Economie

Wat is de gedachte achter de slogan ‘You’ll own nothing and you’ll be happy’..?

Avatar foto

op

Wat is de gedachte achter de slogan ‘You’ll own nothing and you’ll be happy’..?
Deel dit nieuws
Foto: ANP

Deze veel gehoorde slogan komt van het WEF, het World Economic Forum. De oprichter en leider is Klaus Schwab. Maar wat is eigenlijk de gedachte achter deze slogan?

Voor alle duidelijkheid: alles wat u gaat lezen is vastgelegd in de boeken en op de websites die het WEF heeft verspreid, dus niets valt onder de noemer ‘complottheorie’. Ook ‘the Great Reset’ is geen complottheorie, u kunt het zo teruglezen. Het staat iedereen vrij zijn of haar plannen in boekvorm uit te geven, of ze realistisch of zelfs uitvoerbaar zijn is aan de mensen die het lezen en erin geloven, en uiteindelijk eraan meewerken. ‘Meewerken’ mag ook gelezen worden als stilzwijgend opvolgen overigens.

De situatie in de wereld ten tijde van Covid-19 werd door Klaus Schwab aangegrepen als een mogelijkheid de wereld definitief te veranderen en de plannen zoals verwoord in zijn boek te realiseren. In de kern verkeert de wereld al sinds 2008 in een wurggreep van de banken. Door maar geld te blijven bijdrukken, in Europa aangejaagd door de Europese Centrale Bank (ECB), is er een immense schuldenberg ontstaan die door geen enkel land nog redelijkerwijze kan worden afgelost. Ook de burger in Nederland leeft al jarenlang ‘op de pof’ en waant zich rijk in zijn huizenbubbel. Maar in feite is dat huis in de meeste gevallen helemaal niet van hem, maar van de bank… Het WEF doet in haar boek 8 voorspellingen waarvan de eerste is “You’ll own nothing. And you’ll be happy”. De feitelijke gedachte hierachter is dat u niet langer zaken bezit, maar ze zult gaan huren, leasen of lenen. Zelf een TV kopen en in bezit hebben hoeft niet, u kunt deze ook leasen en dan iedere 3 jaar het nieuwste model ontvangen. Een gloeilamp kopen hoeft ook niet, u kunt ook ‘licht’ leasen en met Philips een ‘licht-deal’ sluiten tegen een vast bedrag per maand. Dat klinkt allemaal onschuldig toch? En dat die smart-TV ook nog eens het laatste nieuwe model is toch ook? Daar kwamen een aantal mensen, die een gloednieuwe Samsung smart-TV tijdens een plundering in Zuid-Afrika hadden meegenomen, ook achter. Enkele dagen later wist de fabrikant exact welke serienummers waren geplunderd en werden de TV’s daarna op afstand geblokkeerd. Dat kan namelijk ook met een smart-TV… als voorbeeld uiteraard prima, gij zult niet stelen. Samsung is dus in staat om op afstand uw smart-TV te beïnvloeden als u er zaken mee doet die Samsung minder prettig vindt. Maar van wie is die TV nu eigenlijk, van Samsung of van u? Het is hierdoor inmiddels een glijdende schaal geworden waarbij het eigendom van het apparaat niet volledig in handen is van de bezitter, maar richting de producent schuift. Dat geldt trouwens ook voor een door u via het internet gekoppelde koelkast, thermostaat, robot stofzuiger of Philips Hue verlichtingssysteem.

Inmiddels zijn er 390 grote multinationals die verbonden zijn aan het WEF. Energiebedrijven (Aramco, BP, SHELL), voedingsmiddelenbedrijven (Unilever, Coca-Cola, Nestlé, Bayer), technologiebedrijven (Apple, Amazon, Facebook, Google, Microsoft) en farma (AstraZeneca, Pfizer, Moderna). Het WEF heeft zelfs een speciale ‘Strategic Foundation Partner’ in de vorm van de ‘Bill and Melinda Gates Foundation’. Let wel, het WEF deed een voorspelling met “You’ll own nothing. And you’ll be happy”, het is geen doel volgens het WEF.

