Economie

Einde van de dollar door BRICS?

Avatar foto

op

Einde van de dollar door BRICS?
Deel dit nieuws
Foto: ANP 15th BRICS summit in South Africa op 24 august 2023

De dollar werd in 1944, tijdens de Conferentie van Bretton Woods, tot de reservemunt van de wereld benoemd. Daar hebben de Amerikanen veel plezier aan beleefd. Ze konden hierdoor tot op heden deels ‘op de pof’ leven en veel meer uit het buitenland importeren dan zij zelf exporteren. Ook gaf het ze de macht om onwillige landen zoals Rusland, China, Iran, Irak (en eventueel Duitsland) van sancties te voorzien waardoor de economieën van deze landen werden afgeremd. De BRICS-landen hebben daar nu genoeg van en zijn een tegenoffensief begonnen met een mogelijk eigen munt. Is dat een bedreiging voor de Amerikaanse dollar, en economie? 

Wat is BRICS?


BRICS is een afkorting van de deelnemende landen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (South Africa) en is een samenwerking die officieel startte op 16 juni 2009 te Rusland. Het idee is ontstaan als tegenhanger voor het (destijds) veel machtigere samenwerkingsverband van Westerse landen, de G7.

De vijf BRICS-landen vertegenwoordigen ruim 3 miljard mensen oftewel ongeveer 40 procent van de wereldbevolking en met bijna 40 miljoen km2 meer dan een kwart van het landoppervlak van de wereld. De vijf landen hebben in 2023 een gezamenlijk Bruto Nationaal Product (BNP) van 27.700 miljard dollar, gelijk aan ongeveer 37 procent van het wereldtotaal.

Het leven in die BRICS-landen is echter veel goedkoper dan in het Westen. Als je de koopkrachtpariteit (een maatstaf voor de koopkracht van een valuta in vergelijking met andere valuta’s) vergelijkt, dan blijken de BRICS-landen opeens de G7 fors te zijn voorbijgestreefd met een koopkracht van 56 biljoen dollar ten opzichte van 52 biljoen in de G7, aldus de website van Visual Capitalist.

BRICS gaat fors uitbreiden en wil van de dollar af

De BRICS is al lang de arrogantie van het Westen zat, aldus de president van Zuid-Afrika. Hij heette een groot aantal nieuwe leden welkom als BRICS-lid tijdens de 15e jaarlijkse bijeenkomst op 24 augustus van dit jaar. Vanaf 1 januari worden de BRICS-landen uitgebreid met; Argentinië, Egypte, Ethiopië, Iran, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Met deze uitbreiding groeit het BRICS BNP gemeten in Amerikaanse dollars met 36 procent. Daarmee heeft de ‘nieuwe’ BRICS wereldwijd ongeveer 25 procent meer koopkracht in huis dan de G7.

In koopkracht liep de huidige BRICS dus al voor op de G7 van het oude Westen, maar dat verschil wordt vanaf 1 januari 2024 nog veel groter. Dat zie je ook al duidelijk terug in onderstaande grafiek.

Een onderdeel van het BRICS-beleid is ‘de-dollarisation’, oftewel afschaffing van de Amerikaanse dollar als reservemunt. Volgens een ING bericht van 24 augustus dit jaar, wordt dat risico aanzienlijk groter als het nieuwe BRICS lid Saudi-Arabië voortaan niet meer zijn olieverkopen in Amerikaanse dollars gaat factureren.

Hoe snel komen we van de dollar als reservemunt af?

Sinds de aangekondigde uitbreiding van de BRICS-landen wordt er door velen druk gespeculeerd over de snelheid waarmee de dollar van het wereldtoneel zou kunnen verdwijnen en de gevolgen daarvan.

Wat die snelheid betreft, maken de partijen die er iets van snappen zich niet al te veel zorgen. ING verwacht dat de afschaffing van de dollar als reservemunt een proces van decennia zal zijn, ondanks de druk vanuit BRICS. Die druk zit namelijk vooral op verkoop van olie en die handel betreft ‘slechts’ 15 procent van het wereldhandelsvolume. De dollar wordt in ca. 65 procent van de wereldhandel ingezet als betaalmiddel.

