Economie

Helpt BNR haar luisteraars economisch de vernieling in?

Avatar foto

op

Helpt BNR haar luisteraars economisch de vernieling in?
Deel dit nieuws
Foto: ANP

BNR Nieuwsradio pretendeert de zakelijke markt in Nederland te bedienen. Veel bedrijven en CEO’s luisteren naar de berichtgeving van dit radiostation dat deel van het Financieel Dagblad uitmaakt. Maar wij bij Indepen raken steeds meer onpasselijk van de fors tegenstrijdige berichtgeving die meer weg heeft van des- en misinformatie dan van objectieve berichtgeving. Zo worden bedrijven en burgers om de tuin geleid en daar hebben wij een gruwelijke hekel aan!

 


Januari: Het gaat niet goed met de Nederlandse industrie

Op 10 januari publiceert BNR dit artikel over de Nederlandse industrie. Die blijkt maar liefst 10 procent gekrompen te zijn in 2023 door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid. Fabrikanten waren in januari vooral pessimistischer over de orderportefeuille en de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden, dus het eerste kwartaal van dit jaar waarover verderop meer.

Februari: Nederland uit de recessie

Op 14 februari kunnen we genieten van een BNR-bericht van hoop en goede moed: “Cultuur, recreatie, maar ook verzorging zijn de sectoren die met name bijdroegen aan het achter ons laten van de recessie. Ten opzichte van de rest van de Europese Unie scoort Nederland in het vierde kwartaal bovengemiddeld. Over het hele jaar (2023) groeide de Nederlandse economie met 0,1 procent” (wauw).

Maart: Het gaat niet zo goed, maar zal beduidend beter gaan

In maart publiceert BNR een artikel met de kop: “Economie holt achteruit, ‘maar vooruitzichten verbeteren’”. Daarin staat onder andere het volgende te lezen:

BNR’s huiseconoom Han de Jong: “Onze conjunctuur is zwak, maar de vooruitzichten zijn dat het beter gaat worden.”

In een artikel van 28 maart dit jaar stelt huiseconoom de Jong: “De boodschap is dat er groei aankomt, en dat die groei verder aantrekt.” De groei is volgens De Jong “onder meer terug te zien in indicatoren als het consumentenvertrouwen, de orderposities van bedrijven en nog enkele elementen die ‘in maart allemaal de positieve kant uitwijzen’. Als het goed is, voelt de consument het al in zijn portemonnee. ‘Veel mensen hebben toch al wel een behoorlijke stijging van de cao-lonen gemerkt’.”

April: ‘alles wijst op renteverlaging in juni’

Op 9 april schrijft BNR over de onrustige inflatiecijfers, maar die mogen toch geen renteverlaging door de ECB in juni tegenhouden. Want in algemene zin gaat alles de goede kant op. “Wat De Jong vooral aan de cijfers opvalt is dat het een ‘ontzettend onrustig’ beeld is, met enerzijds zaken die goedkoper worden en anderzijds zaken die fors duurder zijn dan een jaar eerder. ‘De rode lijn is dat we normalisering zien in de prijzen voor goederen. Als de energieprijzen heftig bewegen, dan volgen de voedselprijzen met een flinke vertraging, daar zie je over een breed front ook een prijsdaling.’”

Eerste helft mei: alles gaat helemaal goed komen!

Nog op 14 mei jongstleden schrijft die andere huiseconoom van BNR Edin Mujagic:

“Economische weersverwachting: Prachtig weer …”

Het artikel vervolgt met dit soort teksten: “De afgelopen weken zijn de positieve economische cijfers in een rap tempo naar buiten gebracht. Dat ziet ook macro-econoom Edin Mujagic, die het ‘heel veel goed nieuws’ noemt, met onder andere een toename van de economische activiteit.”

We gaan de goede kant op. Er zijn heel veel signalen dat de economische groei hoger wordt, dat is goed nieuws. Maar er is niet alleen goed nieuws. We zagen in het FD al dat schuldhulpverleners een forse toename melden van vooral kleine bedrijven die financiële hulp nodig hebben. Er is sprake van een stijging van ruim 60 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Gisteren hebben we ook van het CBS te horen gekregen dat het aantal faillissementen nog steeds aan het stijgen is. Vergeleken met de eerste vier maanden van vorig jaar is het bijna met 50 procent gestegen.”