Ad

Deze glijdende schaal van bezit (ownership) is op vele fronten al de praktijk. Voorheen dure softwarepakketten worden vaak niet meer gekocht, maar blijven in het bezit van de softwareontwikkelaar en worden verhuurd. U bezit dan een ‘licence’ om die software te mogen gebruiken. Komt er een update dan wordt deze volledig automatisch uitgevoerd. Tegelijkertijd worden vaak echter ook de bepalingen in de licentieovereenkomst veranderd. Hoe vaak heeft u al bij een dergelijk bericht achteloos op ‘OK’ gedrukt bij uw iPhone of Tesla? Een kleine reminder: nog vóórdat de brandweer of politie de oorzaak kon traceren van de verongelukte Tesla die tegen een boom aanreed kon Tesla al melden dat er geen technisch probleem aan ten grondslag lag. Dat was geen bluf, Tesla kon het op afstand uitlezen. Alle nieuwe auto’s zullen binnen afzienbare tijd verplicht worden voorzien van een zogenaamde ‘black box’. Deze controle door fabrikanten gaat steeds verder. Hiervoor kiezen ze in eerste instantie logische doelen. Zo controleert Apple sinds kort alle in de iCloud geplaatste foto’s en kan ‘t door middel van gezichtsherkenning traceren of er kinderen tussen zitten die op de lijst van het ‘National Center for Missing and Exploited Children’ (NCMEC) staan om te garanderen dat gebruikers van Apple-producten geen kinderen uit die lijst op hun apparatuur hebben staan. Nobel toch dat uw familiefoto’s in de iCloud door Apple nog even worden bekeken?

Het bezit van vele apparaten is dus allang geen exclusief bezit meer, het gebruik wordt in de gaten gehouden door de producent of leverancier. Alles wordt op dit moment nog gedekt door altruïstische drijfveren die in het belang van de samenleving zijn. Voor het hellende vlak waarop zich dit bevindt hoeft u echter geen aluminium hoedje op te zetten. Want als krachten gebundeld worden door 390 bedrijven en een gemeenschappelijke ‘vijand’ is geformuleerd, dan is het nog maar een peulenschilletje om ‘de vijand’ aan banden te leggen. Zodra het overheden lukt een gemeenschappelijke ‘vijand’ in de publieke opinie te creëren, zullen fabrikanten in de rij staan om te ‘helpen’. Zodra fabrikanten het kopende publiek in een bepaalde richting willen duwen, dan kunnen ze dat, ofwel door de gebruikersvoorwaarden te wijzigen, ofwel door bijvoorbeeld alleen nog maar gloeilampen te leasen in plaats van te verkopen. De softwareproducenten gingen hen hiermee al voor.

En zo komt het begrip ‘eigendom’, voorheen in handen van gedecentraliseerde individuen, langzamerhand in handen van gecentraliseerde mogendheden, of dat nu de grote multinationals zijn of overheden. Al gelooft u nu nog heilig in de goede bedoelingen van deze instanties, er komt ongetwijfeld een moment in de toekomst dat dit niet meer het geval is en u ook tot ‘de vijand’ behoort. Zodra dergelijke ‘tools’ in verkeerde handen vallen is er alleen nog maar sprake van altruïsme zolang dit het zogenaamde algemene doel dient, en wat dat exact is wordt dan heel troebel.

Klaus Schwab schreef in 2019 uitgebreid over ‘Stakeholder Capitalism.’ Dat is een economisch en politiek systeem in samenwerking met overheden, kortom, een versmelting van commerciële (private) bedrijven en de politiek. In zekere zin geldt dat al voor vele multinationals die heden ten dage politieke motieven (bijvoorbeeld het klimaat) gebruiken om hun waar aan de man te brengen. Maar als de Rabobank, van oudsher een instituut waar u uw geld kunt parkeren of een hypotheek kunt afsluiten, plots aankondigt om ook het CO2-verbruik te gaan bijhouden van uw aankopen dan is dat echt een brug te ver. En als commerciële bedrijven in staat zijn hun clientèle te sturen op politieke gronden, waarom zou de overheid dit dan niet op commerciële gronden doen? Zolang commerciële bedrijven zich hiertegen verzetten uit concurrentieoverwegingen is er nog niets aan de hand, maar wat als ze, zoals het WEF bepleit, versmelten en dezelfde belangen hebben? En wat als de macht steeds verder verschuift naar de EU en daarmee Nederlandse wetgeving overrulet? Zijn het dan de ongekozen bureaucraten in Brussel die samen met ongekozen ngo’s en multinationals gaan bepalen wat u als burger wel of niet mag? Gaan zij dan ook bepalen welke zender u op uw Samsung smart-TV mag bekijken? Gaan zij u achteraf beboeten als u met uw iPhone van Apple ongevaccineerd een restaurant bent binnengelopen? Gaan zij extra belasting heffen over uw CO2-aankoop met uw Rabobank-pas?