Een nieuwe reservemunt introduceren is een hele klus

Een munt is niet ‘zomaar’ een reservemunt als landen daarvoor kiezen. Er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Bijvoorbeeld het oprichten van een gemeenschappelijke munt met een gemeenschappelijke centrale bank zoals de euro er een voorbeeld van is. Daarnaast moet er een ‘clearing’ systeem worden opgezet tussen de landen die met verschillende munten willen betalen. Een clearing house is een financiële instelling die is opgericht om de uitwisseling van betalingen, effecten of derivatentransacties te vergemakkelijken.

Een clearing house staat tussen twee clearingfirma’s (ook wel deelnemers genoemd). Het doel ervan is om het risico te verkleinen dat een partij zijn verplichtingen inzake handelsafwikkeling niet nakomt. Er bestaan bilaterale en centrale clearing houses. De eerste werkt tussen twee landen met verschillende valuta, bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en Hongarije. Het tweede werkt tussen een gemeenschappelijke munt zoals de euro en de Engelse pond.

Een gemeenschappelijke munt zou de BRICS-landen in theorie in staat stellen om van bilaterale naar multilaterale clearing in handelsregelingen over te stappen en hun afhankelijkheid van de dollar te verminderen. In een verklaring die op de bijeenkomst in Johannesburg op 24 augustus werd vrijgegeven, werd echter geen melding gemaakt van een gemeenschappelijke munt, maar werd de nadruk gelegd op bilaterale clearing, de op één na beste optie.

Het benadrukte het belang van “het aanmoedigen van het gebruik van lokale valuta in de internationale handel en financiële transacties tussen de BRICS en tussen hun handelspartners”, aldus OMFIF. Zonder gemeenschappelijke BRICS-munt en centraal clearing house voorlopig geen serieuze bedreiging van de dollar. 

De hegemonie van het Westen wordt wel afgebroken; wat zijn daar de gevolgen van?

We zien een jarenlange afname van de productiviteit in de G7 landen, gekoppeld aan serieuze vergrijzing. Daar staat een explosieve groei van de productiviteit in de BRICS-landen tegenover met een sterk groeiende jonge bevolking. De G7 is zijn economische macht (in PPP gemeten) al kwijt tegenover de BRICS. Dat leidt tot een groeiende verarming in de G7 landen. Deze is al merkbaar in landen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Volgens emeritus-hoogleraar in de economie prof. Richard Wolff accepteren de westerse elites deze ontwikkeling niet omdat deze hun opgebouwde vermogen aantast. De negatieve financieel/ economische ontwikkeling van de G7 moet op de burgers, middenklasse en het mkb afgewenteld worden volgens Wolff in deze lezing uit juli dit jaar.

In de lezing legt Wolff uit dat de vrijemarkteconomieën van het Westen doelbewust omgebouwd worden naar een totalitair geheel onder supervisie van de Verenigde Staten. Een controlemaatschappij die als doel heeft om de rijkdom van de westerse elite te behouden ten koste van de welvaart van de westerse burgers en middenklasse.

De opvattingen van Wolff verklaren veel antidemocratische ontwikkelingen in het Westen die we sinds het begin van de coronacrisis mee hebben gemaakt en nog meemaken. Kortom; de groei van BRICS ten koste van de groei in het Westen (G7), leidt hier tot een autoritaire samenleving waarin toenemend ontevreden burgers steeds meer spanningen met hun regeringen ondervinden.

