijn en de vrijheden van burgers wereldwijd in gevaar brengen, en toekomstige generaties zullen opzadelen met enorme schulden.
Het boek Worst Bank Scenario kunt u hier bestellen.
Economie
De vernietigende invloed van ECB-beleid op de huizenmarkt

Gepubliceerd
2 weken geledenop
9 april 2025Door
Twan Houben
Er werd al jaren gespeculeerd over de mogelijke invloed van het monetaire ECB-beleid op de rampzalige ontwikkelingen binnen de Europese – en Nederlandse – huizenmarkt. Inmiddels zijn er een aantal studies naar dit onderwerp gedaan en die liegen er niet om; in de hele eurozone is de huizenmarkt verziekt door ECB-beleid. Hieronder een samenvatting van de grootste effecten.
De Europese huizencrisis
De eurozone kampt met een crisis van historische omvang op het gebied van betaalbaarheid van woningen. In het afgelopen decennium zijn de huizenprijzen in grote Europese steden enorm gestegen, veel sneller dan de inkomensgroei. Dat is de conclusie van dit onderzoek.
In landen als Spanje stegen de huurprijzen tussen 2010 en 2022 met 80 procent, terwijl de huur in steden als Dublin en Amsterdam met meer dan 50 procent steeg. De helft van de Spanjaarden geeft 40 procent van hun netto inkomen aan wonen uit.
Overal in de EU stegen de huizenprijzen harder dan de eveneens schrikbarende inflatie, volgens deze studie. De betaalbaarheidskloof is zo groot geworden dat het bezitten of huren van een huis nu voor miljoenen Europeanen, met name jongere generaties, onbereikbaar is.
Meerdere oorzaken voor deze crisis, maar de ECB bleef tot dusver buiten schot
Hoewel woningtekorten, EU-stikstofregels en speculatieve investeringen door grote partijen als BlackRock bekende oorzaken zijn van deze crisis, blijft één cruciale factor onderbelicht: de rol van het ECB beleid sinds de crisis van 2008.
Hoog tijd om dieper in te gaan op de manier waarop jarenlange extreem lage rentetarieven, bijdrukken van euro’s en de renteverhogingen van de afgelopen jaren de Europese huizenmarkt hebben beïnvloed.
Het ECB-beleid heeft verstrekkende gevolgen voor huiseigenaren, huurders en beleidsmakers gehad tot op de dag van vandaag.
Je zult er weinig over lezen in de reguliere media.
Door ECB verlaagde rente na de financiële crisis van 2008
Gedurende meer dan een decennium na de financiële crisis van 2008, voerde de ECB een beleid van extreem lage rentetarieven om economische groei te stimuleren. In 2016 was de belangrijkste herfinancieringsrente van de ECB gedaald tot nul procent, met depositorentes die in negatief gebied terechtkwamen. Dit ongekende tijdperk van goedkoop geld stimuleerde de economische activiteit en uitgaven/schulden van overheden, maar ontketende ook een kettingreactie betreffende prijsstijgingen op de woningmarkt.
Lage rentetarieven verlagen de kosten van lenen, waardoor hypotheken betaalbaarder worden voor huishoudens. Tussen 2012 en 2021 daalden de gemiddelde hypotheektarieven in de eurozone van 3,8 procent naar slechts 1,3 procent. Een dergelijke daling veroorzaakte een explosieve toename van de vraag naar woningen, omdat kopers goedkope hypotheken wilden afsluiten. Het aanbod van woningen kon deze toegenomen vraag echter niet aan, wat leidde tot aanzienlijke prijsstijgingen in de hele eurozone.
Een paar effecten van het ECB-rentebeleid:
- In Spanje stegen de huizenprijzen tussen 2014 en 2022 met 70,5 procent.
- In Nederland stegen de huizenprijzen tussen 2013 en 2022 met 72,4 procent.
- Door de rente jarenlang op nul procent te stellen, werden staatsobligaties onaantrekkelijke beleggingen waardoor ook investeringsmaatschappijen meer onroerend goed als belegging aankochten. Gevolg: explosieve stijging van de huizenprijzen.
Groeiende inkomensongelijkheid en kapitaalkloof