De voorspellingen van het WEF liggen aardig op schema, dat is helder. Maar willen wij als bevolking hierin meegaan? Het is volstrekt onduidelijk wat het WEF met onze parlementariërs, waarvan bekend is dat zij onderdeel zijn van het WEF, overlegt en mogelijk bedisselt. Er wordt hierover geen enkele verantwoording afgelegd in de Tweede Kamer. Wel ontvangen Kaag, Rutte en Hoekstra bedankbrieven van Klaus Swab voor hun geweldige bijdrage aan ‘the Great Reset’. Waakzaamheid is zeker geboden, want ieder onderdeel uit het WEF-programma wordt gepresenteerd als iets positiefs voor het algemeen goed. De adoratie van Schwab voor centralisatie van de macht en versmelting van multinationals en politiek zijn uitsluitend goed voor degenen die er onderdeel van zijn of zich gewillig neerleggen bij de grillen van hun gedachten. Iedereen die daarbuiten valt zal in ongenade vallen en bestraft worden, ook dat is onderdeel van Schwab’s Great Reset. Zonder de mogelijkheid zelf keuzes te maken in het leven en, misschien nog belangrijker, te leren van onze eigen fouten, wordt het leven betekenisloos. Hoe men daar ‘happy’ van kan worden blijft het grote raadsel in de benadering van het WEF.  

Verder Lezen

1 Reactie

  1. Carel Snellenberg

    9 september 2022 in 11:21

    Wel eng, toch?

    • Michel

      20 september 2022 in 17:51

      It is absolutely scary indeed, youth are already used to lease things instead of buying stuff due to insane prices lately, so it’s a matter of time when this is reality.
      Schwab and people who stand behind him are best suited up in a straight jacket.

  2. Anatole Sala

    1 juli 2023 in 23:31

    Als je lichaam geen eigendom is dan heb je ook geen bezittingen.
    Dus ik zou beginnen met je lichaam veilig te stellen.
    https://www.facebook.com/anatole.sala.7 ZIE WAT ZEG JE ME NOU?
    Het door Klaus Schwab beloofde geluk is seks zonder grenzen.
    Daar wordt hard aan gewerkt. Koploper in die arbeid is D66 dat streeft naar seks zonder grenzen.

  3. Roy Hoeksema

    20 juli 2023 in 15:14

    Schwab’s “great reset” ideaal is juist een switch van het stakeholder-kapitalisme wat we (zoals je zelf benoemde) nu al hebben naar het shareholderkapitalisme. Dit is vrij helder in zijn essay’s uitgelegd. Je hebt het letterlijk verkeerd om, en waarschijnlijk nog intentioneel ook.
    Erg jammer, dit soort onzin doet onze maatschappij echt veel schade aan. Denk na over waar je mee bezig bent.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Economie

Hoe gaat 2025 er economisch uitzien?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Hoe gaat 2025 er economisch uitzien?
Foto: ANP

Ieder jaar vind ik het een uitdaging om te voorspellen hoe het nieuwe jaar er uit gaat zien in termen van economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Daarbij kijk ik naar wat organisaties als de ECB, DNB en CBS daarover schrijven. Maar toch ook naar wat vermogensbeheerders als BlackRock en vakbladen als The Economist te melden hebben.