Verder Lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Economie

Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni
Foto: ANP I PARIJS 13-07-2023. Buitenslapers langs de snelweg op loopafstand van Parijs

Onlangs verscheen de laatste opiniepeiling van Eurobarometer over de verwachte opkomst en stemgedrag bij de komende EU Parlementsverkiezingen van 6 juni aanstaande. De verwachte opkomst bij deze verkiezingen is 71 procent (was 60 procent in 2019) en het belangrijkste thema voor die verkiezingen is de sterk gegroeide armoede in de EU sinds het aantreden van de huidige Europese Commissie in 2019. Volgens die laatste peiling wijkt de Nederlandse kiezer zeer fors af van het EU-gemiddelde, zowel wat prioriteiten betreft, als stemgedrag. Nederland blijkt het meest EU-gezinde land van de 27 lidstaten, samen met Denemarken.

 


 

Gegroeide armoede grootste verkiezingsthema

Het gaat niet goed met de EU. Ten opzichte van de VS en Azië, liep de economische groei in de EU-lidstaten sinds de benoeming van Ursula von der Leyen enorm terug. Zie onderstaande grafiek.

De belangrijkste reden voor de zware economische tegenvallers, zijn de kosten voor het strenge milieubeleid van de EU, aldus dit artikel van Reuters. De Green Deal van Von der Leyen/ Timmermans doet de EU financieel de das om. Daar hebben vooral de armere lidstaten in het Oosten het meeste last van, zo blijkt uit de Eurobarometer.

In Nederland merken we ook de toegenomen belastingdruk en maatregelen om CO2-neutraal te worden, maar in ons land is de steun voor de groene agenda van de EU nog het sterkst. De interesse voor economische groei en werkgelegenheid is bij ons nauwelijks van belang in vergelijking met de meeste andere lidstaten. Nederland lijkt nog te zwelgen in de eigen welvaart.

 

Nederland versus de rest van de EU

Ons land blijkt een van de grootste fans van de EU en EU-beleid, wat uit onderstaande grafiek is af te leiden. Met name de ideeën van ministers Rutte en Ollongren hebben grote invloed gehad op het pro-EU denken van de meeste Nederlanders.

Waar de strijd tegen gegroeide armoede op nummer 1 staat voor de hele EU, blijkt dat onderwerp in ons land volledig weg te vallen tegenover de wens hier om meer wapens, een sterker leger en meer bescherming tegen de door Ollongren afgegeven oorlogsdreiging. In Nederland staat namelijk de Europese defensie en veiligheid op nummer 1 vanwege de hier sterk gegroeide angst voor Rusland.

 

Bron: Eurobarometer (lichtblauwe balk = Nederlandse kiezer, donkerblauwe balk = gemiddelde EU-kiezer).

 

Nederland wijkt op vier essentiële punten af van de rest van de EU

Als je bovenstaande grafiek bekijkt, zie je dat ons land op de volgende vier onderwerpen essentieel afwijkt van de rest van de EU:

  • Defensie en veiligheid
  • Maatregelen tegen klimaatverandering
  • Migratie en asiel
  • De toekomst van Europa

Het hele rapport over de voorkeuren van de Nederlandse kiezer is niet online te zien, maar wel vanaf deze pagina te downloaden.

De uitspraken van minister Ollongren over de grote dreigingen vanuit Rusland hebben duidelijk gevolg voor het Nederlandse stemgedrag op 6 juni aanstaande. Nederlanders hechten de grootste waarde aan een militaire versterking van de EU voor de komende 5 jaar. Dat is bij ons prioriteit nummer 1!

Op de tweede plaats voor ons Nederlanders komt het Europese immigratie- en asielbeleid. Daar heeft Geert Wilders klaarblijkelijk de meeste invloed op uitgeoefend. Voor de gemiddelde Europeaan komt EU-immigratie en asielbeleid op de zevende plaats, maar bij ons dus op de tweede.

Op de derde plaats komen verdere (strengere) maatregelen op klimaatgebied. De Nederlandse kiezer is over het algemeen gelukkiger met het strenge klimaatbeleid van de EU dan de meeste andere Europeanen. In Bulgarije maakt slechts 5 procent van alle kiezers zich daar druk over, terwijl 70 procent zich daar druk over armoede maakt.