De huizenhausse kwam onevenredig ten goede aan beleggers en rijkere huishoudens. Volgens de enquête naar huishoudfinanciën en consumptie van de ECB (HFCS) zag de 10 procent van rijkste huishoudens qua vermogen hun netto woningvermogen met 45 procent groeien tussen 2010 en 2022, terwijl huishoudens met een midden- en lager inkomen moeite hadden om een hypotheek af te sluiten. Huurders werden ondertussen geconfronteerd met fors gestegen maandlasten omdat verhuurders hun hogere aankoopkosten aan hen doorberekenden.
Zwalkend ECB-beleid door inflatie en afname economische groei
Vanaf medio 2022 is de ECB begonnen met snelle renteverhogingen om de stijgende inflatie na de pandemie te bestrijden. De belangrijkste beleidsrente kwam eind 2023 op 4,5 procent.
Dit markeerde – voor korte tijd – een scherpe breuk met het vorige tijdperk van goedkoop geld. Dit had aanzienlijke implicaties voor zowel de betaalbaarheid van woningen als mogelijkheden om te lenen.
In de eurozone stegen de gemiddelde hypotheektarieven naar 3,9 procent in 2024, twee jaar eerder was dit slechts 1,3 procent. Voor een typische hypotheek van 250.000 euro, met een looptijd van 25 jaar, vertaalt deze renteverhoging zich in een extra 400 euro aan maandelijkse lasten – een stijging van 30 procent van de huishoudelijke uitgaven aan huisvesting!
Dus: na eerst jarenlange explosieve stijging van huizenprijzen door lage rente, kwam daar vanaf 2024 ook nog eens veel hogere leenkosten bovenop waardoor wonen volledig onbetaalbaar werd voor jongeren.
ECB-rente weer omlaag na slechts twee jaar verhogingen
Na de eerste renteverhoging in juli 2022 met 0,5 procent, besloot de ECB vanaf juni 2024 de rente weer te gaan verlagen (zie grafiek hieronder). De ECB geeft als reden voor deze verlaging op dat de inflatie in de eurozone weer onder controle is en dicht bij de 2 procent.
Bron: Statista
Die inflatiecijfers zoals aangegeven door de ECB, liggen niet in lijn met de gegevens van Eurostat. Volgens dit statistiekbureau van de EU zitten talloze EU-landen nog ruim boven de 2 procent inflatie.
Slechts 8 van de 27 EU-lidstaten zitten op of onder een inflatie van 2 procent, de rest zit er (ruim) boven.
Nederland zit – met 3,5 procent – bij de twee hoogste inflatielanden binnen de eurozone.
Renteverlagingen van de ECB helpen Nederland verder de afgrond in betreffende inflatie. Maar er zijn nog meer negatieve effecten.
Bron: Eurostat
Dramatische effecten recente rentebesluiten van de ECB op de Nederlandse huizenmarkt
De renteverlagingen van de ECB sinds juni 2024 hebben niet alleen een negatief effect op onze inflatie, ze drijven ook de huizenprijzen in ons land veel verder omhoog. Lenen wordt immers weer goedkoper, waardoor de – reeds overspannen – vraag nog verder toeneemt ten opzichte van een veel te laag aanbod.
Onderzoek van de Rabobank wijst uit dat de woningprijzen dit jaar bijna 9 procent zullen stijgen ten opzichte van 2024. Dat is bijzonder dramatisch nieuws voor starters op de woningmarkt, maar ook voor mensen die al jaren huren. De huurtarieven in het middensegment mogen volgens de overheid met maximaal 7,7 procent stijgen in 2025.
Kortom, de ECB en euro hebben beiden een duidelijk en sterk negatief effect op:
- De huizenprijzen in Nederland
- De huurtarieven in Nederland
- De groeiende kloof tussen arm en rijk
- De nog steeds veel te hoge inflatie in ons land.
Vraag je daarom af wat de waarde voor Nederland is om de euro te blijven gebruiken en zich aan ECB-beleid te blijven onderwerpen. Een eigen munt betekent ook meer grip op de Nederlandse huizenprijzen.
INDEPEN staat voor een onafhankelijk en pluriform medialandschap met ruimte voor kritische en diepgaande journalistiek. Steun INDEPEN vandaag nog en maak samen met ons het verschil!
Economie
Nederlandse economie raakt steeds verder achterop binnen EU