Hoe de Europese Centrale Bank naar 2025 kijkt

Op deze website is in detail na te lezen wat de Europese Centrale Bank (ECB) in 2025 ziet gebeuren:

  • De gemiddelde inflatie in de EU daalt vanaf april 2025 naar circa 2 procent.
  • Lonen zullen nog significant stijgen (heeft dat geen invloed op stijgende inflatie?).
  • Nieuwe ‘groene’ wetgeving voor CO2-reductie zal de EU-economie in 2025 met 0,1 procent doen krimpen, terwijl het de inflatie met 0,2 procent verhoogt.
  • Totale groei van het bruto nationaal product (bnp) van de EU zal in 2025 op 1,2 procent uitkomen.
  • Om die 1,2 procent groei te realiseren, moet de ECB de rente in 2025 zeer fors verlagen tot 2 procent of lager. Dat is meer dan een halvering ten opzichte van de 4,5 procent medio 2024.
  • Als gevolg van de renteverlagingen, gaan mensen weer meer uitgeven omdat de spaarrente weer richting nul procent gaat. Bedrijven gaan door het goedkopere geld weer meer investeren dan in 2024.
  • Als gevolg van de renteverlagingen in 2025 zullen de huizenprijzen in de EU nog verder gaan stijgen. Dat geldt ook voor de huurprijzen.

Al met al geen erg rooskleurig beeld voor de gemiddelde Europeaan.

 

(Bron: ECB)

Wat gebeurt er in 2025 volgens De Nederlandsche Bank?

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft voorspellingen gedaan voor Nederland in 2025. Samengevat komt 2025 op het volgende neer:

  • De Nederlandse economie groeit met 1,5 procent. Dat is ietsje (0,3 procent) beter dan het EU-gemiddelde.
  • De inflatie van 3,2 procent is helaas aanmerkelijk slechter dan gemiddeld in de EU (2 procent).
  • De Nederlandse inflatie wordt in belangrijke mate aangedreven door binnenlandse factoren: hoge vraag, hoge loongroei en stijging van huren. Ook de verhoging van belastingen op bijvoorbeeld tabak en hotelovernachtingen dragen bij aan de inflatie in Nederland.
  • De grootste bedreigingen van de bovengenoemde cijfers zijn de plannen voor een handelsoorlog met de EU vanuit de Trump- regering en een verdere escalatie van de spanningen rond Oekraïne. Alleen al de plannen van Trump kunnen de groeicijfers voor 2025 in Nederland halveren.

Hoe kijkt BlackRock tegen 2025 aan?

De meeste lezers van Indepen zijn, net als ik, geen fan van BlackRock. Toch is het verstandig kennis te nemen van zijn inzichten, gebaseerd op gegevens uit het grootste economische IT-netwerk ter wereld, Aladdin.

In dit jaarrapport geeft BlackRock zijn visie op 2025. BlackRock hanteert daarbij de visie dat de wereld niet meer in een normale conjunctuurcyclus zit, maar een trendbreuk meemaakt van alles dat economisch voorspelbaar was door megakrachten zoals AI. Die krachten brengen een ongekende economische transformatie teweeg. De details zijn in dit document uitgewerkt, samengevat:

  • De centrale bank van de VS – FED – zal de rente niet onder de 4 procent verlagen omdat de inflatie aan blijft houden. De ECB zakt wel helemaal weg met de rente in 2025 omdat de EU-economie veel zwakker staat dan die van de VS.
  • De kloof tussen EU- en VS-groei neemt verder toe in 2025.
  • De zeven grootste VS-multinationals nemen gezamenlijk meer dan 30 procent van de hele aandelenmarkt voor hun rekening en zijn daarmee bepalend voor het verloop van de wereldeconomie.
  • De VS profiteert het meest van de vele crises in de wereld en zal daarom ook de best presterende bedrijven en economie wereldwijd behouden. Zie de grafiek hieronder:

Bron: BlackRock

  • Gezien de onhoudbare VS-staatsschulden, is het niet wijs om in VS-staatsobligaties te investeren.
  • De investeringen met het hoogste rendement betreffen; AI, privatiseren van infrastructuur in landen en groene technologieën gericht op CO2-reductie.
  • Staatsobligaties, investeringen in onroerend goed en ‘private equity’ hebben hun beste tijd gehad.