Dus er is veel goed nieuws, maar helaas ook een groei van 60 procent in de schuldhulpverlening bij de kleine bedrijven en een stijging van 50 procent in het aantal faillissementen.

15 mei: het hele kaartenhuis van de Nederlandse economie dondert in elkaar

Wij durven 15 mei 2024 best Black Wednesday te noemen. Op die dag zijn alle hoop, mooie toekomstverwachtingen en groeiperspectieven als een goedkope zeepbel uit elkaar geknald. Zelfs bij BNR. Die schrijven een dag na het hemelhoog juichende verhaal van Mujagic:

“Economie krimpt onverwacht door minder presterende industrie en lagere export, ‘het valt tegen’.”

Pardon? Onverwachte krimp door minder presterende industrie?

Lezen jullie je eigen verhalen wel eens na BNR? Het jaar begon immers met jullie mededeling dat de Nederlandse industrie er 10 procent op achteruit was gegaan. Het CBS bericht daar iedere maand over.

“De Nederlandse economie krimpt in eerste kwartaal 2024 met 0,1 procent”, meldt het CBS. Die daling van het bbp in het eerste kwartaal komt vooral door de gedaalde export van goederen. De daling van exportgoederen hangt samen met de krimp van de industrie. ‘Het valt tegen’, zegt huiseconoom Han de Jong dan.

Ook op 15 mei publiceert het vastgoedblad PropertyNL een artikel waaruit blijkt dat Nederland fors achterloopt op de rest van de welvarendste EU-lidstaten. Het is een economische puinhoop geworden in de nadagen van het demissionaire kabinet-Rutte IV.

15 mei: de Europese Commissie stelt de groei voor Nederland bij naar 0 procent

De economische vooruitzichten voor Nederland zijn door de Europese Commissie (EC) op 15 mei flink naar beneden bijgesteld. Waar er eerst nog werd gerekend op een economische groei van 1,1 procent dit jaar, heeft de EC dit nu bijgesteld naar nog maar 0 procent. Ook voor volgend jaar is men minder positief dan eerst, aldus BNR Nieuwsradio.

“Van 1,1 procent groei naar 0 procent groei volgens de EC in mei 2024, kan best resulteren in een krimp over heel 2024”, zegt onze Twan Houben.

Nederlandse media volgen de internationale economische ontwikkelingen nauwelijks

Bij Indepen zijn we ervan overtuigd dat de meeste Nederlandse media de internationale ontwikkelingen op economisch en geopolitiek gebied nauwelijks volgen. In tegenstelling tot onze eigen columnist Twan Houben die wekelijks meer dan 30 internationale nieuwsbrieven over deze onderwerpen leest.

Een advies aan onze collega’s uit de mainstream media; breidt je blikveld internationaal uit buiten vertrouwde bronnen als het CBS en DNB. Kijk eens wat vaker naar nieuwsberichten van de FED, de ECB, de BIS, de FSB of Wall Street Journal en New York Times.

 

Samen met ons impact maken? Dat kan! Of het nu gaat om een kleine eenmalige donatie of een maandelijkse donatie. Wij zijn jullie dankbaar voor elke donatie! Om continue onafhankelijk nieuws te kunnen brengen vragen we om jullie support. Doneren kan hier.

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Economie

Fake news en desinformatie over de Nederlandse economie

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Fake news en desinformatie over de Nederlandse economie
Foto: ANP

Ik heb een gruwelijke hekel aan nepnieuws en desinformatie en kies daarom altijd zorgvuldig mijn bronnen. Het valt me op dat sinds het jaar 2020 steeds meer nepnieuws en desinformatie over onze eigen economie wordt verspreid. Vaak ook nog eens door zogenaamde betrouwbare bronnen die algemeen geaccepteerd zijn. Hoe kom ik tot deze conclusie, waarom wordt er zoveel verwarrende informatie over de economie verspreid en welke risico’s heeft deze aanpak?