Gepubliceerd
2 weken geledenop
7 april 2025Door
Twan Houben
De Nederlandse economie raakt steeds verder achterop ten opzichte van een aanzienlijk aantal andere EU-landen. Tegelijkertijd gaan de belastingen en inflatie hier fors omhoog en worden ondernemers – en daarmee werkgelegenheid – het land uitgejaagd. Een overzicht van de oorzaken waar het huidige kabinet ook niets aan lijkt te doen.
Arbeidsproductiviteit Nederlandse economie in 2024 opnieuw gedaald
Op 27 maart 2025 kwam het CBS met de constatering dat de arbeidsproductiviteit van Nederlandse werknemers opnieuw is gedaald na jarenlange achteruitgang.
De Nederlandse economie groeide in 2024 met 1,0 procent. De arbeidsproductiviteit echter, was 0,2 procent lager dan in 2023. In 2023 was de daling van de arbeidsproductiviteit zelfs 1,3 procent!
We werken dus meer uren maar zijn, ondanks dat, minder productief.
De economie kan groeien doordat er meer wordt gewerkt en/of doordat werkenden per uur meer produceren. In ontwikkelde economieën is de toename van de arbeidsproductiviteit de belangrijkste bron van economische groei. De groei van de arbeidsproductiviteit neemt echter in Nederland al jaren af.
Zo groeide in de afgelopen vijf jaar de arbeidsproductiviteit in Nederland met slechts 0,2 procent per jaar. In de periode 2010-2020 was dat gemiddeld 0,8 procent.
Bron: CBS
Welke factoren bepalen de arbeidsproductiviteit van een land?
In deze publicatie legt het CBS uit wat arbeidsproductiviteit is en waardoor deze wordt beïnvloed.
De groei van de Nederlandse arbeidsproductiviteit vertraagde in het afgelopen decennium sterker dan in andere EU hoge-inkomenslanden. Dit verschil met andere landen is volgens het CBS te verklaren door een verschuiving van arbeid naar minder productieve bedrijfstakken en het afschalen van de gaswinning in Groningen.
Op de arbeidsproductiviteitsranglijst (bbp per gewerkt uur) van de OESO-landen stond Nederland lange tijd rond de vijfde plek. Sinds 2014 daalt Nederland echter in de ranglijst en is ingehaald door Zweden, de VS, Oostenrijk en Duitsland. Deze (en andere EU-) landen slaagden erin om per gewerkt uur meer toegevoegde waarde dan Nederland te leveren. De groei van het Nederlandse bbp werd de afgelopen jaren voornamelijk behaald door een toename van het aantal gewerkte uren en dus niet door een toename van de arbeidsproductiviteit.
Vanaf 2014 tuimelt ons land achteruit ten opzichte van de andere OESO-landen.
Arbeidsproductiviteit laat zich goed uitdrukken in de toegevoegde waarde per gewerkt uur. Die is het beste te meten in industriële omgevingen en was tot 2008 ook het hoogste in de industrie.
De-industrialisatie als belangrijke oorzaak van afnemende productiviteit.
De vertraging van de arbeidsproductiviteitsgroei in het afgelopen decennium is een wereldwijd fenomeen in hoge-inkomenslanden, schrijft het CBS in deze publicatie.
De industrie is normaliter een bedrijfstak die relatief veel bijdraagt aan de arbeidsproductiviteitsgroei, aldus het CBS. Waar de industrie in vorige perioden van economische groei (zoals 1996-2000 en 2004-2008) een jaarlijkse productiviteitsgroei van rond de 4 procent noteerde, was dit in de periode 2013-2019 slechts 1,5 procent; meer dan een halvering ten opzichte van de andere groeiperioden.
Dat is mede te verklaren door steeds meer verplaatsing van industrie naar Azië en EU-beleid gericht op terugdringen van CO2-uitstoot dat vooral de industrie zwaar heeft geraakt.
Bekijk je dit CBS-overzicht van de Nederlandse productie industrie dan zie je dat deze vanaf 2023 zwaar in verval is. Dat verdwijnen van industrie uit Nederland is al decennia aan de gang, maar gaat de laatste jaren weer sneller door het verlies van vertrouwen van industriële ondernemers in Nederland als vestigingsland.
Bron: CBS
Explosief toegenomen EU-wetgeving jaagt bedrijven weg