De drie grootste risico’s voor afbreuk van groei in 2025 zijn:

  1. Handelsoorlog VS-China,
  2. Ontkoppelen handelsketens China-VS,
  3. Escaleren van de strijd tussen Rusland en VS/NAVO over Oekraïne.

De visie van The Economist op de EU in 2025

De Inlichtingendienst van The Economist brengt ieder jaar een visie op Europa en de EU uit.

De rode draad voor 2025 is dat de oudere, West-Europese EU-lidstaten zoals Nederland een verdere afname van hun welvaart zullen ervaren, terwijl de lidstaten in Centraal- en Zuid-Europa een gezonde groei doormaken. Daardoor zal de EU verder versplinteren in steeds meer teleurgestelde oudere lidstaten en enthousiaste nieuwe lidstaten.

Een versnelde afbraak van de welvaart in de West-Europese lidstaten zou voornamelijk door de VS worden veroorzaakt. Volgens The Economist zullen de hogere VS-importtarieven eind 2025 ingevoerd zijn, waardoor vanaf die tijd tot in 2026 een serieus gevaar voor een recessie in de EU ontstaat.

Duitsland, Nederland, België, Ierland en Italië zijn het meest kwetsbaar voor een recessie. Daartegenover zal de groei in 2025 in Oost-Europa worden gestimuleerd door het verplaatsen van fabrieken vanuit China naar landen met goedkopere arbeidskrachten zoals Roemenië, Polen, Hongarije en de Baltische staten.

In Zuid-Europa wordt groei door toerisme verwacht waarbij de prijzen aanzienlijk zijn verhoogd ten opzichte van de periode voor corona.

Bron: The Economist Intelligence Unit

Wat betekent dit allemaal voor Nederland?

Nederland gaat dus een jaar met een bescheiden groei van 1,5 procent tegemoet; hoger dan het EU-gemiddelde van 1,2 procent, maar lang niet zo hoog als een aantal Zuid- en Midden-Europese EU-lidstaten.

De Nederlandse groei van 1,5 procent is een optimaal scenario, want als de VS-importtarieven onder Trump snel ingevoerd worden, kan dat een halvering van onze groei in 2025 betekenen. Verder blijft de inflatie in Nederland hoog, bijna het dubbele van de EU. Dat komt door de belastingverhogingen door onze regering en de hoge loongroei in 2025. Ook heeft de halvering van de rente door de ECB in 2025 een dramatisch effect op te toch al krankzinnige huizen- en huurprijzen in ons land.

Kortom; tijd om te verhuizen naar een EU-lidstaat waar het beter gaat. Denk dan vooral aan de nieuwe lidstaten in het Oosten die vanaf 2004 toetraden, of het zonnige Zuid-Europa!

 

Verder Lezen

Economie

Verontrustende ontwikkeling Nederlandse economie

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Verontrustende ontwikkeling Nederlandse economie

Welkom bij aflevering 5 van Indepen Business Nieuws. In deze aflevering gaan we verder in op de verontrustende ontwikkeling van de Nederlandse economie. Kim Tjoa gaat in gesprek met bedrijfsstrateeg en columnist bij Indepen, Twan Houben.

Verder Lezen

Economie

Economische groei in 2021 en 2022 kunstmatig gecreëerd

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Economische groei in 2021 en 2022 kunstmatig gecreëerd
Foto: ANP

Op 25 september 2024 bracht het CBS de jaarlijkse analyse uit van de ontwikkelingen van bedrijfswinsten versus de lonen van werknemers. Daaruit blijkt dat de economische groei in de jaren 2021 en 2022 grotendeels kunstmatig is gecreëerd en dat loonstijgingen achterbleven bij de gestegen bedrijfswinsten. Dat laatste is een fenomeen dat al decennia in Nederland zichtbaar is en te maken heeft met het gestegen aandeel van multinationals bij de totstandkoming van ons bnp.

Fors gestegen winsten ondanks hogere energieprijzen en inflatie

Het CBS schrijft in zijn analyse van 25 september dat tijdens de periode 2019 tot en met 2023 de Nederlandse economie twee zware schokken te verduren kreeg: eentje “door COVID-19” en een tweede door de “sterke stijging van de energieprijzen als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne”.