Nederlanders zijn bijna tweemaal zoveel te porren voor de EU-klimaatagenda dan de gemiddelde Europeaan. Het heeft waarschijnlijk te maken met de relatieve rijkdom waarin wij leven ten opzichte van bijvoorbeeld Oost-Europese lidstaten als Litouwen waar nog geen 14 procent van de kiezers zich druk maakt over het klimaat. De vrees in Litouwen voor een Russische inval is daar overigens even groot als in Nederland. Met dank aan Ollongren blijken Nederlanders zichzelf net zo bedreigd te voelen als de Baltische lidstaten.

Ook de toekomst van de EU scoort bij ons hoog; de vierde plaats van de zestien thema’s. Ook daar zien we weer een parallel met de Baltische staten. De meeste Nederlanders willen net zo hard het versterken en vergroten van de EU als die Baltische lidstaten.

 

EU-beleid gericht op economie en werkgelegenheid is voor Nederlanders nauwelijks van belang

Waar voor de meeste Europeanen de zorg voor economie en werkgelegenheid op de derde plaats komt, bungelt dit onderwerp bij Nederlanders vrijwel onderaan het lijstje met prioriteiten, aldus bovenstaande grafiek.

Voor Nederlandse kiezers is de EU er vooral om ons tegen de Russen te beschermen, de klimaatagenda te realiseren en immigratie in te dammen. De onderwerpen waarvoor de EU destijds werd opgericht, economie en werkgelegenheid, bungelen bij ons onderaan.

Nederlandse kiezers lopen wat mij betreft achter de feiten aan. De EU-economie en -democratie laat steeds grotere achterstanden zien ten opzichte van het verleden en wij maken ons daar niet druk om. Waar we ons het meeste druk over maken zijn de Russische dreiging (1), immigratie (2) en het snel kunnen realiseren van de klimaatagenda van de EU (3). Rutte, Ollongren en Timmermans blijken het Europese stemgedrag van de Nederlanders sterk te hebben beïnvloed.

Denk nog eens goed na voordat je gaat stemmen op 6 juni. Wellicht is het toch verstandiger om je aan te sluiten bij de zorgen van de meeste Europeanen: dreigende armoede (1), volksgezondheid (2) en ondersteuning van de economie (3). Het wordt hoog tijd dat Nederlanders meer de realiteit onder ogen gaan zien; de EU is zijn welvaart, vermogen en toekomst kwijt aan het raken door de huidige bezetting van het Europees Parlement en de Europese Commissie. Als je dat wil zien, ga je vanzelf op heel andere partijen dan de huidige stemmen.

Verder Lezen

Economie

BNR ontrafeld?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

BNR ontrafeld?
Foto: ANP

Naarmate een economische crisis dichterbij komt, lees je steeds meer verhalen die het tegenovergestelde beweren: het gaat weer de goede kant op. Dat lees je bij media als BNR Nieuwsradio, maar ook sommige dagbladen zoals het Financieele Dagblad of de Volkskrant. Maken deze media zich bewust schuldig aan desinformatie, of leveren ze alleen een beperkt deel van de waarheid (misinformatie), namelijk het meest positieve deel van het verhaal? Hierbij als voorbeeld een analyse van recente berichtgeving van BNR Nieuwsradio. Trek vooral je eigen conclusies.

 


‘Meeste mensen gaan stijgende conjunctuur snel merken’

Bovenstaande kop is te vinden in dit artikel van BNR Nieuwsradio dat op 28 maart 2024 werd gepubliceerd. Het artikel haalt een aantal uitspraken aan van de ‘huiseconoom’ van BNR, Han de Jong. Han was jarenlang hoofdeconoom bij de ABN AMRO bank. Dat verklaart voor mij veel.

Het artikel begint met: “Nederland lijkt het omslagpunt richting economische groei te hebben bereikt, blijkt uit de conjunctuurindicator van De Nederlandsche Bank. Tot maart daalde de ‘conjuncturele lijn’, maar die heeft nu een stijging ingezet. ‘De boodschap is dat er groei aankomt, en dat die groei verder aantrekt.’ De groei is volgens De Jong onder meer terug te zien in indicatoren als het consumentenvertrouwen, de orderposities van bedrijven en nog enkele elementen die ‘in maart allemaal de positieve kant uitwijzen’. ‘… en we weten eigenlijk ook al dat de economische groei in 2024 volgens de voorspellingen hoger zal zijn dan in 2023.’”