Een van de belangrijkste bevindingen uit de ‘Handelsmonitor 2024’ van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is dat exporterende ondernemers worstelen met de jaarlijks explosief groeiende en complexe wet- en regelgeving van de EU.
Zo ervaart meer dan 60 procent van de Nederlandse exporteurs problemen met verpakkingsvoorschriften, zowel binnen als buiten de EU. Andere bekende knelpunten zijn de energievoorziening en krapte op de arbeidsmarkt.
Voor bedrijven in de sector life sciences & health is de situatie extra uitdagend. Veel van deze bedrijven kiezen ervoor direct naar de Verenigde Staten te exporteren, omdat de certificeringsprocedures binnen Europa als veel te ingewikkeld worden ervaren.
Geopolitieke onzekerheden grootste verstoring van internationale handel
Geopolitieke ontwikkelingen worden door Nederlandse ondernemers als de grootste verstoring van internationale handel gezien. Uit het onderzoek van de RVO blijkt dat 70 procent van de bedrijven actief probeert de impact van geopolitieke en macro-economische ontwikkelingen te beperken. Daarnaast overwegen veel bedrijven om productie te verplaatsen naar strategisch gunstigere locaties buiten de EU.
Ik krijg zelf van ondernemers steeds meer vragen naar inzichten over geopolitieke ontwikkelingen in verband met strategische keuzes die ondernemers voor de komende jaren moeten maken. Zeker met de steeds verder opgedreven oorlogsretoriek en regeldrift vanuit de EU.
Wat moet er gebeuren om het tij te keren?
Nederland – en de EU als geheel – gaan duidelijk de verkeerde kant op qua economische en maatschappelijke ontwikkelingen.
Dus wat moet er gebeuren om te tij te keren? Wat mij betreft geen EU-plannen zoals dat megalomane plan van Mario Draghi om 800 miljard euro per jaar te gaan lenen om noodlijdende Europese multinationals nieuw leven in te blazen.
Ik geloof meer in het stimuleren van de innovatieve kracht vanuit het grotere mkb en startups, gekoppeld aan een duidelijk minder bemoeizuchtige EU die de regelgeving juist terug gaat schroeven in plaats van laten groeien.
Ook geloof ik heel sterk in het stimuleren en uitbreiden van de eigen Nederlandse industrie, in plaats van deze het land – en Europa – uit te jagen met extreme regelgeving en belastingdruk. Die industrie heeft immers bewezen een van de grootste bijdragen aan productiviteitsgroei en innovatie te leveren.
Hoe productiviteitsgroei weer aan te zwengelen?
Volgens deze publicatie van de Rabobank moet de productiviteitsgroei in ons land tussen nu en 2035 flink omhoog om de huidige welvaart te behouden; tot wel 60 procent.
Dat kan door:
- Robotisering en automatisering
Robotisering en automatisering kunnen de productiviteit van de industrie verhogen door de productiesnelheid, de capaciteit, de flexibiliteit en de efficiëntie te verbeteren. Robots en systemen werken sneller, langer, nauwkeuriger en consistenter dan mensen. Ze kunnen ook makkelijker worden aangepast aan verschillende producten, orders en klanten. Ook kunnen ze verspilling, fouten en stilstand verminderen. Dit leidt tot een hogere productie en een lagere kostprijs.
- Omvangrijker toepassen van AI in allerlei bedrijfsprocessen
Meer dan de helft van de door RVO ondervraagde exporteurs ziet kunstmatige intelligentie (AI) als een belangrijk hulpmiddel om de productiviteit te verhogen. Bedrijven benutten AI vooral voor het maken van content, het personaliseren van service en automatiseren van processen.
- Politici die zich bewust zijn van deze problematiek
De Nederlandse politiek – regering en parlement – lijken nauwelijks bewust en/of bezig met de hier geschetste problematiek. Dat moet heel snel veranderen opdat de EU meer op afstand wordt gezet.
INDEPEN staat voor een onafhankelijk en pluriform medialandschap met ruimte voor kritische en diepgaande journalistiek. Steun INDEPEN vandaag nog en maak het verschil!
Recent