Ondanks de twee economische schokken groeiden de winsten van bedrijven en de beloning van werknemers. De winsten stegen harder dan de lonen; met 32 procent voor de bedrijven tegenover 24 procent voor de werknemers. Dat blijkt uit het artikel ‘Lonen en winsten in tijden van pandemie en prijsstijgingen, 2019-2023’ van het CBS.

 

Sterke economische groei in 2021 en 2022 kunstmatig gecreëerd

De economische groei in de jaren 2021 en 2022 zorgde ervoor dat de winsten van niet-financiële bedrijven (= alle bedrijven buiten de bankensector) omhooggingen. De hoge winsten werden vooral bereikt door verschillende subsidies die onderdeel waren van de steunmaatregelen in de coronaperiode, aldus het CBS.

Hogere winsten betekenen niet automatisch een hogere winstgevendheid, want dit kan ook komen door meer productie. Een standaard die veel gebruikt wordt voor de winstgevendheid is de winstquote. In 2022 was de winstquote 44,3 procent, het hoogste niveau sinds 1995, het eerste jaar waarvan dit cijfer bekend is. In 2023 nam de winstquote iets af door de dat jaar afgenomen economische groei als gevolg van de afbouw van staatssubsidies. De winstquote bleef op een historisch hoog niveau door de eerder verleende staatssteun in de jaren 2021 en 2022. Zie de grafiek hieronder.

Bron: CBS

Beleid van de kabinetten Rutte leidden tot winstgroei multinationals

Organisatieadviesbureau McKinsey Global Institute publiceerde een geruchtmakend onderzoek naar de groei van het aantal multinationals. Het onderzoek vermeldt ook hoe groot het percentage van het bruto nationaal product (bnp) is uit het mkb en hoe groot deze is vanuit de in een land gevestigde multinationals. Voor Nederland is dat enorm schrikken geblazen.

Maar liefst 61 procent (!) van ons bnp in 2018 kwam van bedrijven met een jaaromzet van minimaal 1 miljard euro. De rest van ons bnp komt van de kleinere bedrijven, mkb-bedrijven tot 250 fte en tot 50 miljoen euro jaaromzet. Als je daarbij bedenkt dat in 1996 nog maar 34 procent van ons bnp van die multinationals kwam en 66 procent van het mkb, snap je dat het mkb geen motor van onze economie meer is.

En dat heeft gevolgen gehad!

Hogere winstgevendheid multinationals komt niet bij werknemers terecht

Ik schreef er al eerder over op Indepen; het besteedbaar inkomen van Nederlanders staat al minimaal zo’n twintig jaar stil. Het aandeel van huishoudens in het totale inkomen is sinds de jaren tachtig sterk gedaald.

Het aandeel van multinationals in het nationaal inkomen is de afgelopen decennia het meest gestegen (zie hierboven), maar is vervolgens nauwelijks uitgekeerd als inkomen aan huishoudens.

Onderstaande grafiek geeft duidelijke aan hoe ernstig de ontwikkeling voor Nederlandse burgers is geweest. In de jaren 1980 tot en met 1990 ging het grootste deel van de economische groei direct naar de Nederlandse burger. Vanaf 2001 is een dramatische duik naar beneden zichtbaar en kreeg de Nederlandse burger steeds minder geld in handen van de groeiende economie.

In de periode 2010-2016 was de ontwikkeling nog dramatischer: wat niet bij de burger terechtkwam, verdween toenemend in de zakken van een explosief gegroeide overheid en in die van multinationals.