Alles gaat voor ons land dus eindelijk weer de goede kant op volgens BNR en huiseconoom Han de Jong. Mij bekroop een ietwat misselijkmakend gevoel bij het lezen van dit verhaal.

De realiteit versus BNR I: conjunctuurindicatoren

Er worden meerdere conjunctuurindicatoren in Nederland gebruikt. Die van de Nederlandse Bank uit bovengenoemd bericht van BNR, is hieronder afgebeeld. Met veel fantasie zie je een heel flauwe bocht in de curve vanaf maart dit jaar, maar wel eentje die zich nog steeds onder de nullijn beweegt én bij een negatieve groei van het bbp! Hoezo positieve ontwikkeling??

Een andere, meer toegepaste, conjunctuurindicator komt van het CBS. Die voor de periode tot en met maart 2024 ziet er als volgt uit:

Ook zonder leesbril zie je duidelijk een dalende lijn in die conjunctuur. Volgens het bijbehorende CBS-artikel zijn maar liefst 10 van de 13 indicatoren negatief ten opzichte van de lange termijn. Daartoe behoren onder andere: de groei van het bbp, de consumptie van huishoudens, het producentenvertrouwen, de investeringen en de werkloosheid, allemaal in de negatieve trend dus.

De realiteit versus BNR II: consumentenvertrouwen

Deze maandelijkse CBS-publicatie meldt: “Met -22 lag het consumentenvertrouwen in maart onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-10). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 (ruim voor de invoering van de euro! – red.) de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59).”

Is een vertrouwen van -/- 22 dus positief? Nee, lijkt me. Dat vertrouwen was in februari -/-27, dus er is een lichte verbetering in een maand zichtbaar, maar dat zou ik nog geen positieve trend durven noemen.

De realiteit versus BNR III: aantal faillissementen

In februari (de meest recente maand waarover cijfers bekend zijn) werden 26 minder bedrijven failliet verklaard dan in januari, meldt het CBS. De onderliggende trend van het aantal faillissementen is echter bijna 2 jaar stijgend, aldus datzelfde CBS bericht. “In de eerste twee maanden van 2024 zijn ruim 40 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.” Ik zou dat nog niet zo snel een grote verbetering durven noemen.

In sommige delen van Nederland gaat het harder met het aantal faillissementen, in Twente bijvoorbeeld. Daar deed zich volgens regionale media Oost in de laatste week van maart een tsunami aan faillissementen voor.

De realiteit versus BNR IV: producentenvertrouwen

Deze maandelijkse CBS-publicatie meldt: “De producenten in de industrie waren in maart negatiever dan in februari. Het vertrouwen ging van -4,2 in februari naar -4,8 in maart. Fabrikanten waren minder positief over de verwachte bedrijvigheid en negatiever over hun voorraden. Het producentenvertrouwen lag in maart onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar van -1,3. Het vertrouwen bereikte in oktober 2021 de hoogste waarde (10,4). In april 2020 werd de laagste waarde (-31,5) genoteerd.”

Ook geen ontwikkeling om de loftrompet over uit te steken dus.

De realiteit versus BNR V: werkloosheid

Dit maandelijkse CBS-artikel over het verloop van de werkloosheid meldt: “Het aantal werklozen is in de afgelopen drie maanden verder toegenomen, met gemiddeld 7 duizend per maand.”

Oplopende werkloosheid terwijl de conjunctuur juist aantrekt volgens de hoofdeconoom van BNR Nieuwsradio? Hier moet iets toch echt helemaal niet meer kloppen!