 


Nederlandse economie bijzonder sterk

Met bovenstaande kop opent BNR Nieuwsradio een artikel op 26 juni 2024. Het artikel is afkomstig van de BNR-redactie en meldt onder andere het volgende: “Ondanks dat de rente in 2022 in recordtempo naar een hoog niveau werd gebracht, blijkt de Nederlandse economie verrassend weerbaar te zijn tegen de gevolgen ervan. Dat stellen economen van De Nederlandsche Bank in economenvakblad ESB. ‘Bedrijven hadden te weinig capaciteit en de werkloosheid was bijzonder laag – en is dat nog steeds. Dat betekent dat de schade eigenlijk maar heel beperkt kon zijn’, zegt DNB-econoom Gerbert Hebbink.”

Ook de rest van het artikel gaat grotendeels over de visie van De Nederlandse Bank (DNB) zoals verwoord door econoom Hebbink. Die visie behandelt niets over mogelijke toekomstige ontwikkelingen op economisch gebied. Bedenk even dat DNB aandeelhouder is in de Europese Centrale Bank (ECB) en het beleid daarvan uitvoert. Kom ik nog op terug.

Nederlandse economie bijzonder zwak

Tot deze conclusie kom ik zelf als ik de onderstaande feitelijkheden op een rijtje zet:

  • De inflatie in de eurozone is weer aan het oplopen en de loonkosten stegen afgelopen kwartaal harder dan het eerste kwartaal, is te lezen via dezelfde BNR Nieuwsradio in een artikel van 16 juni 2024.
  • De omzet van de Nederlandse industrie is tot op heden 5,5 procent lager dan vorig jaar, aldus het CBS.
  • Nederlandse gemeenten zien in dit jaar hun lasten gemiddeld met 9 procent stijgen. Die stijging gaan we terugzien in toenemende gemeentelijke belastingen.
  • De Nederlandse groothandelaren hadden het eerste kwartaal van 2024 bijna 6 procent minder omzet dan in 2023.
  • Eind mei publiceerde het CBS een analyse van de Nederlandse economie in 2024. Conclusie: “Het economisch beeld verslechterd verder.”
  • De CBS Conjunctuurklok daalt maand op maand in 2024 verder naar beneden (zie grafiek hieronder).
  • Dit jaar is er voor het eerst sinds 2015 een structurele daling in de verkoopprijzen van kantoren door toenemende leegstand.
  • En als klap op de vuurpijl: de Nederlandse economie kromp geen 0,1 procent in het eerste kwartaal, maar een schrikbarende 0,5 procent. Vijf keer zoveel dan eerder berekend!

Dat lees je in dit CBS bericht waaraan (bewust?) nauwelijks aandacht werd besteed door de Mainstream Media.

CBS-grafiek dalende conjunctuur vanaf 2023

De meeste economische desinformatie is afkomstig van DNB en dat is geen toeval

Als je nu de vele publicaties van het CBS over de Nederlandse economie afzet tegen de hosanna verhalen van De Nederlandse Bank, dan kun je niet anders concluderen dat één van beide partijen er grof naast zit. Aangezien het CBS zich van harde cijfers en statistieken bedient, moet dat wel DNB zijn en dat is zeer verontrustend, maar ook zeer verklaarbaar.

De Nederlandse Bank is namelijk niet meer Nederlands, maar een filiaal van de ECB van mevrouw Lagarde. Die ECB is er vooral op gericht om het aantal landen dat de euro gebruikt zo groot mogelijk te houden, inclusief de vele zwak presterende broeders. In dat kader heeft ze onlangs de basisrente verlaagd, terwijl de inflatie binnen de eurozone nog steeds veel te hoog is.

De ECB neemt deze wanhoopsdaad om de zwakke eurolanden met torenhoge schulden tegemoet te komen, aldus econoom Edin Mujagic. Hij legt in dit artikel kort en krachtig uit hoe het werkt.

Als filiaalhouder van de ECB, moet DNB uiteraard dezelfde taal spreken en dat heeft als consequentie dat er rooskleuriger verhalen over de Nederlandse economie de wereld in moeten worden geslingerd dan realistisch is.

Immers, Nederlanders zullen eerder genegen zijn om al die ongunstige ECB maatregelen (ten voordele van zwakke lidstaten) te accepteren als ze het idee hebben dat de eigen economie nog wel een stootje kan hebben.

Welnu, dat stootje kunnen we niet meer hebben als je de CBS-cijfers op een rij zet.