Tabel; Ontwikkeling inkomen huishoudens in procenten van het Bruto Nationaal Product (Rabobank)

Bij deze ontwikkelingen passen een paar conclusies:

  • Er is een duidelijk overheidsbeleid noodzakelijk om de balans tussen mkb en grootbedrijf weer te herstellen. Het mkb was immers de motor van de economie.
  • Onder kabinet-Rutte IV is het ambtelijk apparaat explosief gegroeid, vooral om de toegenomen EU-wetgeving te bewaken. In lijn met het regeerakkoord moet er gereorganiseerd worden in het ambtelijk apparaat. Vooral in Den Haag zelf.
  • Nederland heeft meer economen nodig in de politiek en Tweede Kamer.
Verder Lezen

Recent

Mondkapjes, trappen we er nu weer allemaal in? Mondkapjes, trappen we er nu weer allemaal in?
Column2 dagen geleden

Mondkapjes, trappen we er nu weer allemaal in?

Alarmerend nieuws uit België: er heerst een griepgolf! Code oranje! Ongetwijfeld wrijven een aantal virologen zich weer in de handen,...

Woon-Titanic al gezonken, maar het overheidsorkest speelt vrolijk door Woon-Titanic al gezonken, maar het overheidsorkest speelt vrolijk door
Column2 dagen geleden

Woon-Titanic al gezonken, maar het overheidsorkest speelt vrolijk door

De Nederlandse woningmarkt is een episch slagveld geworden waarop huurders hun woningen kwijtraken, starters geen kans maken, ouderen vastzitten in...

Woningcrisis: zzp’er Laura raakte dakloos Woningcrisis: zzp’er Laura raakte dakloos
Binnenland3 dagen geleden

Woningcrisis: zzp’er Laura raakte dakloos

Laura (53)* is sinds een half jaar dakloos. Ze is gescheiden en heeft drie tieners, die inwonen bij hun vader,...

Wat is de EU allemaal van plan in 2025? Wat is de EU allemaal van plan in 2025?
Politiek4 dagen geleden

Wat is de EU allemaal van plan in 2025?

Steeds meer Nederlanders krijgen door dat ons land toenemend vanuit Brussel wordt bestuurd in plaats vanuit Den Haag. Om die...

Kabinet Schoof schuift aan bij WEF-conferentie in Davos Kabinet Schoof schuift aan bij WEF-conferentie in Davos
Politiek5 dagen geleden

Kabinet Schoof schuift aan bij WEF-conferentie in Davos

Van 20 tot en met 24 januari dit jaar wordt de jaarlijkse meeting in Davos bij het World Economic Forum...

Gasprijzen Nederland extreem hoog door politieke onwil Gasprijzen Nederland extreem hoog door politieke onwil
Klimaat6 dagen geleden

Gasprijzen Nederland extreem hoog door politieke onwil

De gasprijzen in Nederland zijn een van de hoogste ter wereld en zijn om verschillende redenen zo extreem hoog: Hoge...

Klimaatdeugen wordt steeds duurder Klimaatdeugen wordt steeds duurder
Opinie7 dagen geleden

Klimaatdeugen wordt steeds duurder

Deugen was tot voor kort vooral financieel aantrekkelijk. Als het je lukt om met een universitaire opleiding in bijvoorbeeld sociologie...

EU-Ombudsman: de Europese Commissie bestaat uit maffiadienaren EU-Ombudsman: de Europese Commissie bestaat uit maffiadienaren
Politiek1 week geleden

EU-Ombudsman: de Europese Commissie bestaat uit maffiadienaren

De vertrekkende EU-Ombudsman deed tegenover tijdschrift Politico een boekje open over de toegenomen schimmigheid en oncontroleerbaarheid binnen de EU. Daarbij...

Hoe gaat 2025 er economisch uitzien? Hoe gaat 2025 er economisch uitzien?
Economie2 weken geleden

Hoe gaat 2025 er economisch uitzien?

Ieder jaar vind ik het een uitdaging om te voorspellen hoe het nieuwe jaar er uit gaat zien in termen...

De toenemende bemoeizucht van de EU De toenemende bemoeizucht van de EU
Politiek2 weken geleden

De toenemende bemoeizucht van de EU

Het vertrouwen in de Nederlandse politiek is al vanaf 2010 fors afgenomen. De redenen daarvoor worden in deze aflevering besproken....

Trending

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

© Stiching Indepen - alle rechten voorbehouden. - indepen.eu | KVK: 88160408 | Algemene voorwaarden

Colofon FAQ Contact

Volg ons via



Dit zal sluiten in 0 seconden