De realiteit versus BNR VI: inflatie

De meest recente inflatiecijfers zijn van februari: 2,8 procent. Dat is een stuk beter dan het gemiddelde van 11,2 procent in 2022. Overal lees je dus dat de inflatie weer bijna onder controle is en dat de ECB weer snel (juni) de rente wil gaan verlagen om zo de groei weer, ten laste van spaarders en hogere prijzen voor burgers, aan te gaan jagen.

Wat je nergens leest is dat de prijzen voor levensmiddelen en energie in totaal vanaf 2021 met gemiddeld met 24 procent zijn gestegen! Die stijging is niet opeens weg. Zelfs niet als de actuele inflatie 2 procent zou zijn. Zie onderstaande grafiek van het CBS.

Iedereen betaalt nog steeds 24 procent meer voor zijn levensonderhoud dan in 2021! En dat terwijl de suggestie gewekt wordt dat ‘alles weer onder controle is’. We spreken hier minimaal over misinformatie. In sommige gevallen over desinformatie (onvolledige informatie) en soms zelfs over fake news: ‘Meeste mensen gaan de stijgende conjunctuur snel merken’. Bah!

Kijk naar de feiten, raadpleeg betrouwbare bronnen, en realiseer je dat ook steeds meer grotere mediabedrijven niet meer te vertrouwen zijn. Helaas.

 

Verder Lezen

Economie

Nederlandse democratie en maatschappij zijn wankel; tijd voor een buitenparlementaire beweging?

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Nederlandse democratie en maatschappij zijn wankel; tijd voor een buitenparlementaire beweging?
Foto: ANP

Breed en goed geïnformeerde burgers zijn een belangrijk onderdeel van de democratie. Maar de democratie wankelt. Door de mediaconcentratie ontstaat een verschraling van het media-aanbod en is er steeds minder pluriformiteit. Het ‘nieuws’ wordt steeds vaker ingefluisterd door woordvoerders en spindoctors van politici, hoge ambtenaren en bestuurders van de grote internationale bedrijven, corporates’. Netwerken ontaarden in netwerkcorruptie. We krijgen daardoor steeds vaker eenzijdige, onvolledige of zelfs onjuiste informatie voorgeschoteld. Veel mensen durven niet langer hun mening te verkondigen en zijn bang voor hun baan en/of reputatie als ze dat wel doen. We voelen ons niet gehoord en ervaren een steeds grotere afstand tot onze volksvertegenwoordigers. Wat moet anders?

 


Globalisering lijkt te hebben gewonnen

Nederland is onderdeel geworden van een mondiale transitie naar een wereldwijd gemodelleerde samenleving, aangestuurd door de VN, ngo’s als het WEF en de Bilderberg Conferentie, de EU, centrale banken, hoge ambtenaren die het overheidsgezag misbruiken en corporates (Big Tech, Big Data, Big Pharma en Big Food).

We hebben in Nederland te maken met meerdere crises: van stikstof tot toeslagenaffaire, van toenemende migratie tot onbetaalbare huizen en een ongekende inflatie. De gemene deler achter elke crisis is een gebrek aan goed leiderschap, zowel in de Nederlandse als Europese politiek. Technologie en data geven steeds meer macht aan niet democratisch gekozen ‘machthebbers’ (bij zowel de overheid als bij corporates) waardoor Nederland zijn soevereiniteit verliest.

Het mkb, de haperende motor van Nederland

Het mkb wordt in hoog tempo opgekocht door internationaal opererende multinationals, vooral van Amerikaanse origine. Volgens het Bureau of Economic Analysis (BEA), was Nederland de op één na grootste bestemming voor bedrijfsinvesteringen vanuit de VS. De VS investeerde in 2021 maar liefst 885 miljard dollar (!) in Nederlandse bedrijven, ongeveer 13,6 procent van alle buitenlandse investeringen vanuit de VS.

De macht van centrale banken (met name de FED en de ECB) tezamen met die van multinationals neemt toe, terwijl de motor van de Nederlandse economie, het mkb, steeds kleiner wordt door al die overnames. Het belang van Nederlandse ondernemers en ondernemingen staat steeds minder centraal.