Het risico van de hierboven beschreven economische desinformatie is dat Nederlandse bedrijven en burgers zich veilig wanen en geen (of te laat) voorbereidingen treffen om een naderende crisis het hoofd te bieden.

Zelfs het verhaal dat het nog geweldig gaat op de Nederlandse arbeidsmarkt zou ik als misinformatie willen bestempelen. Om twee redenen:

  • Het aantal openstaande vacatures neemt al sinds 2023 af.
  • Het aantal uren dat er gemiddeld wordt gewerkt in Nederland, ligt op het laagste niveau van alle EU-landen (32,1 uur). Dit komt door de unieke deeltijdcultuur: nergens ter wereld is het aandeel van zowel vrouwen als mannen dat in deeltijd werkt hoger, aldus ons ministerie van Financiën.

Kortom: hierbij een oproep aan alle zichzelf respecterende mediabedrijven in de financiële en economische hoek om een compleet beeld van de economische ontwikkelingen in ons land te geven in plaats van de ECB of DNB als voornaamste informanten te zien.

 

Verder Lezen

Pensioen

375 Miljard euro van Nederlandse pensioenen verkwanseld

Avatar foto

Gepubliceerd

op

375 Miljard euro van Nederlandse pensioenen verkwanseld
Foto: ANP

Het komt nauwelijks in de dagbladen terecht, maar soms wel in kwaliteitsbladen als De Groene Amsterdammer; voor hoeveel honderden miljarden er verloren gaan aan pensioenvoorzieningen als gevolg van wanbeleid door overheden en centrale banken. Het is complexe materie die veel meer aandacht verdient, maar door de complexiteit vaak niet als onderwerp wordt besproken. Hier toch een poging daartoe middels citaten uit overheidsstukken en kwaliteitsbladen als De Groene. Daarbij het besef dat het om een beperkt overzicht van (complexe) feiten gaat.

 


Het geprivatiseerde ABP en het mysterie van de verdwenen 15 miljard pensioengeld

In 2018 verscheen een artikel op de website van ABP Pensioenen van de hand van econoom drs. Hennie Kemner, oud-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden (NVOG).

Kemner onderzocht een ‘pensioenroof’ die door het kabinet-Lubbers III gedaan is ten laste van de pensioenpot van het ABP. Het ging concreet om een totaalbedrag van 15 miljard euro dat gebruikt zou zijn om gaten in de begroting van kabinet-Lubbers III te dekken. Kemner komt tot de volgende conclusies in zijn artikel:

  • De privatisering van het ABP in 1994 heeft de ABP-pensioenverzekerden veel gekost namelijk: schrapping van de welvaartsvastheid, verslechtering van het weduwepensioen en verslechtering van de arbeidsongeschiktheidsverzekering.
  • “… is in ieder geval 32,86 miljard gulden, ofwel 15 miljard euro, aan de kas van het ABP onttrokken.”
  • “De ABP-pensioenverzekerden zijn jarenlang benadeeld. Allerlei rekenkundige trucs zijn gebruikt om dat te verhullen. De Tweede Kamer heeft die waarschijnlijk niet of niet allemaal doorzien. Ook het toenmalige bestuur van het ABP heeft het op zijn beloop gelaten.”
  • “Door ambtenaren betaalde premies werden hierbij eveneens rechtstreeks in de schatkist gestort. De strooptocht die het Rijk heeft ondernomen in de kas van het ABP en het vooruitschuiven van de problemen onder het motto ‘na ons de zondvloed’ illustreren de bestaande stereotypering dat het Rijk noch over een geweten noch over fatsoen beschikt.”

375 Miljard euro aan pensioenen verdampt in 2022

Als je dit artikel leest in de Groene Amsterdammer van 16 november 2022, dan valt die geroofde 15 miljard euro in de jaren ’90 nog wel mee!

De Groene betoogt in het artikel dat eind 2021 nog 1.815 miljard euro in de Nederlandse pensioenspaarpot zat, en eind 2022 nog maar 1.440 miljard. Een verlies van 375 miljard. 375.000.000.000 euro, oftewel dertigduizend euro per pensioenspaarder. Weg, foetsie!

De Groene schrijft: “Het geld verdampte doordat aandelen en andere financiële producten waar de pensioenfondsen in beleggen, veel minder waard werden.”