Advocaat en klokkenluider Hester Bais onthult wereldwijde bankenfraude
In deze aflevering van Indepen Nieuws praten we met Hester Bais, advocaat, klokkenluider en auteur van het boek Worst Bank...


Vanaf 2027 gaat de EU ook direct belasting in Nederland heffen
Tot dusver zijn we alleen gewend dat we aan onze eigen belastingdienst geld betalen. Vanaf 2027 komt de EU daar...


Zorgfraude: miljarden verdwijnen in criminele zakken
Ieder jaar gaan de zorgpremies schrikbarend omhoog. Dat is niet alleen om de stijgende zorgkosten te dekken. Ook om de...


Leven in Nederland onbetaalbaar door extreme belastingen
Onze belastingdruk werd de laatste tien jaar onvoorstelbaar opgevoerd ten opzichte van andere EU-lidstaten, armoede nam toe en inflatie behoort...


Keijzer plakt pleister op de puinhopen van De Jonge
Een doekje voor het bloeden, daar kwam woonminister Mona Keijzer deze week mee om de gapende wond, die Hugo de...


Bontenbal: internet vergeet niet!
In de peilingen stijgt het CDA van Bontenbal inmiddels tot grote hoogte. Kennelijk is het geheugen van de gemiddelde (nu)...


Gaan we oorlog voeren op basis van modellen?
De afgelopen jaren zijn we geconfronteerd met bureaucratische onzin louter op basis van modellen. We hebben een stikstofcrisis op basis...


De ware redenen waarom de ECB een CBDC wil
De digitale euro (CBDC) komt eraan en dat houdt veel mensen bezig. Vooral vanwege de mogelijkheden om deze munt te...


De vernietigende invloed van ECB-beleid op de huizenmarkt
Er werd al jaren gespeculeerd over de mogelijke invloed van het monetaire ECB-beleid op de rampzalige ontwikkelingen binnen de Europese...


Doodvonnis klimaat- en stikstofgekte is al getekend
Linksom of rechtsom, de klimaatgekte van de afgelopen decennia is gedoemd te stoppen. De globalisten hier te lande vragen nu...
Trending
-
Politiek4 dagen geleden
Vanaf 2027 gaat de EU ook direct belasting in Nederland heffen
-
Politiek2 weken geleden
De ware redenen waarom de ECB een CBDC wil
-
Politiek6 dagen geleden
Leven in Nederland onbetaalbaar door extreme belastingen
-
Economie3 dagen geleden
Advocaat en klokkenluider Hester Bais onthult wereldwijde bankenfraude
-
Column7 dagen geleden
Bontenbal: internet vergeet niet!
-
Gezondheid5 dagen geleden
Zorgfraude: miljarden verdwijnen in criminele zakken
-
Column1 week geleden
Gaan we oorlog voeren op basis van modellen?
-
Economie2 weken geleden
De vernietigende invloed van ECB-beleid op de huizenmarkt
Carel Snellenberg
9 september 2022 in 11:21
Wel eng, toch?
Michel
20 september 2022 in 17:51
It is absolutely scary indeed, youth are already used to lease things instead of buying stuff due to insane prices lately, so it’s a matter of time when this is reality.
Schwab and people who stand behind him are best suited up in a straight jacket.
Anatole Sala
1 juli 2023 in 23:31
Als je lichaam geen eigendom is dan heb je ook geen bezittingen.
Dus ik zou beginnen met je lichaam veilig te stellen.
https://www.facebook.com/anatole.sala.7 ZIE WAT ZEG JE ME NOU?
Het door Klaus Schwab beloofde geluk is seks zonder grenzen.
Daar wordt hard aan gewerkt. Koploper in die arbeid is D66 dat streeft naar seks zonder grenzen.
Roy Hoeksema
20 juli 2023 in 15:14
Schwab’s “great reset” ideaal is juist een switch van het stakeholder-kapitalisme wat we (zoals je zelf benoemde) nu al hebben naar het shareholderkapitalisme. Dit is vrij helder in zijn essay’s uitgelegd. Je hebt het letterlijk verkeerd om, en waarschijnlijk nog intentioneel ook.
Erg jammer, dit soort onzin doet onze maatschappij echt veel schade aan. Denk na over waar je mee bezig bent.