Het mkb, waaronder talloze mooie familiebedrijven, verschafte begin deze eeuw 70 procent van de werkgelegenheid in Nederland. Bovendien is het mkb lokaal en regionaal georiënteerd en veel minder afhankelijk van globalisering. Dat mooie Nederlandse mkb is onder de regeringen Rutte fors gekrompen naar slechts 39 procent, aldus pagina 10 van de studie A new look at how corporations impact the economy and households van het McKinsey Global Institute.

Van de hele EU, heeft ons land het mkb het snelst afgebroken (zie onderstaande grafiek), met alle gevolgen van dien, voor onder andere belastingopbrengsten. Die zijn hierdoor gedaald. Immers die Amerikaanse multinationals halen omzet en winst naar hun Amerikaanse hoofdkantoren en betalen er hier geen vennootschapsbelasting over. Dat gemis mogen Nederlandse burgers gaan compenseren!

De EU regeert ons land in toenemende mate

Nationale regeringen krijgen sinds 2011 jaarlijkse instructies vanuit de Europese Commissie over bijvoorbeeld de inrichting van hun begroting, waar wel of niet nationale subsidies aan uitgegeven kunnen worden, hoe de werkgelegenheid gestuurd moet worden en waar sociale wetgeving aangescherpt dient te worden.

Om dit te kunnen doen is ‘Het Europees Semester’ in het leven geroepen. Dat is een jaarlijks terugkerend beleidsproces om het economisch, budgettair, werkgelegenheids- en sociaal beleid in de EU te coördineren. De aanleiding voor dit systeem was volgens de Europese Commissie de economische crisis van 2008. Die crisis zou bewijzen dat individuele regeringen van lidstaten onvoldoende kennis van zaken hebben om zo’n crisis af te wenden waardoor er op Europees niveau geregeerd moet worden.

Zoals bekend, wordt iedere crisis, ook de coronacrisis, door de EU aangegrepen om de macht over de lidstaten te vergroten.

Er is een website waarop alle individuele beoordelingen van jaarplannen van lidstaten door de Europese Commissie terug te vinden zijn sinds 2011. Daaruit blijkt de kritiek van ‘Brussel’ op het amateurisme dat regeringen van soevereinde lidstaten aan de dag zouden leggen.

Nederlandse democratie fors uitgehold

Er zijn meerdere studies van het Montesquieu Instituut die aantonen dat ons parlement niet meer voldoende en frequent genoeg geïnformeerd is om zijn controlerende taken goed uit te kunnen oefenen. Dat gebeurde vooral tijdens kabinet-Rutte I, II, III en IV. Een niet geïnformeerde Tweede Kamer is als een niet geïnformeerde raad van commissarissen van een bedrijf: het kan zijn functie niet meer uitoefenen.

Het gerenommeerde Clingendael Instituut bracht studies uit waaruit blijkt dat er een groeiende kloof tussen randstedelijke elites en een steeds groter deel van de bevolking ontstaat dat wordt uitgesloten van deelname aan de politieke besluitvorming.

Dat kan je jezelf toch niet voorstellen? Nederland dat afglijdt richting een dictatuur?

De Nederlandse bevolking en het mkb zijn nu aan zet; wat willen jullie van Indepen horen?

Indepen is van mening dat de samenleving weer het heft in eigen handen moet nemen in plaats van volgzaam de geopolitieke agenda van de EU uit te voeren. Hoe doen we dat?

Hoe zien jullie de toekomst? Wat moet er veranderen? En vooral: Welke informatie missen jullie in de media? Waarover zou je meer willen weten? Wij hebben jullie input nodig om nog betere verhalen te schrijven en nog meer impact te hebben op positieve veranderingen in ons land.

Laat van je horen als Nederlander, ondernemer, mkb-er, zzp-er. Laat ons weten wat je bezighoudt en waar je altijd al van hebt willen weten hoe het nou echt in elkaar zit!