Het jaar 2022 was inderdaad een relatief beroerd jaar voor aandelen. De AEX verloor dat jaar bijna 14 procent. Dat is echter niet de hele verklaring van de 375 miljard euro verlies aan pensioengelden.

Een aanzienlijk deel van het door pensioenfondsen belegde vermogen zit in (staats-)obligaties. De rente daarop is door ECB-beleid (ten gunste van zwakke eurolidstaten) jarenlang kunstmatig laag gehouden. Gevolg van dat ECB-(wan-)beleid is dat de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen optisch te laag is. Het Eindhovens Dagblad noemt dit “de grootste pensioenroof ooit.”

In 2023 weer tientallen miljarden pensioengeld verdwenen

Uit het verslag van de vergadering van de Eerste Kamer van 14 november 2023, blijkt dat er in dat jaar weer tientallen miljarden euro’s uit pensioenpotten zijn verdwenen: “De Nederlandsche Bank heeft 63 miljard aan vermogensverliezen voor de pensioenfondsen in het derde kwartaal van 2023 gerapporteerd. Het vermogen is gedaald van 1.485 miljard naar 1.422 miljard in één kwartaal.”

Je moet je zo langzamerhand ernstige zorgen gaan maken!

De deskundigen binnen de Eerste Kamer zijn het niet eens met de conclusie uit het verhaal van de Groene Amsterdammer. Niet de volatiele aandelenkoersen zijn oorzaak van de tientallen miljarden euro’s verlies, maar het rampzalige rentebeleid van de ECB!

Het verslag meldt ook: “Het vermogensverlies van de pensioenfondsen is absoluut ongekend, maar heeft weinig te maken met de beurskoersen van de aandelen. De enorme verliezen zijn volledig te wijten aan het verlies op de vastrentende waarden en rentederivaten. Onze fondsen zitten vol met verlieslatende obligaties en rentederivaten waar zo’n beetje iedere dag geld bijgestort moet worden. Het is nu één groot slagveld achter de schermen bij de pensioenfondsen.”

Wat mij persoonlijk zo kwaad maakt, is dat de door de ECB veroorzaakte catastrofe niet wordt aangepakt. Om het onvoorstelbare drama dat door die ECB is veroorzaakt, te verdoezelen, is een nieuw, uiterst gevaarlijk idee bedacht.

De oplossing om nadelig ECB-beleid te camoufleren: een nieuw pensioenstelsel vanaf 2024

“De regels voor pensioen werkten jarenlang goed, maar dat is aan het veranderen”, aldus Pensioenduidelijkheid.nl.

De website geeft geen enkele uitleg over de zinsnede “maar dat is aan het veranderen”. Die uitleg krijg je wel uit het verslag van de Eerste Kamer van 14 november 2023: “De enorme verliezen zijn volledig te wijten aan het verlies op de vastrentende waarden en rentederivaten”.

De Rijksoverheid legt hier uit hoe dat nieuwe pensioenstelsel eruitziet. In het nieuwe stelsel wordt het beleggingsrisico bij de pensioengerechtigde zelf gelegd. De pensioenbelofte, waarbij pensioenuitkeringen rekening houden met prijs- of looninflatie, is weg. Het nieuwe stelsel laat de ECB verder vrij in het ontwikkelen van welk wanstaltig rentebeleid dan ook ten gunste van de zwakkere EU-lidstaten.

Verder Lezen

Economie

CBAM resulteert in verdere sloop van mkb en EU-welvaart

Avatar foto

Gepubliceerd

op

CBAM resulteert in verdere sloop van mkb en EU-welvaart
Foto: ANP

Een van de vele nieuwe EU-milieuwetten met grote financiële en economische consequenties is het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Dit betreft een speciale grensheffing voor producten van buiten de EU uit landen waar geen CO2-heffingen gelden en/of weinig aandacht is voor CO2-reductie. De EU probeert daarmee ook landen buiten de EU te dwingen om de Europese Green Deal principes toe te passen. Maar wat zijn de financiële en economische gevolgen van deze nieuwe EU-dwangmaatregel en wie gaan daar allemaal last van krijgen?

 


Wat is CBAM?

Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) is een nieuw instrument geïntroduceerd door de Europese Commissie als onderdeel van het ‘Fit for 55’-pakket. Het doel is om de uitstoot van broeikasgassen in de EU in 2030 met minimaal 55 procent te verminderen.

CBAM is een aanvulling op het bestaande EU Emissions Trading System (ETS) uit 2005 en is in de overgangsfase per 1 oktober 2023 in werking getreden. Stapsgewijs wordt deze extra milieubelasting ingevoerd, te beginnen met de verplichting om alle invoer van buiten de EU te registreren. Het gaat dan met name om de volgende producten: cement, aluminium, kunstmest, elektriciteit, waterstof, staal en daarvan afgeleide producten.

Op deze EU-website is te lezen hoe alles werkt, welke administratie bijgehouden moet worden en welke extra milieubelastingen vanaf 1 januari 2026 betaald moeten worden.

 

Europese industrie blij met CBAM?

Op 17 mei dit jaar publiceerde het Financieel Dagblad een groot artikel over CBAM waarin gesteld wordt dat de Europese industrie blij is met deze nieuwe EU-wetgeving. Die Europese industrie betaalt al vanaf 2005 voor de eigen CO2-emissie middels het EU-emissiehandelssysteem (ETS) en nu moeten die buitenlandse, goedkoper producerende, concurrenten daar ook voor gaan betalen, aldus woordvoerders van de belangenvereniging van het grootbedrijf VNO/NCW.

Door CBAM zou de Europese industrie beschermd worden tegen ‘oneerlijke concurrentie’ uit het buitenland en dan vooral China, dat veel goedkoper materialen kan leveren, omdat het geen CO2-belasting aan de EU hoeft af te dragen.

Dit is echter een drogredenering want het zijn niet die buitenlandse leveranciers die de extra CO2- belastingen aan de EU gaan betalen, maar de bedrijven die de buitenlandse producten in willen voeren.

 

De kostprijs gaat met tientallen procenten omhoog!

Het Centraal Planbureau heeft doorgerekend wat de effecten van deze nieuwe EU-milieubelasting op de kostprijs van bepaalde producten (vooral ijzer, staal en mineralen) gaat zijn. Schrik niet: die gaat tientallen procenten omhoog!

Onderstaande grafiek maakt dat duidelijk.

(Bron: CPB)

Vooral spullen uit India stijgen absurd veel; 42 tot 45 procent!! Ook mineralen en staal uit Oost-Europa vliegen in prijs omhoog met tientallen procenten.

 

Grote bedrijven en multinationals blij, mkb en burgers weer de klos van EU-beleid

Veel mkb-ondernemingen halen momenteel nog inkoopdelen van buiten de EU. Denk aan plaatwerk voor autoreparaties, plaatstaal voor meubelbedrijven en mineralen voor mkb in de chemie. Door het inkoopvoordeel kunnen ze nog overleven in een tijd waarin steeds meer alleen de grote spelers overeind blijven.

Vanaf 2026 zal het met een groot deel van het mkb in de klein metaal, meubelindustrie en chemie gedaan zijn. Ik verwacht honderden, wellicht duizenden, faillissementen als gevolg van CBAM.

Voor de bedrijven die niet het loodje leggen geldt dat zij de prijzen met tientallen procenten moeten verhogen, of de inkoop om moeten leiden naar in de EU gevestigde producenten. Dat zal uiteraard ook tot forse prijsverhogingen gaan leiden.

Naast stijgende werkloosheid als gevolg van bedrijfsbeëindigingen door CBAM, zal ook vooral de burger als consument zwaar de klos zijn. Immers, tientallen procenten prijsverhoging heet ook wel inflatie.

 

CBAM leidt tot nieuwe verdienmodellen voor multinationals en BlackRock

Als kers op de taart van de CBAM-regeling, worden er in hoog tempo nieuwe technologieën ontwikkeld die uitgestoten CO2 weer uit de lucht pogen te halen. De EU verstrekt weer miljarden euro’s subsidies aan deze nieuwe technologieën, onder andere vanuit het NextGenerationEU-fonds dat ‘als gevolg van corona’ werd bedacht.

Een van de partijen die graag inspeelt op deze ontwikkeling en subsidies is het Amerikaanse BlackRock. Dat investeerde eind 2023 maar liefst 550 miljoen dollar in een fabriek die jaarlijks 500.000 ton CO2 uit de lucht zuigt om ondergronds op te slaan.