Is een buitenparlementaire beweging, waarin kritische burgers en ondernemers constructief aan een gezond Nederland werken, een oplossing? We willen jullie, onze lezers, graag horen. We zien je reactie onder dit artikel graag tegemoet!

 

 

 

 

Verder Lezen

Recent

Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni
Economie2 dagen geleden

Armoede in de EU grootste verkiezingsthema op 6 juni

Onlangs verscheen de laatste opiniepeiling van Eurobarometer over de verwachte opkomst en stemgedrag bij de komende EU Parlementsverkiezingen van 6...

De Jonge prees gevaarlijk vaccin van AstraZeneca de hemel in De Jonge prees gevaarlijk vaccin van AstraZeneca de hemel in
Gezondheid2 dagen geleden

De Jonge prees gevaarlijk vaccin van AstraZeneca de hemel in

Voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge kan het bloed van de CEO’s van AstraZeneca waarschijnlijk wel drinken. Heeft hijzelf in 2021...

Geert en Gidi lekken zich Omtzichtig richting kabinet-Wilders I Geert en Gidi lekken zich Omtzichtig richting kabinet-Wilders I
Column4 dagen geleden

Geert en Gidi lekken zich Omtzichtig richting kabinet-Wilders I

Iedereen herinnert zich nog Kajsa Ollongren die, in haar rol van verkenner voor het kabinet-Rutte IV, na een positieve coronatest,...

Het verdienmodel bij WO III Het verdienmodel bij WO III
Buitenland5 dagen geleden

Het verdienmodel bij WO III

Bij Indepen volgen we de snelle ontwikkelingen met betrekking tot een dreigende wereldoorlog op de voet. Twan Houben schreef er...

De euro is niet door de EU bedacht De euro is niet door de EU bedacht
Column6 dagen geleden

De euro is niet door de EU bedacht

Als je aan de euro denkt, denk je meestal aan de ECB, EU of de Europese Commissie. Het idee voor...

Op 5 mei vieren wij de vrijheid, maar wiens vrijheid dan? Op 5 mei vieren wij de vrijheid, maar wiens vrijheid dan?
Binnenland1 week geleden

Op 5 mei vieren wij de vrijheid, maar wiens vrijheid dan?

W.A., 4 mei 2020: ‘Niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is. En: onze vrije, democratische rechtsstaat koesteren en verdedigen. Want alleen...

Hoe vergaat het de Oekraïense en Russische soldaten sinds 2022? Hoe vergaat het de Oekraïense en Russische soldaten sinds 2022?
Buitenland1 week geleden

Hoe vergaat het de Oekraïense en Russische soldaten sinds 2022?

Als je over de oorlog in Oekraïne leest, gaat het over drone aanvallen, slachtoffers, nieuwe overeenkomsten tussen Oekraïne, de EU...

Slaapwandelend de nucleaire Derde Wereldoorlog in (6) Slaapwandelend de nucleaire Derde Wereldoorlog in (6)
Column1 week geleden

Slaapwandelend de nucleaire Derde Wereldoorlog in (6)

De oorlogstrom klinkt met de dag luider. “We moeten ons voorbereiden op een groot conflict”, zei onze demissionaire oorlogsminister Kajsa...

Eat Ze Bugs! Met een sausje van door de EU goedgekeurde algen Eat Ze Bugs! Met een sausje van door de EU goedgekeurde algen
Column1 week geleden

Eat Ze Bugs! Met een sausje van door de EU goedgekeurde algen

Terwijl de formerende winnaars van de Tweede Kamerverkiezingen het belang van Nederland alweer uit het oog lijken te zijn verloren...

Jacht op huisartsen: ethiek bezwijkt onder bureaucratie Jacht op huisartsen: ethiek bezwijkt onder bureaucratie
Gezondheid2 weken geleden

Jacht op huisartsen: ethiek bezwijkt onder bureaucratie

Al vanaf het begin volgt Indepen huisarts Jan Vingerhoets op de voet in zijn strijd tegen de bureaucratie en de...

Trending



This will close in 0 seconds