Volgens het artikel van media-uitgever Freethink, kost het 1.000 dollar om een ton CO2 uit de lucht te halen voor ondergrondse opslag, ofwel 1 dollar per kilogram CO2.

Een nieuw verdienmodel is geboren dat de kloof tussen arm en rijk weer zal vergroten. Misschien wil het Financieel Dagblad zich hier ook eens in verdiepen.

Verder Lezen

Recent

Fake news en desinformatie over de Nederlandse economie Fake news en desinformatie over de Nederlandse economie
Economie2 dagen geleden

Fake news en desinformatie over de Nederlandse economie

Ik heb een gruwelijke hekel aan nepnieuws en desinformatie en kies daarom altijd zorgvuldig mijn bronnen. Het valt me op...

De ravage van Rutte – na 14 jaar leugens en wanbeleid is er weinig gaafs meer over De ravage van Rutte – na 14 jaar leugens en wanbeleid is er weinig gaafs meer over
Column2 dagen geleden

De ravage van Rutte – na 14 jaar leugens en wanbeleid is er weinig gaafs meer over

In 1982 werd ik lid van de VVD omdat ik de kernwaarden vrijheid en verantwoordelijkheid ten diepste onderschreef. Deze kernwaarden...

Defensie sorteert voor op buitenlandse burgerslachtoffers Defensie sorteert voor op buitenlandse burgerslachtoffers
Binnenland3 dagen geleden

Defensie sorteert voor op buitenlandse burgerslachtoffers

Nederland levert in toenemende mate wapens en militaire kennis aan het buitenland. In het verleden aan bijvoorbeeld Irak om ISIS...

375 Miljard euro van Nederlandse pensioenen verkwanseld 375 Miljard euro van Nederlandse pensioenen verkwanseld
Pensioen3 dagen geleden

375 Miljard euro van Nederlandse pensioenen verkwanseld

Het komt nauwelijks in de dagbladen terecht, maar soms wel in kwaliteitsbladen als De Groene Amsterdammer; voor hoeveel honderden miljarden...

Prijsschieten op Nederlandse F-16’s Prijsschieten op Nederlandse F-16’s
Politiek4 dagen geleden

Prijsschieten op Nederlandse F-16’s

Op 1 juli 2024 maakte minister Kajsa Ollongren bekend dat de formele exportvergunningen rond zijn voor de levering van Nederlandse...

Fake news bestrijders leveren vaker zelf desinformatie Fake news bestrijders leveren vaker zelf desinformatie
Binnenland5 dagen geleden

Fake news bestrijders leveren vaker zelf desinformatie

Het is een door de Europese Commissie aangezwengelde hype: de strijd tegen nepnieuws, desinformatie en misinformatie. Wij zien deze strijd...

Welke politici lopen aan het lijntje van het WEF of de Bilderbergconferentie? Welke politici lopen aan het lijntje van het WEF of de Bilderbergconferentie?
Binnenland6 dagen geleden

Welke politici lopen aan het lijntje van het WEF of de Bilderbergconferentie?

De afgelopen jaren is er toenemende aandacht voor de vraag welke Nederlandse politici het meest betrokken zijn bij de uitrol...

Biden is campagne voor Trump briljant gestart Biden is campagne voor Trump briljant gestart
Opinie7 dagen geleden

Biden is campagne voor Trump briljant gestart

Als u de beelden van één van de machtigste mannen van de wereld terugziet bekruipt u wellicht plaatsvervangende schaamte. Er...

De belofte van een extraparlementair zakenkabinet is als eerste gebroken De belofte van een extraparlementair zakenkabinet is als eerste gebroken
Column1 week geleden

Wet betaalbare huur maakt huurders dakloos en beleggers schatrijk

Bijna iedereen die iets te maken heeft met de woningmarkt heeft er wel een brandbrief over geschreven. De hoofdredacteur van...

Water(s)nood, de nieuwe psychose waaraan we moeten geloven Water(s)nood, de nieuwe psychose waaraan we moeten geloven
Opinie1 week geleden

Water(s)nood, de nieuwe psychose waaraan we moeten geloven

Je verwacht het niet, na acht maanden lang buitjes, buien, hoosbuien en bijna moessonregens, schijnt sinds enkele dagen de zon...

Trending



Dit zal sluiten in 0 seconden